Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wie is mijn netbeheerder?

En alle andere vragen over netbeheerkosten

Waar je ook je energiecontract afsluit, je netbeheerkosten zijn overal hetzelfde. Tenminste, voor jouw adres, want er zijn wél hele grote regionale verschillen. Je leest welke netbeheerders er zijn, waar je precies voor betaalt en hoeveel. Kortom: alles over netbeheerkosten!

Wat zijn netbeheerkosten?

Netbeheerkosten zijn de kosten die de netbeheerder in jouw regio rekent voor het beheren van jouw aansluiting en het transport van de energie. Netbeheerkosten gelden per jaar. Je betaalt daar maandelijks een deel van aan jouw energieleverancier. Deze kosten worden door je energieleverancier op je jaarrekening gezet en vervolgens doorbetaald aan de netbeheerder. 

Waar betaal je netbeheerkosten voor?

De netbeheerkosten bestaan uit verschillende componenten. Je betaalt jaarlijks een vastgesteld bedrag bestaande uit de onderstaande onderdelen. Bij elkaar opgeteld vormen dit de netbeheerkosten. 

Aansluitkosten 

Eenmalige aansluitkosten: Deze betaal je wanneer je een nieuwe aansluiting laat aanleggen, bijvoorbeeld bij een nieuwbouwwoning. 

Jaarlijkse aansluitkosten: Dit zijn terugkerende kosten voor het beheer en onderhoud van je energieaansluiting. Deze kosten worden jaarlijks door de netbeheerder vastgesteld en kunnen verschillen per regio en netbeheerder. Zo kunnen de netbeheerkosten in Rotterdam (Stedin) hoger zijn dan in Amsterdam (Liander). Jaarlijks worden deze kosten herzien en per 1 januari aangepast door de ACM, zij bepalen wat een netbeheerder maximaal mag rekenen. 

Capaciteitstarief 

Dit tarief betaal je voor het transport van energie via leidingen of kabels. Het bedrag is afhankelijk van de zwaarte van je aansluiting: hoe zwaarder de aansluiting, hoe hoger de capaciteit en dus de netbeheerkosten. 

Vastrecht transport 

Dit is een vast, maandelijks bedrag dat de netbeheerder in rekening brengt voor overige kosten zoals administratie. Dit tarief, ook bekend als transportonafhankelijk tarief, is gelijk voor iedereen, ongeacht het verbruik. 

Meterhuur 

De netbeheerder is eigenaar van de energiemeter, en onder de meterhuur vallen de kosten voor het gebruik en beheer van deze meter. Heb je een slimme meter? Dan omvat dit tarief ook de kosten voor toegang tot de meetgegevens. 

Netbeheerders Nederland 

Er is in Nederland een landelijke netbeheerder voor het hoogspanningsnet: Tennet. Voor het landelijk gasnet is dat GTS (Gasunie Transport Services). Zij zijn verantwoordelijk voor het landelijk hoofdnet, maar leveren niet tot aan de voorkeur. Daarvoor zijn er zes lokale netbeheerders. De bekendste zijn Enexis, Stedin en Liander, maar je hebt ook nog Coteq, Rendo en Westland Infra. Elke netbeheerder beheert het net in een bepaalde regio, al heeft de één een wat grotere regio dan de ander. Het is ook mogelijk dat je voor elektriciteit een andere netbeheerder hebt dan voor gas. 

Alle netbeheerders voor gas en elektriciteit als ook die voor water, warmte, riool en communicatie zijn aangesloten bij mijnaansluiting.nl. Daar kun je eenvoudig een aanvraag doen voor bijvoorbeeld verzwaring van een aansluiting of het laten verwijderen van je gasaansluiting. 

Verdeling netbeheerders Nederland per regio

Liander 

Netbeheerder Liander is de grootste netbeheerder van ons land en beheert grofweg de netten in de provincies Noord-Holland, Friesland, Flevoland en Gelderland. 

Stedin 

De stroom- en gasnetten in provincies Zuid-Holland, Utrecht en Zeeland van grotendeels onder het beheer van Stedin. Daarnaast beheren ze energie-infrastructuur in de regio’s Kennemerland, Amstelland en Noordoost-Friesland. 

Enexis 

Netbeheerder Enexis was tot 2009 onderdeel van Essent, maar na de afsplitsing zelfstandig en verantwoordelijk voor het overgrote deel van beheer van de netten in de provincies Drenthe, Groningen, Noord-Brabant en Overijssel.  

Coteq 

Coteq is een kleine netbeheerder die verantwoordelijk is voor een belangrijk deel van het gasnet in de regio Twente. Voor een wat kleiner gebied beheren zij ook het stroomnet. 

Rendo 

Ook Rendo behoort tot de ‘kleintjes’ in netbeheerland en beheert met name het gasnet in Noord-Oost Nederland. Daarnaast beheren zij het stroomnet in de regio Steenwijk en Hoogeveen. 

Westland Infra 

De naam zegt het eigenlijk al; Westland Infra beheert het stroom- en gasnet in het Westland en dat van het aan het Westland grenzende Midden-Delfland. 

Welke netbeheerder heb ik? 

Op basis van de regionale verdeling is de kans vrij groot dat je al kunt opmaken welke netbeheerder je hebt. Als je twijfelt kun je ook op de jaar- of eindafrekening van jouw energieleverancier zien wie jouw netbeheerder is. Op mijnaansluiting.nl kan je ook een postcodecheck doen om te zien wie jouw netbetheerder is. 

Netbeheerkosten 2024 per netbeheerder  

De netbeheerder kosten verschillen per netbeheerder, maar zijn verder ook afhankelijk van de zwaarte van de aansluiting. Deze kosten worden jaarlijks opnieuw vastgesteld door de netbeheerder.  

In onderstaande tabel gaan we uit van de standaardaansluitingen voor stroom (tot 3x25A) en gas (500-4000 m3 G6) 

NetbeheerderNetbeheerkosten elektriciteit per jaarNetbeheerkosten gas per jaar
Liander€ 400,92€ 247,16
Stedin€ 424,04€ 226,29
Enexis€ 426,96€ 223,47 
Coteq€ 332,52€ 225,92
Rendo€ 215,19€ 246,72 
Westland Infra€ 508,63€ 203,22

Geen gasverbruik meer, wel netbeheerkosten 

Steeds meer huishoudens gaan van het gas af. De CV-ketel wordt vervangen door een warmtepomp en het gasfornuis voor elektrisch of inductie. Toch is alleen geen gas meer verbruiken niet voldoende om onder de netbeheerkosten voor gas uit te komen. Deze kosten worden namelijk aan alle huishoudens met een gasaansluiting doorberekend, ongeacht het verbruik of het gebrek daaraan.  

Zo zeg je je gasaansluiting op 

Gelukkig is er wel een optie om onder je netbeheerkosten uit te komen. Je kunt je gasaansluiting opzeggen via mijnaansluiting.nl. Vervolgens maakt je netbeheerder een afspraak met je om de aansluiting daadwerkelijk verwijderen. Daarvoor rekenen ze geen kosten.  

Je kunt overigens ook je elektriciteitsaansluiting opzeggen, al zijn er in de praktijk nog maar weinig huishoudens die volledig off-grid gaan, met name door de prijs van thuisbatterijen