Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Theorie-examen auto oefenen

Auto theorie leren? 5 handige tips

Gemiddeld slaagt volgens de statistieken van het CBR minder dan 50% de eerste keer voor het auto theorie-examen. Wil jij je slagingskans verhogen? Bij de ANWB helpen we je niet alleen met praktijklessen, maar ondersteunen we je ook bij de theorie. We hebben een aantal handige tips op een rij gezet, zodat jij optimaal voorbereid bent op het theorie-examen.

Tip 1. Een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het klinkt misschien cliché, maar zo werkt het ook voor het behalen van je theorie-examen. Ter voorbereiding is het goed om te weten hoe het theorie-examen ongeveer verloopt. Het eerste onderdeel van het examen is gevaarherkenning en bestaat uit 25 vragen, hiervan moet je er 13 of meer goed beantwoorden. Het tweede onderdeel gaat over verkeersregels en verkeersinzicht. Je krijgt 12 kennisvragen, waarvan je er 10 of meer goed moet beantwoorden en 28 inzichtvragen waarvan je er 25 of meer goed moet beantwoorden. Voor het theorie-examen heb je in totaal 30 minuten de tijd. Na afloop krijg je meteen de uitslag: geslaagd of gezakt.

Tip 2. Plan zo snel mogelijk een datum

Het is slim om zo snel mogelijk een datum voor je theorie-examen te plannen. Zo heb je namelijk de perfecte stok achter de deur om je auto theorie te oefenen. Het aanvragen van het theorie-examen doe je zelf via het CBR. Je selecteert het auto theorie-examen, kiest de examenlocatie en de gewenste examendatum en tijd.

Tip 3. Van auto theorie leren naar praktijk

Zodra je de theorie daadwerkelijk gaat toepassen in de praktijk ga je snel stappen maken. Niet alleen tijdens het lessen in de auto, maar dit kan natuurlijk ook al wanneer je gewoon deelneemt aan het verkeer als fietser, voetganger of bijrijder. Welke verkeersborden kom je tegen op de weg naar huis? Welke voorrangsituaties zie je op de fiets naar school? Dit is een hele andere manier van leren dan met je neus in de boeken en een uitstekende test om je kennis toe te passen.

Tip 4. Vergeet de oefenexamens niet

Wat doe je: remmen, gas los of niets? Bij welke borden kun je verwachten dat er bromfietsers op de rijbaan rijden? En wat is de wettelijke minimale profieldiepte van banden in millimeters? Dit zijn slechts enkele voorbeelden van vraagstellingen die je op je examen kan tegenkomen. Neem voor het theorie-examen ruim de tijd en lees alle vragen goed door. Door het oefenen van de examens krijg je een goed beeld van het soort vragen en zie je direct op welke onderwerpen je goed scoort (en waar je nog wat extra tijd aan moet besteden).

Tip 5. De theorie-examendag

Het moment suprême. D-Day. De stip aan de horizon. Het is zo ver: de dag van je theorie-examen. Met onze vier bovenstaande tips moet je natuurlijk al een heel eind komen. Maar ook op de dag zelf zijn er een aantal zaken belangrijk. Zorg ten eerste dat je op tijd aanwezig bent, ga niet op het laatste moment nog je theorieboek erbij pakken en vertrouw vooral op je eigen kennis. Zo komt het helemaal goed!

PS. Wist je dat we bij de ANWB het Theorie Trefzeker-pakket aanbieden? Jij kiest in dit geval de manier van theorie-examen auto oefenen die het beste bij je past. Kijk bij de ANWB Rijopleiding bij jou in de buurt voor de mogelijkheden.

Auto theorie trucjes

Zijn er trucjes om je auto theorie beter te onthouden? We geven je enkele handige tips: van het gemakkelijker onthouden van de verkeersregels tot het beter begrijpen van de vraagstellingen. 

Lees onze handige auto theorie trucjes

 

Vind een rijschool in de buurt

Vul de postcode in waar je opgehaald wilt worden en vind jouw rijschool en bijbehorende prijzen.