Naar artikel

Batterij van je 'keyless' autosleutel leeg?

Vaak kun je de auto gewoon nog openen en rijden!

Keyless entry-systemen maken het leven nét weer een stukje makkelijker. Behalve wanneer je in wil stappen en de batterij leeg is... Gelukkig kun je in de meeste gevallen alsnog op weg: wij leggen uit hoe.

Veel nieuwe personenwagens zijn voorzien van een zogenaamd keyless entry-systeem. Daarbij is het niet langer nodig de autosleutel uit je tas of broekzak te halen: de auto herkent de sleutel en zal zichzelf ontgrendelen wanneer jij je binnen een straal van circa een meter begeeft. Ook voor het starten van de auto kan de sleutel opgeborgen blijven. Je hoeft slechts op de startknop te drukken (vaak in combinatie met het intrappen van het rempedaal) om weg te kunnen rijden. 

Noodsleutel

Om een keyless entry-systeem te laten werken, is de autosleutel voorzien van een zendertje en een kleine batterij om deze zender van stroom te voorzien. Maar wat nu wanneer dat batterijtje leeg raakt? Geen nood: in vrijwel alle moderne autosleutels zit nog altijd een fysieke sleutel verstopt. Vaak is dit het deel waar de sleutelring aan vast zit en kun je deze noodsleutel tevoorschijn toveren met een klein knopje of door wat kracht te zetten.

De auto openen

Als je die noodsleutel tevoorschijn hebt gehaald, ben je er nog niet. Veel moderne auto’s hebben namelijk helemaal geen sleutelgat! Tenminste, geen zíchtbaar sleutelgat. Bij vrijwel alle personenwagens gaat deze schuil onder een afdekkapje naast de portiergreep van de bestuurdersdeur. Aan de onderkant zit dan een kleine opening, waar je het kapje kunt losklikken. Vervolgens komt er alsnog een ouderwets sleutelgat tevoorschijn om de noodsleutel in te steken. Het is mogelijk dat je autoalarm op dat moment afgaat: je auto kan immers de sleutel niet herkennen aan het unieke elektronische signaal van die sleutel. Snel de auto starten dus, maar hoe?

Starten maar!

Ook hier geldt dat in lang niet alle gevallen een sleutelgat aanwezig is. Sommige auto’s hebben een uitsparing waar de gehele autosleutel inpast. Bij andere modellen meot je op zoek naar de plek waar de sleutel met lege batterij kan worden herkend. Soms is dit een gemarkeerde locatie aan de stuurkolom, in andere gevallen moet je de sleutel tegen de startknop aanhouden.

Wanneer jouw auto is voorzien van een autosleutel met keyless entry, zoek dan in het intructieboekje hoe je jouw auto kunt openen en starten in het geval van een lege accu. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan of onder begeleiding van een luid loeiend alarm moet uitzoeken hoe je jouw auto aan de praat krijgt. Natuurlijk kun je op zo'n moment ook altijd nog de Wegenwacht bellen.

Let op: houd 'm bij je

Je zult niet de eerste zijn die z'n partner met de auto wegbrengt, om er een half uur later achter komt dat vrouw- of manlief de autosleutel nog bij zich heeft. Zolang de motor draait, zal de auto niet om die sleutel vragen. Wanneer je de motor afzet, kun je de auto alleen nog starten met de sleutel. Rij daarom zonder de motor uit te schakelen terug naar de persoon die je hebt afgezet of naar de locatie waar de reservesleutel ligt.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.

Verkoopservice 

Verkoop je auto gegarandeerd via de ANWB. Snel en zonder te onderhandelen met kopers.