Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Help, mijn auto start niet!

Je stapt in je auto en wilt wegrijden, maar dan... Je auto start niet! Wat nu? We vroegen de Wegenwacht naar de meest voorkomende oorzaken van een auto die niet start, plus wat je per situatie moet doen.

1. Een te lage accuspanning

Met stip op nummer één: een te lage accuspanning. Misschien denk je nu 'dat is niet het probleem, want mijn verlichting doet het nog'. Dit zegt echter weinig, want de lampen doet het in veel gevallen prima ondanks een te lage accuspanning. Ook de lampjes op het dashboard en de radio doen het meestal gewoon. Waar je dit probleem dan wel aan kunt herkennen? Een tikkend of ratelend geluid wanneer je probeert te starten - al is dat niet altijd het geval. 

Een te lage accuspanning kun je in veel gevallen zelf verhelpen. Of nou ja, niet helemaal zelf: je hebt er een andere automobilist voor nodig die je starthulp kan geven.

2. De startmotor is defect

Heb je je auto geprobeerd weer aan de praat te krijgen met behulp van startkabels, maar gebeurt er niks? Het zou ook kunnen zijn dat de startmotor kapot is. Een defecte startmotor kan diverse oorzaken hebben.

Een kapotte startmotor kun je niet zomaar zelf repareren. Hier heb je een monteur voor nodig. Vermoed je dus dat dit het probleem is waarom je auto niet wil starten, bel dan de Wegenwacht.

3. Je autosleutel wordt niet herkend

In de sleutels van auto’s die na 1997 gemaakt zijn, zit een chip. De computer van je auto moet die chip herkennen om te kunnen starten. Lukt dit op de een of andere manier niet, dan herkent je auto de sleutel niet. Je auto start dan niet, omdat de startonderbreker actief blijft. In sommige auto's gaat het sleutellampje op het dashboard branden. De oplossing? De reservesleutel halen, óf je sleutel op een ‘speciaal plekje’ leggen.

Bij twijfel: bel de Wegenwacht

Naast de hierboven genoemde oorzaken kunnen er nog veel meer redenen zijn waarom een auto niet wil starten. Een diagnose stellen is het vak van een monteur. Schakel daarom bij twijfel altijd de Wegenwacht in.

Heb je nog geen Wegenwacht pakket? Bestel Wegenwacht Service en profiteer ook van de beste pechhulp. 

Pechhulp in je woonplaats

Bij pechhulp denk je waarschijnlijk aan autopech onderweg. Maar wist je dat maar liefst 40% van de pechgevallen plaatsvindt in de eigen woonplaats? 

Heb je al een Wegenwacht pakket en wil je ook geholpen worden bij pech in je woonplaats? Check dan of Woonplaats Service in je pakket zit.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Downloadgratis
ANWB Onderweg app 

Alles voor onderweg in 1 app: brandstofprijzen en laadpalen zoeken, files vermijden, parkeren en pech melden.