Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Beslagen ramen? Zo verhelp je condens in de auto

Handige tips van de Wegenwacht

Kouder en natter weer betekent beslagen ramen. Condens op de autoruit kan een forse belemmering van het zicht betekenen. Hoe verhelp je het? En wat te doen als de vochtproblemen blijven aanhouden?

Tips om condens tegen te gaan

Heb je last van condens op je autoruiten? Dat is meestal eenvoudig te verhelpen met onderstaande tips:

  • Schakel de airconditioning in en zet 'm op de recirculatiestand. De ruiten zijn binnen enkele momenten vrij van condens. Schakel daarna over op de gewone ontwaseming.
  • Moderne auto's hebben een automatische stand om beslagen ruiten te ontwasemen. In dat geval blaast de airco op volle kracht op de voorruit. Tegelijkertijd wordt meestal ook de luchtrecirculatie ingeschakeld.
  • Heeft je auto geen airconditioning, zet de verwarming dan op de hoogste stand en richt de blazers op de voorruit.
  • Wrijf met een doek of zeem de binnenkant van de ruiten schoon.
  • Gebruik een auto-ontvochtiger tegen beslagen ruiten en andere vochtproblemen. Dat is een speciaal kussentje dat tot 400ml aan vocht opneemt. De ontvochtiger trekt het vocht uit de omgevingslucht en geeft het daarna niet meer vrij. Het kussentje is herbruikbaar door thuis te drogen op de centrale verwarming. 

Nog altijd beslagen ruiten?

Werken bovenstaande tips niet naar behoren? Dan kun je het volgende proberen: 

  • Controleer de motorruimte op bladeren. Die blijven vaak liggen onder de voorruit en in de motorruimte, vlak bij de ventilatieroosters. Dit kan de luchttoevoer belemmeren.
  • Er kan een lek zitten in de kachelradiateur. Laat deze bij de garage controleren.
  • Natte kleding, schoenen en natte haren zorgen ervoor dat er nog meer vocht in de auto komt. Probeer dit dus zo veel mogelijk buiten je auto te houden.

Tips van de Wegenwacht

Wegenwacht Paul laat in bovenstaande video onder andere zien hoe je condens verhelpt. 

Hulp nodig? De Wegenwacht staat klaar

Koud en nat weer betekent niet alleen beslagen ramen, maar ook dat de kans op pech toeneemt. Met 900 wegenwachten is de beste pechhulp gelukkig altijd dichtbij. Heb je nog geen Wegenwacht pakket? 

Pechhulp in je woonplaats

Bij pechhulp denk je waarschijnlijk aan autopech onderweg. Maar wist je dat maar liefst 40% van de pechgevallen plaatsvindt in de eigen woonplaats? Vooral 's winters komt dit veel voor. Denk bijvoorbeeld aan start- en accuproblemen, of een bevroren slot of handrem. 

Heb je al een Wegenwacht pakket en wil je ook geholpen worden bij pech in je woonplaats? Check dan of Woonplaats Service in je pakket zit.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Downloadgratis
ANWB Onderweg app 

Alles voor onderweg in 1 app: brandstofprijzen en laadpalen zoeken, files vermijden, parkeren en pech melden.