Faalangst rijexamen

Een faalangst rijexamen, hoe gaat dat?

Naast het reguliere rijexamen kun je bij de ANWB rijscholen ook een speciaal faalangst rijexamen aanvragen. Dit faalangstexamen is de perfecte keuze als je bang bent dat de zenuwen jou tijdens het afrijden de baas worden. Op deze pagina vertellen wij jou alles wat je wilt weten over het faalangst examen.

Faalangst ANWB Rijopleiding

Waarom kiezen voor een faalangstexamen?

Het halen van je rijbewijs is een spannend moment. Niet gek dus dat veel jongeren tegen het rijexamen opzien.  Maar wat als de spanning zo hoog oploopt dat je volledig blokkeert en een black-out krijgt? Of dat je zo zenuwachtig bent dat je niet meer functioneert? Dan is het verstandig om voor een faalangst rijexamen te kiezen. Dit examen is volledig ingericht om extra rust te bieden, zodat jij onder prettige omstandigheden het rijexamen aflegt. Fijn, want het is zonde als jij je rijbewijs niet haalt doordat je zenuwachtig bent!

Hoe werkt een faalangst rijexamen?

Het faalangst rijexamen lijkt op het reguliere examen, maar zorgt ervoor dat jij meer op je gemak bent en even een pauze kunt nemen als de spanning te hoog oploopt. Deze zogenaamde time-out biedt jou dus de mogelijkheid om weer tot rust te komen en veilig en rustig je weg te vervolgen. Ook word je tijdens het faalangstexamen begeleid door een speciaal opgeleide examinator en is de keuze aan jou of je instructeur wel of niet meerijdt.
Onderweg tijdens je faalangst examen in de auto kijkt de examinator of jij de volgende zaken goed beheerst:

  • Beheersing van het voertuig
  • Kijkgedrag
  • Verlenen voorrang
  • In- en uitvoegen
  • Rijden op kruispunten en rotondes
  • Inhalen
  • Bijzondere verrichtingen

Een onderdeel van het examen is het zelfstandig naar een bestemming rijden via een navigatiesysteem of de opdracht om naar een bekend punt te rijden. Ook krijg je een situatie bevraging en voer je twee bijzondere verrichtingen uit.

In totaal duurt het faalangst rijexamen 80 minuten, waarbij je 35 minuten op de weg zit.

 

Voor wie is het faalangstexamen?

Het faalangstexamen is bedoeld voor iedereen die last heeft van faalangst voor examens. Natuurlijk kijkt jouw rijcoach van de ANWB rijschool tijdens het lessen met je mee en zal hij of zij het advies geven om voor dit speciale examen te kiezen als je last hebt van angst tijdens de rijlessen. Wij doen er tenslotte alles aan om te zorgen dat jij zo snel mogelijk je rijbewijs haalt!

Rijles om rijangst te overwinnen

Naast faalangst is ook rijangst een fobie die vaker voorkomt dan je denkt. De meest voorkomende vormen van rijangst zijn angst om op de snelweg te rijden, autorijden op drukke plekken en het rijden over hoge bruggen. Ook de mate waarin je er last van hebt kan variëren van een ongemakkelijk gevoel tijdens het autorijden tot paniekaanvallen. Erg vervelend, maar gelukkig niet onoverkomelijk. Bij de ANWB word je begeleid door ervaren rijcoaches die zijn getraind om jou te helpen om rijangst te verminderen en onder controle te krijgen. Zo leer je hoe je jouw angst overwint en op een comfortabele manier je rijbewijs te kunt halen.

5 tips voor het faalangst rijexamen

Tip #1 - Een goede voorbereiding…

Het klinkt misschien cliché, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Om te beginnen is het goed om te weten hoe het faalangst rijexamen verloopt. In de basis is het faalangst rijexamen hetzelfde als het reguliere rijexamen. Het grote verschil is dat je een examinator krijgt die getraind is om mensen met faalangst te begeleiden en je hebt meer tijd om het examen af te leggen. In totaal heb je 1 uur en 20 minuten voor het faalangst examen. 35 minuten zijn gereserveerd voor de examenrit zelf, de overige tijd is voor een eventuele time-out of rustmoment tussendoor. Een hele geruststelling bij zenuwen!

Tip #2 - Zorg goed voor jezelf

Onze faalangst rijexamen tip: zorg goed voor jezelf. Zorg dat je de nacht voor het examen genoeg slaap krijgt en kies voor een gezond ontbijt. Voeding zoals blauwe bessen, haver, pure chocolade, bananen en noten staan er om bekend dat ze goed zijn voor de concentratie. Bij zenuwen is het verleidelijk om te kiezen voor kalmeringstabletten of medicijnen. Dit raden we af: je weet niet hoe je lichaam hierop reageert en dit kan een negatieve invloed hebben op je alertheid.

Tip #3 – Foutje? Geen probleem

Eén keer vergeten om over je schouder te kijken? De verkeerde versnelling gekozen? Of weet je niet meer welke snelheid je mag rijden? Foutjes tijdens het praktijkexamen zijn niet erg. Blijf in alle gevallen rustig. Het grote voordeel van het faalangst rijexamen is dat je een time-out kan aanvragen als er iets niet helemaal goed gaat. Dan bespreek je wat er mis is gegaan met de examinator en ga je daarna in alle rust weer door.

Tip #4 - Zet je angsten op een rijtje

Ook is het belangrijk om te weten waar de angsten voor het rijexamen vandaan komen. Ben je bang om te zakken voor het examen? Voelt het als falen als je de eerste keer niet slaagt? Of ben je bang voor de kritiek van anderen? Schrijf op wat precies je angsten zijn en vraag je daarna af of deze gedachten wel echt kloppen.

Tip #5 - Positieve focus

Tot slot onze laatste faalangst rijexamen tip: focus op de positieve kanten. Wat zijn bijvoorbeeld je sterke punten in de auto? Ben je een ster met parkeren? Of krijg je veel complimenten over je rijstijl? Neem deze positieve gedachten mee bij het faalangst examen in de auto. Ga niet aan alles twijfelen, maar ga uit van je krachten. Je kan het examen niet perfect afleggen, het gaat om het algemene beeld wat een examinator van je heeft.

Rijangst ondanks het bezit van een rijbewijs?

Ben je al in het bezit van een rijbewijs, maar kamp je met rijangst en onzekerheid in het verkeer? Dan is onze RijZekertraining een uitkomst! Meer informatie over de RijZekertraining

Vraag direct een proefles aan!

Wil jij meer weten over het faalangst rijexamen of autorijden met rijangst? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of meld je via onderstaande knop direct aan voor een proefles!

 

Vraag een proefles voor auto aan