Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Je energiecontract opzeggen? Deze opzegboete betaal je

Gewijzigde overstapboetes voor energiecontracten per juni 2023

Opzegboetes zijn sinds 1 juni 2023 duurder. Die opzegboetes gelden alleen voor voortijdig opzeggen van een vast energiecontract, niet bij variabele energiecontracten. Ook niet voor dynamische energiecontracten, zoals ANWB die aanbiedt.

Waarom zijn de opzegboetes voor energie veranderd? 

De regels voor de hoogte van de opzegboetes zijn aangepast door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Daardoor is de boete voor tussentijds opzeggen van je vaste energiecontract een stuk hoger. Uiteindelijk wil de ACM de consument meer zekerheid bieden door ervoor te zorgen dat energieleveranciers weer vaste contracten aanbieden.

Als het voordeliger is om mét opzegboete over te stappen (vanwege lagere prijzen bij een andere aanbieder), is het voor energieleveranciers niet aantrekkelijk om vaste contracten aan te bieden. Een energieleverancier koopt dure energie in en leidt verlies als consumenten na een prijsdaling overstappen. Meer zekerheid van de leverancier zorgt dus voor meer zekerheid van de consument.

De opzegboete voor energiecontracten wordt ook wel de opzegvergoeding of overstapboete genoemd.

Overstapboete energiecontracten vóór 1 juni 2023

De opzegvergoeding voor vaste energiecontracten die vóór 1 juni 2023 zijn afgesloten hangt af van de periode dat het energiecontract nog door zou lopen. Die vergoeding ligt tussen de 50 en 125 euro per aansluiting, variërend van een resterende contracttijd. Neem je zowel stroom als gas af bij de energieleverancier en zeg je het contract voortijdig op betaal je het dubbele.

Resterende contractduurOpzegboete per aansluiting
Korter dan 1,5 jaar€ 50
1,5 tot 2 jaar€ 75
2 tot 2,5 jaar€ 100
Langer dan 2,5 jaar€ 125

Als je het vaste energiecontract binnen 1 jaar weer opzegt, kan de energieleverancier ook eisen dat je de eventuele welkomstbonus terugbetaalt. Was het een welkomstcadeau? Dan hoef je voor het cadeau nooit meer terug te betalen dan 50 euro.

Overstapboete energiecontracten ná 1 juni 2023 

Bij de nieuwe regels schat de energieleverancier hoeveel stroom (en mogelijk gas) verbruikt zou worden tijdens de contractperiode. Daarna berekent de leverancier het verschil tussen de prijs die bij afsluiten van het energiecontract gold en de prijs die op het moment van opzeggen bij diezelfde leverancier geldt voor nieuwe energiecontracten. Als de huidige prijs lager is, leidt de energieleverancier dus verlies. Dat wordt gecompenseerd door de vergoeding.

Zijn bij het opzeggen de tarieven juist hoger, dan maakt de leverancier geen verlies. Dan hoef je dus ook geen boete te betalen. Dat geldt ook bij opzeggen binnen 7 dagen voor het einde van de contractperiode. 

Ook vanaf juni 2023 mag de energieleverancier ook de welkomstpremie terugeisen. Dit kan als je binnen 6 maanden na de start alweer opzegt. Deze hoef je niet te betalen als je de premie later ontvangt dan de betaling van het tweede termijnbedrag. Is de welkomstbonus geen geld of korting maar een cadeau. Dan mag je die gewoon houden, zonder dat je die hoeft te betalen. 

Zo wordt de nieuwe opzegvergoeding berekend

Per 1 juni 2023 wordt de nieuwe opzegboete als volgt berekend:

(Oude tarief – nieuwe tarief) x geschat verbruik tot einde van het contract

Een rekenvoorbeeld voor elektriciteit:

  • Het energiecontract bij leverancier X is afgesloten op 1 juli 2023 en geldt voor één jaar. Het stroomtarief is € 0,45 per kWh.
  • Het contract wordt opgezegd op 1 januari 2024. Op het moment van opzeggen geldt bij diezelfde leverancier X een stroomtarief van € 0,25 cent per kWh.
  • De schatting van het stroomverbruik bij het afsluiten was 3.000 kWh, bij opzeggen is 2.200 kWh verbruikt.

De berekening van de opzegboete is:

  1. Oud tarief € 0,45 – nieuw tarief € 0,25 = € 0,20
  2. Geschat verbruik 3.000 kWh – verbruik 2.200 kWh = 800 kWh
  3. € 0,20 x 800 kWh = € 160

De opzeboete voor het opzeggen van een gasaansluiting wordt op dezelfde manier berekend. Zeg je twee aansluitingen op wordt deze berekening over zowel je resterende gas- als stroomverbruik gedaan.

Overstappen zonder opzegboete

Bij een variabel of dynamische energiecontract stap je in tegenstelling tot de vaste energiecontracten zonder boete over naar een nieuwe energieleverancier. Er kan wel sprake zijn van een opzegtermijn.

Meer verschillen tussen vaste, variabele en dynamische energiecontracten

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 600.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen wanneer stroom het groenst én voordeligst is. Onze app doet het voor je!