Auto praktijkexamen

Alles wat je moet weten over het praktijkexamen

Lees hier alles over het praktijkexamen auto (B). Zo begin je goed voorbereid aan jouw rijopleiding en praktijkexamen.

Praktijkexamen inplannen

Je bent klaar om het praktijkexamen aan te vragen. Maar hoe doe je dat? Het inplannen van het praktijkexamen wordt gedaan door jouw ANWB-rijschool. Voor dat zij dit kunnen doen, moet jij de rijschool machtigen met het CBR-rijschoolnummer. Dit kun je doen op de website van het CBR. De gemiddelde wachttijd voor het examen is 8 weken.   

Wat kost een praktijkexamen?

Het praktijkexamen B kost € 285,50 en het praktijkexamen automaat kost € 293,-. Dit bedrag is opgebouwd uit de volgende onderdelen:

  • Huurkosten voor de auto
  • De rijinstructeur
  • Inkoop CBR-examen
  • Administratie kosten

Hoe gaat het praktijkexamen?

Stap 1
Voordat je de auto in stapt, maak je kennis met de examinator. Die legt uit hoe het examen verloopt en controleert de volgende documenten:

  • Uitnodiging voor je examen
  • Identiteitsbewijs
  • Of je geslaagd bent voor het theorie-examen
  • Het zelfreflectie formulier.

Stap 2
Als alle documenten in orde zijn, ga je naar buiten. Hier kan de examinator nog wat vragen stellen over de auto, bijvoorbeeld over het bijvullen van de koelvloeistof. Ook zal de examinator hier de ogentest met jou afleggen. Op een afstand van ongeveer 25 meter wordt jou gevraagd om het kenteken van een stilstaand voertuig op te noemen.

Stap 3
Het is zover! Je stapt de auto in en het praktijkexamen gaat beginnen. De rit duurt ongeveer 35 minuten. Waarbij je een deel zelfstandig naar een bestemming toe rijdt en het andere deel de aanwijzingen van de examinator opvolgt. Ondertussen word je beoordeeld op onder andere: je kijkgedrag, voertuigbeheersing en het verlenen van voorrang. De uitslag krijg je direct na de rit.

Zoek rijschool in de buurt

Vul de postcode in waar je opgehaald wilt worden en vind jouw rijschool en bijbehorende prijzen.

Hoe vraag je het Rijbewijs B aan?

Ben je geslaagd voor het praktijkexamen? Dan kun jij een dag na het examen het rijbewijs aanvragen bij de gemeente. In 2020 is de prijs voor het rijbewijs bij de gemeente gemiddeld € 39,75. Het duurt gemiddeld 5 werkdagen voordat jij het rijbewijs kan ophalen. Wil je met spoed je rijbewijs hebben? Hiervoor betaal je in 2020 ruim € 30 extra aan de gemeente. Je kunt het rijbewijs dan meestal de volgende dag ophalen.

Rijbewijs B halen

Wil je weten wat wij aanbieden op de rijschool in jouw regio? Kijk dan via de rijschoolzoeker wat wij aanbieden op de rijschool in jouw regio of vraag direct een proefles aan.

Aanmelden proefles

Faalangst rijexamen

Het CBR biedt ook de mogelijkheid om een faalangstexamen te rijden. Het aanvragen hiervan gebeurt door jouw rijschool. Het examen verloopt in dezelfde volgorde als het reguliere examen, ook hierbij is de examenrit 35 minuten maar heb je in totaal 1 uur en 20 minuten. De overige tijd is voor een time-out en om voor zoveel mogelijk rust te zorgen. Lees hier nog meer over het faalangstexamen.

Tips voor het praktijkexamen

Wil jij goed voorbereid het praktijkexamen rijden? Kijk dan op deze pagina (tips praktijkexamen hyperlink) Zodat jij met een goed gevoel en uitgerust het praktijkexamen kan gaan rijden! Lees hier de tips voor het praktijkexamen.