Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zelf krassen verwijderen van je auto: tips

Kom je terug van boodschappen doen, zie je ineens een diepe kras op je auto. Balen! Of krassen in je autolak nu ontstaan door onoplettendheid, opspattende steentjes of gewoon door dikke pech: ze zijn een doorn in het oog. Gelukkig zijn er verschillende manieren om krassen aan te pakken, zowel de oppervlakkige als de diepe. Wij geven je tips over hoe je dit zelf doet én waar je terecht kunt als het toch iets te ingewikkeld wordt.

Lichte krassen verwijderen

Lichte krassen zijn vaak oppervlakkig en zitten alleen in de bovenkant van de laklaag. Zulke kleine krasjes in je autolak kun je relatief makkelijk verwijderen met een krasverwijderaar. Zo'n product is speciaal ontwikkeld om oppervlakkige krassen effectief te verwijderen. Volg gewoon de instructies op de verpakking en je lichte kras verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Let op: er wordt weleens gezegd dat je WD40 kunt gebruiken om krassen te verwijderen. Wij raden dit niet aan. WD40 geeft wel een tijdelijk resultaat, maar het kan de beschermde waslaag van je lak weghalen. Daardoor wordt je autolak kwetsbaarder. Dat wil je natuurlijk niet.

Ondiepe kleine krassen verwijderen

Voor iets diepere kleine krassen in je autolak is een intensievere aanpak nodig. Deze krassen kun je het beste aanpakken met een speciale krasverwijderkit. Zo'n kit biedt een complete oplossing om ondiepe krassen te verwijderen en je auto weer zijn oorspronkelijke glans te geven. Volg zorgvuldig de bijgeleverde instructies voor het beste resultaat.

In deze video zie je meer over het verwijderen van krassen en over het polijsten van de buitenkant van je auto om de lak er weer als nieuw te laten uitzien.


Diepe krassen verwijderen

Diepe krassen in je autolak die de primerlaag of zelfs het metaal van je auto raken, zijn een uitdaging om zelf te verwijderen. Voor het verwijderen van dit soort krassen kun je het beste naar een specialist gaan. De kosten voor het herstellen van diepe krassen variëren, afhankelijk van de kras.

Tip: als ANWB-lid kun je tegen een zeer scherp tarief krassen vakkundig laten verwijderen. Dat scheelt in de portemonnee!

Krassen op glas verwijderen

Niet alleen de autolak is vatbaar voor krassen; ook op je autoruiten kunnen krassen ontstaan. Voor het verwijderen van oppervlakkige krassen op glas raden we een speciale krasverwijderaar voor glas aan. 

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Downloadgratis
ANWB Onderweg app 

Alles voor onderweg in 1 app: brandstofprijzen en laadpalen zoeken, files vermijden, parkeren en pech melden.