Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Praktijkexamen auto

Alles wat je moet weten over het praktijkexamen

Praktijkexamen inplannen

Het inplannen van het praktijkexamen wordt gedaan door jouw ANWB-rijschool. Voor dat zij dit kunnen doen, moet jij de rijschool machtigen met het CBR-rijschoolnummer. Dit kun je doen op de website van het CBR. 

Houd altijd rekening met een wachttijd voor het inplannen van het praktijkexamen. De actuele wachttijd kun je opvragen bij jouw rijschool. De landelijke wachttijd vind je op de website van het CBR.

Wat kost een praktijkexamen?

De actuele kosten van een praktijkexamen vind je op de tarievenpagina

Hoe verloopt het praktijkexamen?

  1. Je maakt kennis met de examinator. Die legt uit hoe het examen verloopt en controleert de volgende documenten: utnodiging voor je examen, identiteitsbewijs, geldig theorie certificaat.
  2. Als alle documenten in orde zijn, begint het examen. Voordat je de auto instapt, kan de examinator vragen stellen over de auto. Bijvoorbeeld over wat je ziet onder de motorkap. Ook zal de examinator hier de ogentest met jou afleggen. Op een afstand van ongeveer 25 meter wordt jou gevraagd om het kenteken van een stilstaand voertuig op te noemen.
  3. Je stapt de lesauto in voor een rit van ongeveer 35 minuten. Je rijdt een deel hiervan zelfstandig naar een bestemming en een ander deel rijdt je op aanwijzingen van de examinator. Ondertussen word je beoordeeld op onder andere: kijkgedrag, voertuigbeheersing en het verlenen van voorrang. De uitslag krijg je direct na de rit.

Faalangst rijexamen

Het CBR biedt ook de mogelijkheid om een faalangstexamen te rijden. Het aanvragen hiervan gebeurt door jouw rijschool. Het examen verloopt in dezelfde volgorde als het reguliere examen, ook hierbij is de examenrit 35 minuten maar heb je in totaal 1 uur en 20 minuten. De overige tijd is voor een time-out en om voor zoveel mogelijk rust te zorgen. Lees hier nog meer over het faalangstexamen.

Hoe vraag je het rijbewijs B aan?

Ben je geslaagd voor het praktijkexamen? Dan kun jij een dag na het examen het rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Wat het aanvragen kost en hoe lang het duurt voordat je het roze pasje in je handen hebt, zoek je op de website van jouw gemeente. 

Tips voor het praktijkexamen

Wil jij goed voorbereid het praktijkexamen rijden? Kijk dan op deze pagina (tips praktijkexamen hyperlink) Zodat jij met een goed gevoel en uitgerust het praktijkexamen kan gaan rijden! Lees hier de tips voor het praktijkexamen.