Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waarschuwingslampje: stoppen of doorrijden?

Brandt er een rood of oranje waarschuwingslampje op je dashboard en weet je niet wat het betekent? De lampjes in de lijst hieronder zijn de belangrijkste. Ze geven een waarschuwing als er echt een probleem is met de auto. 

Geel of oranje waarschuwingslampje: doorrijden

Bij een geel of oranje lampje op het dashboard kun je nog wel even doorrijden, maar pas wel je snelheid aan en ga rechts rijden. Stop op een veilige plaats en controleer wat er aan de hand is. Rij, als het nog kan, dan naar een garage. 

 

Lampje

Wat betekent het?

Motor

Als het motorlampje oranje brandt, is er iets mis met de motor of met de elektronica die de brandstofinspuiting en ontsteking regelt. Het is dan goed om op korte termijn je garage op te zoeken. Controleer altijd eerst het oliepeil en de koelvloeistof. Als het motorlampje knippert, dan is het probleem ernstiger. Stop op een veilige plaats en bel de Wegenwacht.

Banden

Steeds meer auto's hebben een controlesysteem voor de bandenspanning en vanaf 2014 is dit op nieuwe auto's zelfs verplicht. Als dit lampje geel/oranje brandt, heeft een van de banden te weinig spanning en is mogelijk zelfs lek. Parkeer de auto op een veilige plaats en controleer de banden. Een lekke band kun je vaak zelf verwisselen. Begin je daar liever niet aan, bel dan de Wegenwacht. Zij kunnen je ook adviseren hoe je het systeem kunt resetten.

Roetfilter

of

Als dit lampje op het dashboard brandt, is er iets met het roetfilter. De uitlaat van je auto is voorzien van een roetfilter. Als dit verstopt of defect raakt, voldoet je auto niet meer aan de milieueisen. Bovendien kan de motor of het filter zelf schade oplopen. In alle gevallen: olie peilen en ga naar je garage om het roetfilter te laten controleren. Is er duidelijk vermogensverlies, rij dan niet verder en bel de Wegenwacht.

Besturing

Brandt dit lampje, dan kan er iets mis zijn met de stuurbekrachtiging. Als die uitvalt zul je voelen dat de besturing veel zwaarder is, vooral bij lage snelheden en parkeren. Ga zo snel mogelijk langs bij je garage om het probleem na te laten kijken.

EPC

Dit betekent een storing van de EPC, de electronic power control. Dat is een computer die verbonden is met onder andere de cruisecontrol en het gaspedaal. Gaat dit lampje branden, dan adviseren we om naar de eerst volgende veilige locatie te rijden en contact op te nemen met de garage of de Wegenwacht.

Verlichting

Dit waarschuwingslampje betekent dat er een probleem met de verlichting is. Controleer en repareer de verlichting, vergeet hierbij de remlichten niet.

 

Rood waarschuwingslampje: stoppen

Bij een rood lampje op het dashboard moet je stoppen en de auto meteen aan de kant zetten.

Lampje

Wat betekent het?

Olie

De oliedruk is te laag. Dit wordt wellicht veroorzaakt door een te laag olieniveau. Doorrijden kan ernstige schade aan je motor opleveren, want olie zorgt dat je motor 'gesmeerd' loopt. Olie peilen en zo nodig wat olie bijvullen. Blijft het lampje toch (rood) branden, schakel dan direct de Wegenwacht in en rij niet verder.

Remmen

Dit lampje kan duiden op te weinig remvloeistof, slijtage aan de remblokken of een probleem met het ABS-systeem. Stop de auto en controleer het niveau van de remvloeistof. Doorrijden kan gevaarlijk zijn. Bel de Wegenwacht om vast te stellen wat verder het probleem kan zijn.

Accu

Het acculampje brandt altijd even als je de motor start, maar moet daarna vanzelf uitgaan. Als het blijft branden, kan er iets mis zijn met de dynamo, de stroomkabels of een aandrijfsnaar. Stop op een veilige plek en bel de Wegenwacht voor advies.

Koeling

Er is iets mis met je koelsysteem. Daardoor kan de motor oververhit raken en ernstige schade oplopen. In veel gevallen is dit lampje een teken dat de koelvloeistof op is. Stop en kijk of er nog voldoende koelvloeistof in het reservoir zit en vul zo nodig bij. Wees wel voorzichtig: als de motor oververhit is, kun je beter de Wegenwacht bellen!

Airbag

Normaal gesproken betekent een rood lampje dat je moet stoppen, maar het lampje voor de airbag is een uitzondering. Als dit lampje rood brandt, dan is er een storing in de airbag of gordelspanner. Als die niet werken, wordt de kans op ernstig letsel bij een eventuele aanrijding heel groot. Je hoeft niet direct te stoppen, maar ga wel zo snel mogelijk naar je garage om het airbagsysteem te laten controleren.


Ander waarschuwingslampje

Brandt er een ander waarschuwingslampje? In het instructieboekje van je auto vind je een compleet overzicht van alle lampjes die op het dashboard zichtbaar kunnen zijn.

Bel de Wegenwacht

Twijfel je wat je moet doen, of welk lampje er brandt? Aarzel niet en bel de Wegenwacht. Wij geven je dan gratis advies en mocht het nodig zijn, komt één van onze wegenwachten langs. Ben je nog geen lid van de Wegenwacht? Bestel Wegenwacht Service en profiteer van de beste pechhulp.

Wat zijn de risico’s als er een waarschuwingslampje brandt?

Een waarschuwingslampje moet je altijd serieus nemen. Het is een belangrijk signaal. Dit zijn de mogelijke risico’s waar de lampjes je voor waarschuwen:

  • Je veiligheid en die van je medeweggebruikers komt in gevaar. Bijvoorbeeld als de remmen het niet meer doen of de stuurbekrachtiging uitvalt.
  • Je komt stil te staan met pech. Dat betekent altijd oponthoud, een mogelijk onveilige situatie en wellicht extra kosten.
  • Je krijgt een hoge reparatierekening. Als je bijvoorbeeld blijft doorrijden met een kapotte koeling of te weinig olie dan kan dat ernstige, zelfs onherstelbare schade aan de motor veroorzaken.

 

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!