Recreatief fietsen

Veel van onze leden maken wel eens een tochtje op de fiets. In 2020 ging driekwart van onze leden minimaal 1x per maand met de fiets op stap voor een recreatieve fietstocht. Voor die tochtjes wordt steeds vaker gebruik gemaakt van een e-bike.

Wat vindt de ANWB?

De ANWB wil dat mensen veilig en met plezier kunnen fietsen, nu en in de toekomst. Dat betekent dat de fietspaden in Nederland geschikt zijn voor alle fietsers, van jong tot oud. Dat betekent ook dat er voldoende voorzieningen voor fietsers onderweg zijn, zoals bankjes en goede bewegwijzering. We moeten dus rekening met elkaar houden, zodat ieder op zijn eigen manier van zijn fietstocht kan genieten. 

Wat doet de ANWB?

De ANWB zet zich op verschillende manieren in voor de recreatieve fietser. We bieden veel informatie, van het uitzoeken en kopen van een fiets tot inspiratie voor mooie fietsroutes. Vanuit belangenbehartiging zetten wij ons op alle fronten in voor verkeersveiligheid voor fietsers: veilige fietsroutes, veilige fietsen en veilig gedrag. 

Voor recreatieve fietsers zijn fietsvoorzieningen langs de route ook belangrijk. Comfortabele fietspaden, plekken om te pauzeren en bewegwijzering waren in 2016 de top 3 verbeterpunten volgens recreatieve fietsers (ANWB-onderzoek 2016). Voor de randstedelijke provincies en Zeeland was ook de drukte op fietspaden een verbeterpunt.

We zijn benieuwd hoe recreatieve fietsers daar nu, in 2021, over denken. Daarom doet de ANWB deze zomer een groot onderzoek. Wil je meedoen met het onderzoek? Vul dan deze vragenlijst in. Dat kan tot 30 september. Alle respondenten maken kans op een fietsarrangement van ANWB Reizen op Texel of 1 van de 25 fietsverlichtingsets!

Samenwerking

De ANWB werkt met veel partijen samen om het recreatief fietsen in Nederland te verbeteren. Recreatief fietsen staat op de agenda van de Tour de Force, een samenwerkingsverband van overheden en maatschappelijke organisaties als de Fietsersbond, NTFU en het Landelijk Fietsplatform.

In 2017 zijn we gestart met de Alliantie Samen Fietsen. Deze alliantie bestaat uit ANWB, Fietsersbond, KNWU, VeiligheidNL, Wielersportbond NTFU en het Landelijk Fietsplatform.  We werken samen om drukte en gevaarlijke situaties op het fietspad zoveel mogelijk te voorkomen. 

ANWB-belangenbehartiger

Jeanette van 't Zelfde

Jeannete van 't Zelfde