Terugleveren met ANWB Energie
Is dat wel interessant?
Wat krijg je voor teruggeleverde kWh’s aan zelf-opgewekte stroom? Dat verschilt per soort energiecontract. Bij het dynamische contract van ANWB Energie geldt bijvoorbeeld geen vaste terugleververgoeding, maar krijg je altijd de actuele uurprijs. Lees welke factoren bepalen of dat in jouw situatie interessant kan zijn.
Net als bij een vast of variabel contract streep je aan het eind van het jaar het aantal afgenomen en teruggeleverde kWh’s tegen elkaar weg. Het belangrijkste verschil met een dynamisch contract is dat de waarde van zonnestroom en de kosten van stroom van het net niet gelijk aan elkaar zijn. Je kríjgt voor terugleveren namelijk het actuele uurtarief per kWh. Dat zou je zelf betalen als je stroom afnam en dat is ieder uur anders. Bij netto terugleveren krijg je dat ook, maar dan zonder de energiebelasting. Dus lever je stroom terug tijdens piekuren, dan krijg je ook een hoog uurtarief. En andersom.
Zie ook: wat is zonnestroom nou écht waard?
Uit analyse van cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) blijkt dat de gemiddelde dynamische uurtarieven 85% van de tijd lager zijn dan bij een vast contract. De waarde van zonnestroom dus ook, maar dat betekent niet dat je slechter uit bent met een dynamisch contract. Deze factoren spelen mee:
1. De salderingsregeling stopt
Zonnepanelen zijn om duurzame energie te leveren. Maar door de salderingsregeling gaat er vooral aandacht naar terugleveren en terugverdienen van de investering. Dat is een reden dat de regeling wordt afgeschaft door de overheid. De eerste stap is in 2025. Dan mag nog maar 64% van de teruggeleverde stroom worden gesaldeerd. Dat percentage gaat stap voor stap naar 0% in 2031.
Waarschijnlijk staat de waarde van zonnestroom in de toekomst verder onder druk. Door het verdwijnen van de salderingsregeling, waardoor er geen vaste vergoeding meer geboden wordt per teruggeleverde kWh. De vergoeding kan dan dalen naar bijvoorbeeld 7 cent per kWh. Overbelasting van het stroomnet (zeker tijdens pieken) geeft nog een duwtje. Op sommige momenten is terugleveren niet eens mogelijk.
2. Gebruiken in plaats van salderen
Daarom is het belangrijk dat we teruggaan naar waar zonnepanelen oorspronkelijk voor zijn bedoeld: het opwekken én vervolgens gebruiken van duurzame energie. Een dynamisch energiecontract geeft je extra motivatie om zo optimaal mogelijk om te gaan met je eigen opgewekte stroom. Daarbij speelt mee:
- De ligging van de zonnepanelen
De opstelling van je zonnepanelen speelt een grote rol. In plaats van zoveel mogelijk uren zon te vangen, is zon vangen tijdens de piekuren gunstig. Dan is het stroomtarief het hoogst. Je bespaart het meest als je zelf-opgewekte stroom gebruikt. Of verdient het meest als je stroom teruglevert. Natuurlijk zijn mogelijkheden voor aanpassingen meestal beperkt.
Ben je in de markt voor (nieuwe) zonnepanelen? Dan kan deze kennis een rol spelen in het bepalen van je opstelling. Onze ANWB Zon Experts kunnen je helpen om de beste ligging op jouw dak te bepalen.
- Zonne-energie opslaan
Een toekomstige stap is een thuisbatterij om goedkope stroom op te slaan en te verbruiken tijdens piekuren. Je kan ook stroom opslaan en terugleveren tijdens hoge uurtarieven. Met bidirectioneel laden werkt een elektrische auto als grote thuisbatterij.
- Je verbruik verplaatsen
Stem stroom-grootverbruikers op je eigen opwek af. Zoals de wasmachine, vaatwasser, droger, maar zeker ook het slim laden van een elekrische auto. Op die manier verbruik je zoveel mogelijk van je eigen opwek direct zelf. Dit is al helemaal een goed idee bij een lage of zelfs negatieve stroomprijs.
3. Kijk niet alleen naar terugleveren
Om een realistisch financieel plaatje te schetsen, helpt het om naar het geheel te kijken. Niet alleen naar teruglevertarieven. Wat is onderaan de streep voordeliger, een variabel of dynamisch energiecontract?
Ook als je je verbruik niet aanpast ben je over het algemeen met een dynamisch energiecontract voordeliger uit, maar heb je je extra besparing dus in eigen hand door je verbruik en het terugleveren af te stemmen op de uurtarieven.
Lees meer over dynamische contracten
De conclusie
Op de vraag hoe interessant terugleveren met een dynamisch energiecontract is, is geen simpel antwoord. Kijk je alleen naar de teruglevertarieven, dan lijkt een dynamisch energiecontract als bezitter van zonnepanelen minder interessant. Als je saldeert met een vast contract kost stroom altijd wat er je ook voor terugkrijgt. Bij een dynamisch contract is de uurprijs bepalend. Als je veel netto teruglevert, is een dynamisch contract met de huidige hoge tarieven veel interessanter dan de lage netto terugleververgoeding die je bij de ‘normale’ energiecontracten voor je overschot krijgt.
Door het afschaffen van de salderingsregeling wordt zonnestroom steeds minder waard. Dat motiveert dat zonnestroom gebruikt wordt waarvoor het is bedoeld: verbruiken in plaats van terugleveren. Of opslaan, dat kan ook.
Deel deze pagina