Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ANWB steunt statusaanvraag nationaal park Hollandse Duinen

Woensdag 9 december heeft Hollandse Duinen de officiële status van nationaal park aangevraagd bij minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De aanvraag van Dunea kan rekenen op de steun van een brede coalitie van organisaties. Naast de ANWB zijn dat Staatsbosbeheer, de provincie Zuid-Holland en 53 gebiedspartners. Zo wordt het mogelijk de ambities van dit Nationaal Park ‘nieuwe stijl’ waar te maken: een prachtig en krachtig gebied voor mens en natuur, waar je fijn kunt recreëren en ontspannen. De minister beoordeelt de aanvraag in het eerste kwartaal van 2021.

Nationaal park 'Nieuwe Stijl'

Hollandse Duinen kiest als één van de eersten in Nederland voor een toekomst als nationaal park ‘Nieuwe Stijl’. Een gebied dat begint in zee en loopt tot de laatste landinwaarts gelegen strandwal, met waardevolle natuur, bijzondere landschappen, cultuurhistorie, dorpen, steden en economische bedrijvigheid. Het gebied, dat ligt in de drukste provincie van Nederland, maakt genieten en ontspannen voor inwoners en recreanten mogelijk. Het voorziet ook in een stevige kustverdediging, hoge kwaliteit drinkwater, economische bedrijvigheid en de broodnodige biodiversiteit. 

Steun

De ANWB steunt de oprichting van Nationale Parken ‘nieuwe stijl’ op nationaal en regionaal niveau. Investeringen in de toegankelijkheid en beleefbaarheid van natuur en landschap zijn belangrijk voor inwoners, toeristen en recreanten. Dat geldt zeker voor een drukke provincie als Zuid-Holland. Een Nationaal Park is geen ‘pretpark’: de voorzieningen voor recreatie en toerisme moeten passen bij de schaal en het karakter van het gebied. 

Bekijk wat je kunt doen (en zien) in nationaal park Hollandse Duinen: