Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bijzondere verrichtingen auto

Alles wat je moet weten over bijzondere verrichtingen

Fileparkeren, achteruitrijden in een bocht en de hellingproef. Eén ding hebben al deze manoeuvres gemeen met elkaar: ze vallen allemaal onder de zogenaamde bijzondere verrichtingen. Maar welke ga je op het praktijkexamen krijgen? Hoe zit het met de tussentijdse toets voor een vrijstelling? Waar moet je op letten? We vertellen je op deze pagina alles wat je moet weten over bijzondere verrichtingen.

Bijzondere verrichtingen tijdens praktijkexamen

Tijdens het CBR praktijkexamen voor je auto kan je de onderstaande bijzondere verrichtingen tegenkomen (laatste update: maart 2019):

  • In rechte lijn achteruitrijden
  • Achteruitrijden in een bocht
  • Parkeren in een haaks of schuin vak
  • Fileparkeren
  • Omkeren door te steken
  • Omkeren door een halve draai
  • Hellingproef

Wanneer je examen doet moet je twee bijzondere verrichtingen laten zien. Je mag zelf de plaats kiezen waar je deze uitvoert.

Nieuw sinds maart 2019 is dat de stopopdracht is verdwenen. In plaats daarvan is er nu de nieuwe bijzondere verrichting ‘recht achteruitrijden’ bijgekomen. Ook nieuw is dat de examinator nu specifieker de opdracht moet formuleren. Zo weet je als kandidaat nóg beter wat er van je verwacht wordt. Je zal dus niet meer de vraag krijgen om ergens in te parkeren, maar krijgt echt specifiek te horen of je moet fileparkeren of parkeren in een haaks of schuin vak.

Alle ANWB rijcoaches zijn op de hoogte van de laatste veranderingen in het CBR praktijkexamen en spelen hier natuurlijk op in met aangepaste oefeningen tijdens je rijlessen. Zo ben jij optimaal voorbereid op je praktijkexamen voor je auto en kom je niet voor verrassingen te staan.

Tussentijdse toets: vrijstelling

Een andere term die je vaak voorbij hoort komen in combinatie met de bijzondere verrichtingen voor je auto is de tussentijdse toets. Dit kan je zien als een soort proefexamen en ziet er precies hetzelfde uit als het uiteindelijke praktijkexamen. Zo ervaar je hoe examen verloopt en krijg je tips mee van de examinator.

Nog een voordeel van de tussentijdse toets is de vrijstelling die je kan verdienen voor de bijzondere verrichtingen. Als je hiervoor ‘slaagt’ tijdens de tussentijdse toets hoef je deze namelijk niet meer te laten zien tijdens je échte praktijkexamen. Een deel van je examen is dan al mooi binnen!

Tips bijzondere verrichtingen auto

Ook al vereisen de zeven bijzondere verrichtingen allemaal andere technieken, er zijn een aantal algemene tips die we je graag meegeven:

  • Kijk goed om je heen. Veiligheid is het allerbelangrijkste tijdens de bijzondere verrichtingen.
  • Uit het niets in een vak inparkeren? Geen goed plan. Laat aan andere verkeersdeelnemers goed zien wat je gaat doen, door gebruik te maken van je richtingaanwijzer.
  • Bewaar je rust en neem je tijd. Vaak is je eerste reactie om zo snel mogelijk het verzoek van je rijinstructeur of examinator op te volgen, maar denk eerst goed na en houd rekening met de verkeersregels.

Tips praktijkexamen

Vrijstelling voor je bijzondere verrichtingen? Bereid je voor op je rijexamen met onze tips.

Lees onze tips voor het rijexamen

 

Vind een rijschool in de buurt

Vul de postcode in waar je opgehaald wilt worden en vind jouw rijschool en bijbehorende prijzen.