Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hars verwijderen van je auto

Zo haal je die plakkerige laag eraf

Parkeer je weleens onder een boom, dan is dit probleem je waarschijnlijk niet onbekend: een vieze, plakkerige laag op je auto. Het zit er in no-time op, maar het duurt een stuk langer om het er weer vanaf te krijgen. Hars verwijderen van je auto is best een lastig klusje, zeker als het er al een tijdje op zit en uitgehard is. En ben je niet voorzichtig, dan kan je zelfs de lak beschadigen. Daarom geven we je tips.

Zo kan je hars verwijderen van je auto

  • Als de hars nog vers is, verwijder je het ’t makkelijkst met lauwwarm water, autoshampoo en een microvezel washandschoen, zachte doek of spons.
  • Gaat de hars er op bepaalde plekken wat minder makkelijk vanaf? Maak de handschoen, doek of spons dan even goed nat met het warme water met autoshampoo en leg deze op de plek. Laat dit een paar minuten liggen om te weken en wrijf de hars daarna weg.
  • Als dat niet werkt, maak dan gebruik van een speciale harsverwijderaar van bijvoorbeeld Valma of Sonax. Dat werkt goed en is niet schadelijk voor de lak.

Dit moet je juist niet doen

Ga je hars verwijderen van je auto, dan zijn er ook een paar dingen die je vooral niet moet doen.

  • Gebruik nooit een schuurspons. Dat geeft namelijk 100% krasgarantie!
  • Maak geen gebruik van agressieve middelen zoals terpentine. Dat kan de lak aantasten en het milieu.

Zo bescherm je jouw auto tegen hars

Het liefst wil je natuurlijk zo min mogelijk last hebben van hars op je auto. Dit zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen:

  • Bij een auto die goed in de autowax zit of is behandeld met een lakbeschermer, is hars gemakkelijker te verwijderen omdat het minder goed hecht. Ook creëer je hiermee een beschermende laag die ervoor zorgt dat de hars je laklaag niet kan aantasten.
  • Een beetje flauw, maar we noemen het toch: parkeer je auto zo min mogelijk onder bomen.
  • Moet je toch iets te vaak naar je zin in de weer met een emmertje sop? Dan is het gebruik van een autohoes misschien het overwegen waard.  

Hoe ontstaat die plakkerige laag eigenlijk?

Bepaalde boomsoorten scheiden boomsappen of hars af. Met name naaldbomen, lindes en esdoorns staan hierom bekend. In boomsap en hars zitten veel suikers. Daardoor ontstaat er een plakkerige laag op het oppervlak waarop het terechtkomt zodra het naar beneden druppelt. Honingdauw heeft trouwens hetzelfde effect. Dat is de kleverige stof die bladluizen afscheiden.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!