Fileparkeren: tips & tricks van ANWB

Fileparkeren als een pro

Een drukke straat midden in de stad en nog maar één plekje vrij tussen twee auto’s: dat wordt fileparkeren! Tijdens je rijlessen bij de ANWB zal deze bijzondere verrichting regelmatig voorbijkomen. Ook online zijn we er voor je. We hebben een aantal concrete tips op een rijtje gezet die jij in je achterhoofd kan houden tijdens het fileparkeren.

Fileparkeren in 4 stappen

Stap 1 – Bepaal eerst de plaats waar je gaat parkeren. Kijk goed of de plek ruim genoeg is voor de auto en of je er mag parkeren. Fileparkeren is achteruit of vooruit mogelijk.

Stap 2 – Stop je auto naast de auto waarachter je wilt gaan parkeren. Zorg dat de afstand tussen de auto’s ongeveer 50 centimeter is, dit is ongeveer drie spiegels. De rechterbuitenspiegel moet in dit geval gelijk staan met de bumper van de andere auto.

Stap 3 – Rij de auto nu langzaam achteruit. Is de achterleuning van jouw auto gelijk aan de achterkant van de auto naast je? Dan is het tijd om in te sturen. Stop wanneer de afstand tussen de stoep en de achterband ongeveer 30 centimeter is.

Stap 4- De laatste stap voor het fileparkeren is het terugdraaien van het stuurwiel, zodat je recht geparkeerd staat. Gefeliciteerd, het fileparkeren is je nu gelukt!

Slimme inparkeertips

  • Ook wanneer je geparkeerd staat is het belangrijk om op te blijven letten. Kijk voordat je uitstapt goed in de buitenspiegel, of er geen auto’s, fietsers of scooters aankomen.
  • Twijfel je over de ruimte die je nog hebt? Vraag dan aan een bijrijder om even uit te stappen en je te helpen.
  • Leer je auto goed kennen voordat je gaat starten met fileparkeren. Wat zijn bijvoorbeeld de afmetingen van de auto? Voor het correct inschatten van het instuurmoment is het goed om te weten hoe groot je draaicirkel is.
  • Ook de technologie helpt je tegenwoordig een handje, met parkeersensoren en achteruitrij camera’s is het een stuk gemakkelijker om te parkeren. Zo zijn er zelfs al auto’s die zelf kunnen fileparkeren.

Autorijlessen bij de ANWB, ons handige stappenplan en slimme inparkeerstips: we kunnen ons geen betere voorbereiding bedenken. Zo stap je vol zelfvertrouwen in de auto om te fileparkeren als een echte pro.

Tips achteruit inparkeren

We hebben een handig overzicht gemaakt met tips voor achteruit inparkeren.

Bekijk hier alle tips voor achteruit inparkeren

Zoek rijschool in de buurt

Vul de postcode in waar je opgehaald wilt worden en vind jouw rijschool en bijbehorende prijzen.