Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Test wandelbroeken 2016

Welke broek wandelt het lekkerst?

Wandelen is leuk! En wandelen in een goede wandelbroek is nog veel leuker. De Kampioen heeft negen modellen onder de € 100,- getest.

Je hebt een kast vol broeken, dus waarom ook nog een wandelbroek? Wat zijn de voordelen ten opzichte van een spijkerbroek? Het antwoord is simpel: comfort. Gewone broeken zijn doorgaans van katoen, een stof die veel water opneemt en langzaam droogt. En natte stof gaat plakken en irriteert de huid. Een wandelbroek bestaat vaak uit nylon, een stof die amper vocht opneemt en wél snel droogt. Daarnaast is het fijn om tijdens het wandelen handige dingen (GPS, kaart, zakmes, energiereep) op te kunnen bergen.

Een goede wandelbroek biedt dus voldoende zakruimte. Verder bedenken fabrikanten slimme extra's voor de broeken. Zoals veterhaakjes, stof die je beschermt tegen muskietenbeten en pijpen die je strak kunt trekken rond het onderbeen.

De uitslag van de geteste wandelbroeken

Zo hebben we getest

In deze test vergelijken we negen wandelbroeken tussen € 50,- en € 100,-. Broeken geschikt voor één- of meerdaagse wandelingen bij warme of gematigde temperaturen. In de praktijk beoordeelden we de broeken op comfort en pasvorm. Vervolgens noteerden we de droogtijd: na een wasbeurt lieten we de broeken drogen op een rek, uit de wind en uit de zon. Want hoe sneller zweet en regen verdampen tijdens een wandeling, hoe lekkerder je loopt. Toch zijn de 'afparelende' eigenschappen minstens zo belangrijk. Dat is de mate waarin het materiaal vocht afstoot. Hoe beter de stof afparelt, hoe makkelijker de druppels van de broek glijden. Parelt een broek zeer goed af? Dan hoef je eigenlijk geen regenbroek mee te nemen. Het afparelen lieten we meten in een laboratorium, evenals de winddichtheid en slijtvastheid van de wandelbroeken. Acht modellen (allen nylon) scoorden zeer goed op de slijtagetest. Dit betekent datdeze stoffen vrijwel onverwoestbaar zijn. De Human Nature Breton-broek (grotendeels polyester) presteerde iets minder goed. Toch overtreft ook de slijtvastheid van dit model wandelbroek ruimschoots die van een spijkerbroek.

Pasvorm wandelbroeken

Heeft nu élke wandelaar een speciale wandelbroek nodig? De Kampioen vindt van wel. Ben je toe aan een nieuwe wandelbroek, of koop je de eerste ooit? De juiste pasvorm is zeer belangrijk én persoonlijk. In het algemeen geldt dat voor 'eenvoudige' wandeltochten (eendaagse bos-, duin- of strandwandelingen, maar ook vakanties in warme landen) een iets lossere pasvorm fijn is. Zoek je de bergen op, waarbij er sportiever wordt gewandeld en soms geklauterd, dan isoleert een strakkere snit beter en heb je door strakke pijpen beter zicht op het terrein. Let ook op het aantal zakken: zijn er genoeg, zitten ze op logische plekken en kun je ze afsluiten met bijvoorbeeld een rits.

Conclusie

Slechte broeken kwamen we niet tegen tijdens deze test. Zelfs voor minder dan € 60,- kun je al bezitter worden van een fijne wandelbroek zoals de Newport Zip-Off Trouser van Life-Line of de Altay AM Pant van Ayacucho. De beste en lichtste wandelbroek – tevens de onbetwiste testwinnaar – is de Runbold Light Pants van Mammut: deze broek droogt razendsnel, stoot regendruppels zeer goed af én de stof is ijzersterk. De Compass Pant van Sprayway presteert een fractie minder, maar is wel € 30,- goedkoper. Deze broek bombarderen we daarom tot 'Voordelige Keus'.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
HN® Wandelschoenen 

Of je wandeling nu kort of lang is, met onze schoenen loop je altijd comfortabel!

Shop nu
Shop alles voor je wandeling 

Van goede wandelschoenen tot stevige rugzakken. Shop hier alles voor je wandeluitrusting!

Wandelroutes in Nederland 

De mooiste én gratis wandelroutes in elke provincie vind je hier. Ontdek hoe mooi Nederland is.

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.