Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Recht op vergoeding bij vervanging distributieriem?

Vraag gesteld door Stefano80 op 28 juni 2018

Ik heb te horen gekregen dat de distributieriem van mijn Peugeot 308 SW 1.2 uit 2014 moet worden vervangen. Dit kwam aan het licht nadat de auto werd uitgelezen vanwege een storingscode tijdens het rijden. Nu heeft de auto nog geen 80.000 gereden en is slechts 4 jaar oud. Verrassend dus. Volgens de dealer wordt de riem normaliter vervangen bij 150.000 en/of 10 jaar. Heb ik nu recht op een vergoeding vanuit Peugeot?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

De distributieriem van uw Peugeot 308 SW 1.2 THP uit 2014 moet worden vervangen. Er staat nog geen 80.000 km op de kilometerstand. Volgens de dealer wordt de riem normaliter vervangen bij 150.000 en/of 10 jaar. U wilt weten of u recht heeft op een vergoeding van Peugeot.

Ja, dat is het geval. Als er geen andere oorzaak is aan te wijzen dan het voortijdig breken van de distributieriem, dan mag u verwachten dat de riem in elk geval 10 jaar en/of 150.000 km meegaat.

Non-conformiteit
U kunt zich in dit geval beroepen op non-conformiteit (‘wettelijke garantie’). Een dergelijk gebrek hoeft u niet bij normaal gebruik redelijkerwijs niet te verwachten. U heeft dan ook recht op vergoeding van de herstelkosten en eventuele gevolgschade.

Het kan redelijk zijn dat u een kleine bijdrage betaald in de aanschaf van de kosten van het onderdeel (nieuwe distributieriem). Op onze website vindt u meer informatie over deze zgn. gebruiksvergoeding.

Meer informatie over klachten na aankoop.***

Reactie van Stefano80:

Bedankt voor de reactie! De dealer heeft inmiddels aangegeven de auto kosteloos te repareren. Wel geeft hij daarbij aan dat wanneer de auto niet in onderhoud was geweest bij de Peugeot-dealer , deze 'coulance regeling' niet mogelijk was. Voor de importeur zou het dan niet mogelijk zijn geweest om vast te stellen dat er correct onderhoud uitgevoerd. Is dat juist?***

Reactie van ToyotaKing:

een coulance regeling zou ik het niet willen noemen. De dealer was verplicht om deze distributieriem te vervangen als u de auto altijd in onderhoud heb gehad bij uw dealer. Deze garantie zit meestal verwerkt in de nieuwprijs van auto's. Zeker geen sprake van ''coulance''