Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Recreatief fietsen

Veel van onze leden maken wel eens een tochtje op de fiets. In 2020 ging driekwart van onze leden minimaal 1x per maand met de fiets op stap voor een recreatieve fietstocht. Voor die tochtjes wordt steeds vaker gebruik gemaakt van een e-bike.

Wat vindt de ANWB?

De ANWB wil dat mensen veilig en met plezier kunnen fietsen, nu en in de toekomst. Dat betekent dat de fietspaden in Nederland geschikt zijn voor alle fietsers, van jong tot oud. Dat betekent ook dat er voldoende voorzieningen voor fietsers onderweg zijn, zoals bankjes en goede bewegwijzering. We moeten dus rekening met elkaar houden, zodat ieder op zijn eigen manier van zijn fietstocht kan genieten. 

Wat doet de ANWB?

De ANWB zet zich op verschillende manieren in voor de recreatieve fietser. We bieden veel informatie, van het uitzoeken en kopen van een fiets tot inspiratie voor mooie fietsroutes. Vanuit belangenbehartiging zetten wij ons op alle fronten in voor verkeersveiligheid voor fietsers: veilige fietsroutes, veilige fietsen en veilig gedrag. 

Onderzoek recreatief fietsen

Recreatieve fietsers willen veilige en comfortabele fietspaden en storen zich aan te smalle paden en slecht wegdek, zo bleek uit onderzoek dat de ANWB in 2021 onder recreatieve fietsers heeft gedaan. Vaker dan in 2016 (toen dit onderzoek voor het eerst werd gedaan) zijn de drukte op fietspaden, snelheidsverschillen en asociaal gedrag genoemd als verbeterpunt. En waar dit in 2016 vooral in de randstedelijke provincies en Zeeland speelde, zie je het nu overal terugkomen, op de rustigere provincies Groningen en Flevoland na. Plekken om te pauzeren wordt minder vaak als verbeterpunt genoemd dan in 2016. Recreatieve fietsers storen zich vooral aan te weinig bankjes en te weinig openbare toiletten. 

De ANWB gaat met betrokkenen in provincies aan de slag met de verbeterpunten van dit onderzoek. 

Samenwerking

De ANWB werkt met veel partijen samen om het recreatief fietsen in Nederland te verbeteren. Recreatief fietsen staat op de agenda van de Tour de Force, een samenwerkingsverband van overheden en maatschappelijke organisaties als de Fietsersbond, NTFU en het Landelijk Fietsplatform.

In 2017 zijn we gestart met de Alliantie Samen Fietsen. Deze alliantie bestaat uit ANWB, Fietsersbond, KNWU, VeiligheidNL, Wielersportbond NTFU en het Landelijk Fietsplatform.  We werken samen om drukte en gevaarlijke situaties op het fietspad zoveel mogelijk te voorkomen. 

ANWB-belangenbehartiger

Jeanette van 't Zelfde