Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dynamische energiecontracten vergelijken

Op deze punten vergelijk je dynamische contracten

Het aantal energieleveranciers dat dynamische energiecontracten aanbiedt groeit hard. Hoewel de maandbedragen verschillend zijn, is de prijs waarvoor energie wordt ingekocht bij allemaal hetzelfde. Toch zijn er een aantal punten waarop dynamische contracten van elkaar afwijken en waar je ze dus goed op kunt vergelijken.

Dynamische aanbieders niet vergelijken op leveringstarieven 

Alle leveranciers van dynamische energiecontracten kopen in op dezelfde energiemarkt: de zogenoemde spotmarkt. Deze energiemarkt wordt ook wel de day ahead markt genoemd: hier wordt namelijk exclusief energie verhandeld voor de komende dag. De kale inkoopprijs voor stroom en gas is hier dan ook voor iedere energieleverancier hetzelfde. 

Toch zie je soms verschillen in de prijsvoorstellen van verschillende dynamische energiecontracten. Dit komt doordat de aanbieder van een dynamisch energiecontract vooruit moet kijken naar de te verwachte energieprijzen voor de komende 12 maanden. Omdat dynamische aanbieders hun energie dagelijks inkopen is het aan de leverancier zelf of zij bij het prijsvoorstel de verwachte energieprijzen hoger of juist lager inschatten. 

Als een energieleverancier hierdoor rekent met lagere verwachte energieprijzen kan hij natuurlijk met een scherper maandbedrag komen. Risico hiervan is dat je als klant aan het einde van de rit mogelijk bij moet betalen. Maar andersom kan ook: een energieleverancier kan de verwachte energieprijzen hoger inschatten. Dat zorgt voor een hoger maandbedrag, waardoor klanten waarschijnlijk niet bij hoeven te betalen als de stroomprijs stijgt en wellicht zelfs geld terugkrijgen. 

Het lijkt logisch om dynamische energiecontract hierop te vergelijken. Zo zijn we dit immers gewend met de prijsvoorstellen van vaste of variabele contracten: je kijkt naar de prijs per kWh en naar de gasprijs per kuub. Onderaan de streep is de kale inkoopprijs dus bij alle aanbieders van dynamisch contracten hetzelfde. 

Het lijkt logisch om dynamische energiecontract hierop te vergelijken. Zo zijn we dit immers gewend met de prijsvoorstellen van vaste of variabele contracten: je kijkt naar de prijs per kWh en naar de gasprijs per kuub. Onderaan de streep is de inkoopprijs dus bij alle aanbieders van dynamisch contracten hetzelfde. 

Hierin verschillen dynamische energiecontracten 

1. Inkoopkosten vergelijken 

Kosten die wel echt bij iedere aanbieder van dynamische tarieven anders zijn, zijn de inkoopkosten. Dit zijn de kosten die een energieleverancier bij de inkoopprijs van één kWh of kuub gas optelt, ook wel de inkoopvergoeding genoemd.  

Sommige leveranciers belasten alleen kosten door die zij zelf moeten maken om stroom in te mogen kopen. Bijvoorbeeld voor toegang tot de energiemarkt en abonnementen om te mogen inkopen. Voor andere leveranciers is dat ook een stukje winst, zodat er alsnog wordt verdiend aan je verbruik. Bij ANWB Energie belasten we puur de noodzakelijke inkoopkosten door. Ga die voor ons omhoog, dan stijgen ze. Andersom werkt het hetzelfde: dalen de kosten voor ons, dan dalen die ook voor jou. 

2. Vaste leveringskosten vergelijken 

Vaste leveringskosten zijn eigenlijk een soort abonnementskosten. Je betaalt iedere maand een vast bedrag voor je stroom- én voor je gasaansluiting. Bijvoorbeeld 7 euro per aansluiting. Als je dynamische energie gaat vergelijken dan zul je zien dat dit per aanbieder zal verschillen.  

Deze kosten heb je ook bij vaste en variabele energiecontracten, alleen heeft de energieleverancier daarnaast ook nog een winst- en risicomarge in jouw tarief verwerkt. 

3. Terugleverkosten met zonnepanelen vergelijken 

Het rekenen van terugleverkosten met zonnepanelen is met het verlengen van de salderingsregeling een punt om aanbieders op te vergelijken geworden, zo ook voor dynamische contracten. Een leverancier kan op meerdere manieren terugleverkosten aan je doorberekenen: via de inkoopkosten, hogere vaste leveringskosten en/of je betaalt hogere inkoopkosten bij het terugleveren dan bij het gebruiken van stroom van het net. 

Heb jij zonnepanelen? Dan is het goed om de vergelijking tussen de verschillende aanbieders te maken. ANWB Energie heeft er voor gekozen geen terugleverkosten te hanteren. 

Nog niet zeker welk soort energiecontract er bij jou past: vast, variabel of dynamisch? Lees hier dan meer over verschillende soorten energiecontracten vergelijken.

4. Reviews vergelijken 

Net als voor bijna alle bedrijven kun je tegenwoordig online reviews van klanten lezen. Dat geldt natuurlijk ook voor aanbieders van dynamische contracten. Natuurlijk zullen er altijd negatieve reviews te vinden zijn, maar de verschillende reviewplatformen geven je in ieder geval een eerste indruk van hoe de klantervaringen zijn. Lees de reviews van ANWB Energie  

5. Overige verschillen dynamische contracten vergelijken 

Die kunnen zitten in zaken zoals de klantenservice; Kun je bellen, chatten of alleen mailen? Hoe gebruiksvriendelijk en stabiel is bijvoorbeeld de energie-app van de verschillende leveranciers? Zijn er apps beschikbaar voor Slim Laden? Bieden ze ook andere bijbehoren de producten aan zoals thuisbatterijen? Als dat voor jou belangrijk is, kan je de aanbieders van dynamische energiecontracten er ook op vergelijken. 

Dynamische energietarief van ANWB 

ANWB Energie is marktleider in dynamische energiecontracten. Als vereniging met ruim 5 miljoen leden zijn er geen aandeelhouders die uit zijn op het maximaliseren van de winst. Daarin is ANWB een unieke en niet te vergelijken energieleverancier. 

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 800.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen als de stroom het goedkoopst is.