Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mijn auto herkent de sleutel niet, wat nu?

Mijn auto doet het niet

Je stapt in je auto, wilt ‘m starten en dan… Niets! Of nou ja, er gebeurt wel iets: op het dashboard verschijnt de melding ‘sleutel niet aanwezig’, of het sleutellampje gaat branden. Het probleem? Je auto herkent de sleutel niet. We leggen je uit hoe dit probleem ontstaat en wat je kunt doen.

Waarom herkent mijn auto de sleutel niet?

Alle auto’s die na 1997 gemaakt zijn, hebben een transpondersleutel – niet alleen sleutels met een afstandsbediening, maar ook eenvoudige ‘losse’ sleutels. In een transpondersleutel zit een zogenaamde transponder: een chip die door de computer van de auto moet worden herkend om te kunnen starten. Gebeurt dit niet, dan doet je auto dus niets.

Zo’n transponder werkt trouwens zonder batterij. Dus wanneer de sleutel niet wordt herkend, heeft het geen zin om de batterij te vervangen – dat gaat het probleem niet oplossen.

Wat nu?

Geeft je auto de melding ‘sleutel niet aanwezig’? Bij een auto met een gewoon contactslot is er dan maar een oplossing: de reservesleutel halen.

Heb je een auto met een keyless entry systeem? Dan heeft je auto waarschijnlijk een 'speciaal plekje' waar je de sleutel op kunt leggen of tegenaan kunt houden om het contact weer tot stand te brengen. Deze plek verschilt per merk/model en is terug te vinden in het instructieboekje of op te vragen via je autobedrijf. Op de foto hieronder zie je een voorbeeld van zo'n 'speciaal plekje'.

Autosleutel werkt niet na vervangen batterij

Heb je de batterij van je autosleutel laten vervangen en wordt ‘ie nu niet meer herkend? Waarschijnlijk is de transponder in de sleutel dan niet of niet goed gekopieerd. Ga in dat geval met je auto en autosleutel langs bij de dealer of een gespecialiseerd bedrijf. 

Hulp nodig? Bel de Wegenwacht

Ben je gestrand met je auto omdat je autosleutel niet herkend wordt? Ook dan staat de Wegenwacht voor je klaar.

Heb je nog geen Wegenwacht pakket? Bestel Wegenwacht Service en profiteer ook van de beste pechhulp.

Pechhulp in je woonplaats

Bij pechhulp denk je waarschijnlijk aan autopech onderweg. Maar wist je dat maar liefst 40% van de pechgevallen plaatsvindt in de eigen woonplaats? Denk bijvoorbeeld aan start- en accuproblemen.

Heb je al een Wegenwacht pakket en wil je ook geholpen worden bij pech in je woonplaats? Check dan of Woonplaats Service in je pakket zit.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!