Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Thuisbatterij: alles wat je wil weten

Thuis je eigen stroom opslaan voor gebruik op een later moment

Met een thuisbatterij kan je stroom opslaan om op een later moment te gebruiken. Dan heb je op dat moment dus geen stroom nodig van je energieleverancier. Klinkt goed! Maar hoe interessant is dat nu al? En wat betekent dat voor de toekomst? Lees alles over thuisaccu’s.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij (ook wel thuisaccu genoemd) is eigenlijk niet anders dan een grote oplaadbare batterij. Daarmee kan je de opgewekte stroom van je zonnepanelen opslaan om op een later moment te gebruiken. Gemiddeld gebruik je 30 tot 50 procent van die stroom zelf. Met een thuisbatterij is dat 60 tot 80 procent.

Het ligt aan je stroomverbruik en de grootte van de thuisaccu hoe lang je zonder stroom van het energienet kan. Bij sommige thuisbatterijen is dat uren, maar er zijn ook thuisaccu’s die je zelfs dagen van stroom voorzien.

Wat kost een thuisbatterij?

Ook de kosten hangen af van de specifieke accu: welk type en hoe groot. Een vuistregel voor kosten van een thuisaccu is € 750 per 1 kilowattuur (kWh) opslagcapaciteit. Een thuisbatterij van 5 kWh kost dus zo’n € 3.750. Daar komen nog wel installatiekosten bij. Bij de aanschaf van een thuisbatterij kun je, net als bij zonnepanelen, de btw terugkrijgen. Een verkapte korting van 21%.

Thuisbatterij opladen zonder zonnepanelen

Wil je je thuisbatterij met zonnepanelen opladen, dan heb je natuurlijk wel zon nodig. Dat is in Nederland niet vanzelfsprekend! Met ‘n beetje geluk gebruik je een groot deel van de lente en zomer zelf opgewekte stroom dankzij een thuisaccu.

Wat als de zon niet schijnt óf als je geen zonnepanelen hebt? Je kan je thuisbatterij opladen als de stroom van het energienet het goedkoopst is. Bij een vast of variabel contract kan dat het dal-of nachttarief zijn. Dat scheelt vaak niet zo veel.

Met een dynamisch energiecontract kan dat wel veel schelen. Bij zo’n contract is de stroomprijs die jij betaalt gekoppeld aan de inkoopprijs van stroom. Je stelt (bij laag tarief) per uur in wanneer je de thuisbatterij oplaadt. Je gebruikt je thuisaccu als de stroomprijs hoog is.

Zie ook: het verdienmodel van een thuisbatterij met zonnepanelen

Nu al een thuisbatterij kopen?

Ja en nee. Wil je duurzaam leven, dan is een thuisbatterij mooi. Stroom uit zonnepanelen opslaan en gebruiken vanuit je thuisbatterij: dat is groener dan groen! Helaas bespaar je er nog geen geld mee. Dat komt door de salderingsregeling voor zonnepanelen.

Het is voor de zonnepaneelbezitter niet interessant om stroom in een thuisbatterij op te slaan. Simpel uitgelegd: door de regeling krijg je geld als je opgewekte stroom teruglevert aan het energienet. Die vergoeding is net zo hoog als de kostprijs. Je hebt dus geen extra financieel voordeel.

Dat kan veranderen. Het kabinet wil tussen 2024 en 2030 een steeds lagere vergoeding geven voor het terugleveren van stroom. Dat betekent mogelijk dat er wél gunstige regelingen komen voor thuisbatterijen. Vergelijkbaar met buurlanden die helemaal geen salderingsregeling kennen en wel subsidie geven voor thuisaccu’s. In België koop je een thuisbatterij ‘gewoon’ bij Ikea.

Stijgende energietarieven en de kabinetsplannen maken opslaan van stroom in een thuisbatterij dus mogelijk snel wél interessant als besparing.

Je elektrische auto als thuisbatterij

Dan is er nog de elektrische auto, dat is een batterij op wielen. De batterij van een normale elektrische auto is minstens 10 keer groter dan een thuisaccu van 5 kWh. Een Nissan LEAF is er bijvoorbeeld met een batterij van 62 kWh. Met zo’n thuisbatterij heeft een huishouden bijna een week stroom.

Helaas: de auto’s en laadpalen die zogenaamd bidirectioneel laden zijn er nog maar in heel beperkte aantallen. Al nemen de Hyundai IONIQ 5 en de Kia EV6 al een voorschot op. Maar de elektrische auto is binnenkort zeker een mooi alternatief voor de thuisbatterij: mobiliteit en stroomvoorziening in één.

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 600.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen wanneer stroom het groenst én voordeligst is. Onze app doet het voor je!