Flexibel energiecontract van de ANWB
Gemiddeld goedkoper dan vast contract en bespaar extra met de flexibele energietarieven
Een flexibel energiecontract werkt met uurtarieven en daarmee ben je over de jaren heen goedkoper uit dan wanneer je een vast contract afsluit. De afgelopen jaren lag het flexibele energietarief voor stroom en gas gemiddeld 80% van de tijd lager dan het gemiddelde vaste tarief. Wie met de flexibele uurtarieven zijn verbruik slim plant, kan zelfs nog extra besparen.
Extra besparen met flexibele energietarieven
De ANWB levert stroom en gas tegen de inkoopprijs. Gemiddeld ben je met de flexibele uurtarieven al goedkoper dan bij een vast contract, maar je kunt met name op stroom zelf nog extra besparen door je elektrische auto buiten de piekuren op het net te laden. Ook als je nog niet elektrisch rijdt, is er met slim plannen van je vaatwasser, wasmachine en droger veel winst te behalen.
Veelgestelde vragen over flexibele energiecontracten
Bij een vast energiecontract weet je wat je de gehele contractperiode gaat betalen voor een kWh stroom of kuub gas. Bij een flexibel energiecontract verschilt dat voor elektriciteit per uur en voor gas per dag. Over de jaren heen ben je met een flexibel energiecontract goedkoper uit dan met een vast contract. De afgelopen jaren lag het flexibele uurtarief gemiddeld 80% van de tijd onder het gemiddelde vaste tarief.
Lees meer over de verschillen tussen vaste, variabele en flexibele energiecontracten
Traditionele energieleveranciers verwerken ook hun winst en risico in de tarieven, die komen bovenop de inkoopprijs die zij betalen (zie bijv.: wat kost 1 kWh?). Dat is bij flexibele energietarieven niet het geval, daar betaal je alleen de inkoopprijs. Die verschilt voor gas per dag en voor stroom zelfs per uur. Daardoor kan het voorkomen dat je op bepaalde momenten met een energiecontract dat flexibel is duurder uit bent, maar uiteindelijk zal het gemiddelde energietarief van een flexibel contract lager liggen dan dat van een vast energiecontract.
ANWB Energie levert tegen flexibele tarieven 100% gecertificeerde Nederlandse stroom uit wind en zon. Als je meer over de Garanties van Oorsprong (GvO’s) van onze stroom wil weten, is dat terug te lezen in ons stroometiket. Maar dit is slechts op papier, want in de praktijk komt het natuurlijk voor dat de zon niet schijnt en er geen wind staat. Hoe groen is de stroom dan nog? En hoe zit het met CO2-uitstoot van het gasverbruik? Daarover lees je meer in het artikel 'Hoe groen is de energie van ANWB?'
We houden bij het berekenen van het maandbedrag rekening met de verwachte inkoopprijzen voor de komende twaalf maanden. Als die onverhoopt toch langere tijd hoger komen te liggen dan ingeschat, dan zie je dat terug in hogere energietarieven. We houden daarom in de gaten of het maandbedrag nog overeenkomt met je ingeschatte verbruik en de inkoopprijzen. Is dat niet het geval nemen we contact met je op om het maandbedrag te controleren en eventueel te veranderen. Op die manier beweegt je maandbedrag met jou en de marktsituatie mee en voorkomen we dat je uiteindelijk veel geld moet bijbetalen of onnodig te veel betaalt.
Bij een flexibel energiecontract betaal je niet alleen een flexibel uurtarief voor je verbruik. Ook bij het salderen hangt de hoogte van de terugleververgoeding af van het tarief in het uur waarin je de stroom teruglevert aan het net. Is het flexibele tarief voor stroom op dat moment hoog, dan is het interessanter om de stroom terug te leveren dan wanneer dat tarief juist laag staat. Hoe dan ook is zelf je opgewekte stroom meteen gebruiken het beste.
Meer lezen over o.a. salderen met een flexibel energietarief? Zo werkt salderen met zonnepanelen.
Deel deze pagina