Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De batterij van mijn autosleutel is leeg, wat nu?

Mijn auto gaat niet open

Veel nieuwe personenwagens hebben een zogenaamd keyless entry-systeem. Daarbij hoef je je autosleutel niet uit je broekzak te halen om je auto te openen of te starten. Ideaal, totdat je in wil stappen en de batterij leeg is... Gelukkig kun je in de meeste gevallen alsnog op weg. We leggen uit hoe.

Noodsleutel

Om een keyless entry-systeem te laten werken, is de autosleutel voorzien van een zendertje en een kleine batterij om deze zender van stroom te voorzien. Maar wat nou als dat batterijtje leeg is? Geen nood: in vrijwel alle moderne autosleutels zit nog altijd een fysieke sleutel verstopt. Vaak is dit het deel waar de sleutelring aan vast zit en kun je deze noodsleutel tevoorschijn toveren met een klein knopje, of door wat kracht te zetten.

Maar... Waar zit het sleutelgat?

Als je die noodsleutel tevoorschijn hebt gehaald, ben je er nog niet. Sommige moderne auto’s hebben namelijk helemaal geen sleutelgat! Tenminste, geen zíchtbaar sleutelgat.

Is dat bij jouw auto ook het geval? Waarschijnlijk gaat ‘ie schuil onder een afdekkapje naast de portiergreep van de bestuurdersdeur. Aan de onderkant zit dan een kleine opening, waar je het kapje kunt losklikken. Vervolgens komt er alsnog een ouderwets sleutelgat tevoorschijn om de noodsleutel in te steken.

Het is mogelijk dat je autoalarm op dat moment afgaat: je auto kan immers de sleutel niet herkennen aan het unieke elektronische signaal van die sleutel. Snel de auto starten dus, maar hoe?

Keyless auto starten met sleutel

Ook hier geldt dat in veel gevallen geen zichtbaar sleutelgat aanwezig is. Sommige auto’s hebben een uitsparing waar de gehele autosleutel inpast. Bij andere modellen moet je op zoek naar de ontvanger. Dat is een 'speciaal plekje' in de auto waar je de sleutel op kunt leggen of tegenaan kunt houden om het contact weer tot stand te brengen. Dat hoeft alleen tijdens het starten, daarna kun je de sleutel opbergen.

Waar de ontvanger precies zit, verschilt per type auto. Dit staat in het (digitale) instructieboekje van je auto. Soms zit ‘ie in de startknop of de stuurkolom. Maar het kan ook op een andere plek zijn, zoals het dashboard. Op de foto hieronder zie je een voorbeeld van een ontvanger, in dit geval tussen de twee voorste autostoelen. 

Batterij vervangen

Is de batterij van je autosleutel leeg, dan kun je deze het beste laten vervangen bij de dealer of een gespecialiseerd bedrijf. De kosten hiervoor zijn zo’n € 10 tot € 20.

Tip: vaak wordt de batterij van je autosleutel gecontroleerd tijdens een onderhoudsbeurt. Bij een APK gebeurt dit niet standaard – je kunt uiteraard wel vragen of ze dit (eventueel tegen meerprijs) gelijk willen checken.

Hulp nodig? De Wegenwacht staat klaar

Lukt het je niet om je auto te openen of te starten? Ook dan staat de Wegenwacht voor je klaar.

Heb je nog geen Wegenwacht pakket? Bestel Wegenwacht Service en profiteer ook van de beste pechhulp.

Pechhulp in je woonplaats

Bij pechhulp denk je waarschijnlijk aan autopech onderweg. Maar wist je dat maar liefst 40% van de pechgevallen plaatsvindt in de eigen woonplaats? 

Heb je al een Wegenwacht pakket en wil je ook geholpen worden bij pech in je woonplaats? Check dan of Woonplaats Service in je pakket zit.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.

Verkoopservice 

Verkoop je auto gegarandeerd via de ANWB. Snel en zonder te onderhandelen met kopers.