Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tips praktijkexamen auto

In 5 rijexamen tips naar je rijbewijs

Is het bijna tijd voor je auto praktijkexamen bij het CBR? Spannend! Om helemaal vol vertrouwen en voorbereid te starten hebben we enkele handige tips voor jouw auto praktijkexamen op een rij gezet.

Tip 1. Zorg goed voor jezelf

Onze eerst rijexamen tip: zorg goed voor jezelf. Een goede start maak je door uitgerust te zijn voor het praktijkexamen. Ga niet te laat naar bed en vergeet niet te ontbijten in de ochtend. Voeding zoals blauwe bessen, haver, pure chocolade, banaan en noten staan erom bekend dat ze goed zijn voor de concentratie. Medicijnen tegen de zenuwen zijn daarentegen géén goed idee. Je weet niet hoe je lichaam hierop reageert en ze kunnen een negatieve invloed hebben op je alertheid. Nog een laatste tip: ga net voor de start van je examen nog even naar het toilet.

Tip 2. Maak je niet te druk

Natuurlijk is het logisch dat je zenuwachtig bent voor het examen. Dat is iedereen! Maar maak het praktijkexamen niet groter dan dat het is. Probeer het als een reguliere rijles te zien, het is gewoon een rit om jouw beheersing van de auto te laten zien. Jouw ANWB Rijcoach zal je ook nooit voor het examen op laten gaan als je hier nog niet volledig klaar voor bent.

Tip 3. Een foutje? Niet erg

Een keer vergeten om over je schouder te kijken? Net even de verkeerde versnelling gekozen? Of weet je niet meer welke snelheid je mag rijden? Foutjes tijdens het praktijkexamen zijn niet erg. Blijf in alle gevallen rustig. Door één foutje zak je niet voor het examen, het gaat om het totaalbeeld wat de examinator krijgt tijdens de rit.

Tip 4. Kijkgedrag

Een reden die vaak voorkomt waarop examenkandidaten zakken voor het praktijkexamen is kijkgedrag. Dit is dus iets om extra goed in de gaten te houden! Een fout die we bijvoorbeeld zien is gehaast in de spiegels kijken en niet de tijd nemen. Te laat kijken is ook een veelvoorkomende fout. Wanneer je te laat kijkt heb je niet voldoende tijd om situaties goed in te schatten en daarop te reageren. Neem dus goed de tijd om goed in je spiegels te kijken, maar overdrijf het niet.

Tip 5. Laat je rijcoach meerijden

Tot slot onze laatste rijexamen tip. Tijdens het praktijkexamen zit je met een examinator in de auto. Maar wist je dat het ook mogelijk is om jouw ANWB rijcoach mee te laten rijden tijdens het examen? Op die manier ben je vaak meer op je gemak in de auto, omdat de situatie vergelijkbaar is met je ANWB rijlessen. Mocht je (helaas) toch zakken voor het examen dan weet jouw rijcoach ook precies waar de puntjes op de ‘i’ moeten worden gezet tijdens de rijlessen.

ANWB Examengarantie

Wij zijn overtuigd van onze instructeurs en lesmethode. Mocht je niet slagen nadat je het aantal lessen hebt gevolgd dat de ANWB je heeft geadviseerd in je persoonlijke lesadvies voor categorie B, dan betalen wij je 1e herexamen.

Lees meer over de examengarantie

 

Vind een rijschool in de buurt

Vul de postcode in waar je opgehaald wilt worden en vind jouw rijschool en bijbehorende prijzen.