Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Achteruit inparkeren: alles wat je moet weten

Vol zelfvertrouwen achteruit inparkeren

Tijdens je rijlessen bij de ANWB komt achteruit inparkeren volop aan bod. Het is niet alleen belangrijk om dit voor je auto praktijkexamen goed onder de knie te hebben. Ook wanneer je jouw rijbewijs ‘in the pocket’ hebt heeft achteruit inparkeren vele voordelen. Zo heb je meer ruimte, een beter overzicht en wegrijden is sneller en makkelijker. Ook heb je zo minder kans op het rijden van schade! We hebben daarom een handig overzicht gemaakt met tips voor achteruit inparkeren.

Achteruit inparkeren in 4 stappen

Stap 1 – Bepaal de plaats waar je gaat parkeren. Kijk goed of de plek ruim genoeg is voor de auto en of je er mag parkeren.

Stap 2 – Rijd vervolgens drie vakken verder dan het vak waarin je gaat inparkeren, op ongeveer 1 meter naast de parkeervakken. Kijk voordat je gaat achteruitrijden nog goed in de spiegels, over je schouder en rondom de auto.

Stap 3 – Zet de auto in de achteruitversnelling en rij langzaam achteruit. Stuur de auto volledig in, totdat de eerste lijn van het vak gelijk is aan de deurhendel. Blijf in de tussentijd het verkeer goed observeren.

Stap 4 – Staat de auto weer bijna recht in het vak? Dan is het tijd om terug te sturen. Je staat nu perfect achteruit ingeparkeerd!

Slimme inparkeertips

  • Focus niet alleen op het parkeren, maar ook op de omgeving.
  • Probeer zoveel mogelijk aan te wennen om achteruit in te parkeren. Vooruit parkeren voelt voor veel mensen ‘natuurlijker’ en is daarom vaak de eerste keus.
  • Ook is het belangrijk om de auto goed te leren kennen voordat je gaat beginnen met achteruit inparkeren. Wat zijn bijvoorbeeld de afmetingen van de auto? Voor het correct inschatten van het instuurmoment is het goed om te weten hoe groot de draaicirkel is.
  • Gelukkig helpt vandaag de dag ook de technologie je een handje. Met parkeersensoren en achteruitrij camera’s wordt achteruit inparkeren nog een stukje makkelijker. En er zijn zelfs auto’s die zelf inparkeren!

Tips fileparkeren

We hebben een aantal concrete tips op een rij gezet die jij in je achterhoofd kan houden tijdens het fileparkeren.

Lees alle tips over fileparkeren

 

Vind een rijschool in de buurt

Vul de postcode in waar je opgehaald wilt worden en vind jouw rijschool en bijbehorende prijzen.