Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wanneer is stroom goedkoop?

Zorgeloos besparen op stroom met een paar handige vuistregels

Met een dynamisch energiecontract van ANWB Energie hoef je echt niet elke dag te kijken wat de energietarieven zijn. Veel meer dan een klok en een raam om naar buiten te kijken heb je niet nodig om een goed idee te krijgen van de prijzen. We leggen het je uit.

Vier vuistregels voor goedkopere stroom

Het idee van dynamische tarieven kan heel overweldigend lijken. Elke dag een andere prijs voor gas en zelfs elk uur voor elektriciteit. Toch hoef je echt niet elk uur of elke dag de tarieven in de gaten te houden om flink te kunnen besparen op je stroomkosten. Met een paar eenvoudige vuistregels kun je namelijk heel goed inschatten wanneer stroom voordelig en wat duurder is.

1. Goedkopere stroom buiten de ochtend- en avondspits

Hoewel de precieze prijzen pas een dag van tevoren bekend zijn, zijn er wel patronen die bijna elke dag te zien zijn. Zo is elektriciteit tussen 9 en 17 uur doorgaans een stuk voordeliger. Kijken we naar een heel jaar (van 1 juni 2023 tot en met 31 mei 2024), dan scheelt dat gemiddeld 16,3 procent ten opzichte van de gemiddelde dynamische stroomprijzen over de hele dag.

2. Voordelig verbruiken in het weekend

Ook in het weekend is stroom doorgaans flink goedkoper. Veel bedrijven zijn dan gesloten en dat drukt de vraag naar elektriciteit enorm. Over het de eerder genoemde periode was stroom op zaterdag gemiddeld 21,2 procent goedkoper dan doordeweeks en op zondag zelfs 37,8 procent. Kijk, dat is lekker besparen!

3. Overdag op weekenddagen is de stroom het goedkoopst

Ik hoor je al denken, hoe zit het dan op weekenddagen tussen 9 en 17 uur? Bingo! Dat zijn gemiddeld genomen de allerbeste momenten om stroom te verbruiken! Op zaterdag was stroom tijdens die uren gemiddeld 37,3 procent goedkoper dan doordeweeks, op zondag zelfs 67,3 procent! Of, in harde nummers: gemiddeld over een heel jaar was de inkoopprijs van een kilowattuur 7,85 cent, op zondagen tussen 9 en 17 uur was dat slechts 2,53 cent.

4. Kijk naar buiten!

De prijs van stroom hangt niet alleen samen met de vraag, maar ook met het aanbod. In Nederland halen we een steeds groter deel van onze energie uit zon en wind. Schijnt de zon of waait het stevig, dan is er simpelweg veel meer aanbod en zijn de prijzen lager. Wil je weten of je goedkoop een wasje kan draaien, dan is een blik naar buiten vaak al voldoende.

Dit patroon is goed zichtbaar in onderstaande grafiek. Volgt er een zonnige of winderige dag na een bewolkte? Dan zie je dat vaak gelijk in de vorm van negatieve of zelfs 'gratis' stroomprijzen.

Nog even op een rijtje

Dit zijn de belangrijkste vuistregels voor goedkope elektriciteit met een dynamisch energiecontract:

  1. Stroom is doorgaans goedkoper tussen 9 en 17 uur
  2. Stroom is meestal goedkoper in het weekend
  3. Zondag is gemiddeld de goedkoopste dag, zeker tussen 9 en 17 uur
  4. Stroom is bijna altijd goedkoper als het waait of de zon schijnt

Op welke dagen moet je stroomverbruik vermijden?

Op geen enkele! Doordeweeks is stroom gemiddeld wat minder goedkoop dan in het weekend, maar dat wil niet zeggen dat je angstvallig alle stekkers uit de muur hoeft te trekken. Zelfs op werkdagen buiten de goedkopere uren tussen 9 en 17 uur was je het afgelopen jaar gemiddeld goedkoper uit dan met een vast contract. Bekijken we het van uur tot uur, dan was ons dynamische tarief 85 procent van de tijd goedkoper.

We zullen je dus nooit aanraden om je keramische of elektrische kookplaat niet te gebruiken voor het avondeten. We kijken liever naar verbruik dat mogelijk wél te sturen is. Bijvoorbeeld door je wasmachine  of vaatwasser met een timer ’s middags te laten draaien. Of je elektrische auto zoveel mogelijk in het weekend opladen. Zo eenvoudig is besparen met een dynamisch energiecontract.

Benieuwd wat jij kunt besparen met ANWB Energie? 

Slim Laden met ANWB 

Heb je een elektrische auto, een eigen laadpaal én een dynamisch energiecontract, maar geen zin of tijd om de goedkoopste uren bij te houden? Download dan de ANWB Slim Laden app; jij zet je auto aan je laadpunt thuis, geeft aan wanneer je jouw auto weer opgeladen nodig hebt en de app kiest automatisch de groenste én goedkoopste uren om op te laden. Dat kan ook je eigen zonnestroom zijn! 

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 800.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen als de stroom het goedkoopst is.