Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Teruggedraaide kilometerstand

Je ontdekt dat de kilometerstand van je auto niet klopt. Hij blijkt te zijn teruggedraaid. In sommige gevallen kun je de verkoper hierop aanspreken. Daarnaast is het terugdraaien van een kilometerteller strafbaar.

Bewijs verzamelen

Als je de verkoper wilt aanspreken op een teruggedraaide kilometerstand, dan moet je bewijs leveren. Je moet bewijzen dat de stand is teruggedraaid en met hoeveel kilometer dit is gedaan. Via de website van de RDW kun je de tellerstand controleren en het rapport  opvragen (voorheen Nationale Auto Pas). Komt de auto uit het buitenland dan is het soms mogelijk om kilometerregistratie op te vragen bij de importeur.

Kijk ook wat in de koopovereenkomst is opgenomen over de kilometerstand. Staat er dan de kilometerstand "onlogisch" is, dan kun je de verkoper niet aanspreken. Je hebt immers geaccepteerd dat er mogelijk iets mis was met de kilometerstand.

Koop van een professionele verkoper

Een professionele verkoper moet instaan voor zijn product. Hij is ook aansprakelijk als hij niet op de hoogte was van de foute kilometerstand. Bij een auto met teruggedraaide kilometerstand is het volgende te eisen:

  • ontbinding van de koopovereenkomst op grond van non-conformiteit
  • deel van de koopsom terug
  • vernietiging van de koopovereenkomst op grond van dwaling

Koop van een particulier

Bij de koop van een particulier kun je hetzelfde eisen als van een professionele verkoper. De bewijslast is wel zwaarder. Je moet bewijzen dat de particulier op de hoogte was van de teruggedraaide kilometerstand en dat hij dit verzwegen heeft. De andere mogelijkheid is dat er sprake is van wederzijdse dwaling. Dat je allebei vanuit de verkeerde veronderstelling de overeenkomst hebt gesloten.

Aangifte

Sinds 1 januari 2014 is kilometerfraude strafbaar. In artikel 70m van de Wegenverkeerswet staat: "Het is eenieder verboden om de tellerstand van bij algemene maatregel van bestuur vastgestelde categorieën motorrijtuigen die dienen te zijn ingeschreven en tenaamgesteld zodanig te wijzigen of te doen wijzigen of de werking van de kilometerteller zodanig te beïnvloeden of te doen beïnvloeden dat de op de teller aangegeven afstand niet overeenkomt met de door dat motorrijtuig werkelijk afgelegde afstand."

Je kunt op grond van dit verbod bij kilometerfraude aangifte doen bij de politie.

Meer informatie:

> Wat kun je eisen?

> Stappenplan klachten na aankoop