Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dit is je energierekening

Bekijk de 4 onderdelen van je rekening

Uit welke onderdelen bestaat je energierekening? Er staat meer op dan alleen het voorschot voor je gas en stroom. Bekijk stap voor stap wat er op je energierekening staat. Dat zijn meestal vier vaste onderdelen.

1: Voorschot voor energie

Je betaalt elke maand vooraf de energie die je gebruikt. Dat zijn je verbruikskosten. Het bedrag aan energie op je rekening is een gemiddelde. Verbruik je méér, dan betaal je aan het eind van het jaar bij. Verbruik je minder, dan krijg je geld terug.

Eén keer per jaar krijg je zo’n jaarafrekening van je energieleverancier. In het bedrag dat je aan energie betaalt, zit de risico-opslag en winst van de energieleverancier.

Bij een gemiddeld huishouden (met een gemiddeld energieverbruik) is ongeveer 40 % van het bedrag op de energierekening echt voor stroom en gas. De overige kosten zijn dus andere vergoedingen.

Hoe de kosten voor stroom en gas verder zijn opgebouwd lees je in ‘Wat kost 1 kWh?’ en ‘Wat kost 1 kuub gas?

2: Vaste leveringskosten

Naast de energie die je verbruikt (bijvoorbeeld voor verwarming en de was), betaal je ook vaste kosten aan je energieleverancier. Die heten vastrecht, dat is een vergoeding voor het leveren van de diensten. Hoeveel dat is, hangt niet af van je verbruik: het is een vast bedrag. Je betaalt ongeveer tussen de € 5 en € 7 euro per maand aan vastrecht. Dat is een bedrag per aansluiting, dus voor gas en stroom geldt dat twee keer.

3: Netbeheerkosten

Een derde kostensoort op je energierekening zijn netbeheerkosten. Je betaalt voor het beheer en onderhoud van het gas- en elektriciteitsnet. Soms staan er nog aparte kosten bij, bijvoorbeeld voor je aansluiting, de meters en het transport van stroom en gas.

Jij betaalt aan je energieleverancier, die betaalt de netbeheerder. Nederland is verdeeld in verschillende regio’s, die allemaal een eigen netbeheerder hebben. Je kunt wel wisselen van energieleverancier, maar niet van netbeheerder. Die is verbonden aan een bepaalde regio. De netbeheerders rekenen een vast bedrag, onafhankelijk van hoeveel energie je gebruikt. Dat bedrag bedenken ze niet zelf, daar zijn regels voor van de Autoriteit Consument en Markt. Die houdt toezicht op de netbeheerders.

Een gemiddeld huishouden betaalt de netbeheerder voor de elektrische aansluiting en gasaansluiting. Dat is per aansluiting ongeveer € 15 tot € 20 per maand. Hoe zwaarder de aansluiting (in ampère of kubieke meters gas), hoe hoger de kosten.

4: Belastingen en overheidsheffingen

De overheid heft verschillende soorten belasting over energie. Die vind je ook op je energierekening. Lees welke soorten energiebelasting er zijn. Net als met de kosten voor het netbeheer: jij betaalt aan de energieleverancier, die betaalt de belastingen weer aan de overheid.

Aparte energierekening voor warmte

Sommige woningen zijn aangesloten op een algemeen verwarmingssysteem. Dat heet bijvoorbeeld stadsverwarming, stadswarmte of warmtenet. Dat verschilt per plaats. Daarvan krijg je een aparte rekening, speciaal voor de verwarming. Dat staat dan dus niet op de energierekening van de ‘normale’ energieleverancier.

Als je zonnepanelen hebt

Wek je zelf energie op met zonnepanelen, dan kan het voorkomen dat je méér opwekt dan verbruikt. Als je die stroom teruglevert aan het stroomnet, heet dat salderen. Voor die stroom krijg je geld terug. Op je maandelijkse energierekening zie je welk voorschot je betaalt. Op je jaaroverzicht zie je het nettoverbruik: dus je afgenomen stroom minus de zelf opgewekte stroom die je terugleverde.

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 600.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen wanneer stroom het groenst én voordeligst is. Onze app doet het voor je!