Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe groen is groene energie eigenlijk?

Echt groene of vergroende grijze stroom, zo zit het!

Is groene stroom wel echt groen? Het is lastig om dat zeker te weten. Is de stroom die je gebruikt groene stroom, een beetje groen of helemaal grijs? Lees wat groene energie eigenlijk is.

Groene energie komt uit hernieuwbare energiebronnen, zoals zon en wind. Grijze energie komt uit fossiele energiebronnen, zoals kolen en aardgas. Soms noemen bedrijven hun grijze energie onterecht of erg makkelijk groen.

Groene stroom of sjoemelstroom

Om te bewijzen dat elektriciteit die energiebedrijven verkopen groene stroom is, zijn er certificaten. Die heten Garanties van Oorsprong (GvO’s). Producenten van groene stroom geven die uit, energiebedrijven kopen ze als bewijs van hun groene stroom.

Soms líjkt grijze stroom groen terwijl het werd opgewekt met fossiele energiebronnen. Dat heet greenwashing of sjoemelstroom. Daarbij kopen energiebedrijven bijvoorbeeld certificaten van andere landen waar meer groene stroom wordt opgewekt dan er wordt verbruikt.

Sommige energiebedrijven kopen die buitenlandse certificaten, zonder zelf groene stroom op te wekken. Dat is een voorbeeld van greenwashing: de eigen grijze stroom met buitenlandse certificaten als groene stroom verkopen.

Geen wind, geen zon, geen groene stroom?

Soms is er geen duurzame energie beschikbaar op het stroomnet. Bijvoorbeeld als het windstil en donker is. Dan moet een kolen-, gas- of kerncentrale stroom opwekken om aan de vraag te voldoen. Op momenten dat er wél meer duurzame stroom is opgewekt dan er wordt gebruikt, kunnen de centrales die grijze stroom opwekken juist langzamer draaien.

Een energieleverancier van échte groene stroom zorgt dat in totaal niet méér grijze dan groene stroom wordt geleverd aan het stroomnet.

ANWB Energie koopt alleen energie bij Nederlandse producenten van groene stroom. Twee derde komt uit Nederlandse wind, de rest van Nederlandse zonneparken. Bekijk ons stroometiket, daarin zie je precies waar onze groene stroom is opgewekt.

En hoe groen is gas?

Helaas wordt er nog niet op grote schaal biogas geproduceerd. Om toch groene energie te leveren, kopen de meeste energiemaatschappijen normaal aardgas in. De CO2 die vrijkomt bij de verbranding wordt vaak gecompenseerd door te investeren in duurzame initiatieven, zoals de bouw van windmolens, zonneparken en aanleg van bos. Dat is ook hoe ANWB Energie de levering van gas compenseert.

Gedrag veranderen

We kunnen helaas nog niet helemaal overstappen op duurzame energie. Er is soms ook grijze stroom nodig om te voorkomen dat de stroom uitvalt. Of andersom: de windmolens worden stilgezet omdat er te veel aanbod is. Zie ook: waarom staan windmolens stil als het waait?

Als wij ons verbruik kunnen verschuiven naar de momenten waarop stroom échte groen is, scheelt dat al enorm. De overheid stimuleert deze gedragsverandering door het afbouwen van de salderingsregeling voor zonnepanelen (vanaf 2025). Nieuwe technologien als thuisbatterijen of zelfs bidirectioneel laden met een elektrische auto gaan ons ook helpen om meer groene in plaats van grijze energie te verbruiken.

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 600.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen wanneer stroom het groenst én voordeligst is. Onze app doet het voor je!