Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Scooter op voetpad

Vraag gesteld door op 7 november 2022

Regelmatig kom ik op een gemeentelijk voetpad scooterrijders tegen.Is dit strafbaar ?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

 

U komt met enige regelmaat scooterrijders tegen op het voetpad. U wilt graag weten of het strafbaar is om met een scooter op het voetpad te rijden.

Ja, dat is in de meeste gevallen strafbaar.

Soort voertuig

Een scooter kwalificeert volgens de wet als een bromfiets of als een snorfiets. Als er sprake is van een snorfiets dan is de constructiesnelheid beperkt tot 25 km/u, bij een bromfiets is deze snelheid beperkt tot 45 km/u.

Plaat op de weg

Bestuurders van bromfietsen moeten blijkens art. 6 RVV1990 het fiets/bromfietspad en als een fiets/bromfietspad ontbreekt, de rijbaan gebruiken. Bromfietsers mogen dus geen gebruik maken van het voetpad. Snorfietsen horen eveneens op het fiets/bromfietspad of op de rijbaan. In sommige gemeenten moet de snorfietser op de rijbaan.

Houders gehandicaptenparkeerkaart

Bestuurders van bijzondere (snor)bromfietsen die houder zijn van een gehandicaptenparkeerkaart mogen wel gebruik maken van het trottoir of voetpad. Als deze bestuurders jonger dan 16 jaar zijn, moeten zij het trottoir of het voetpad gebruiken.

Conclusie

Bestuurders van brom- en snorfietsen horen niet op het voetpad of op het trottoir. Voor overtreding van art. 5 respectievelijk art, 6 RVV 1990 kan een boete worden opgelegd van € 100,- exclusief administratiekosten.

Meer weten?
Verkeersregels in Nederland | ANWB