Juiste prijs en autokosten berekenen

Auto kopen: de juiste prijs

Nieuwe auto en de juiste prijs

  • De juiste prijs berekenen voor een nieuwe auto doe je door het optellen van de cataloguswaarde en de eventuele extra’s die je hebt uitgekozen (zoals metallic lak, airconditioning, parkeerhulp enz.). Vervolgens kun je een inschatting maken van de waarde van je inruilauto door te kijken op de ANWB Koerslijst. Die trek je dan weer af van de totale nieuwwaarde.
  • Bij aanschaf van een nieuwe auto kun je onderhandelen over de prijs. Zeker als je geen auto inruilt is vaak een mooie korting te bedingen.
  • Onderhandel ook over accessoires (gratis of voor een zacht prijsje), de afleveringskosten (kosten rijklaar maken) en de kosten van het overzetten van bijvoorbeeld de autoradio.
  • Voel je jezelf onzeker bij het onderhandelen, neem dan iemand mee.

Occasion en de juiste prijs berekenen

  • De juiste prijs berekenen van een occasion vraagt wat meer huiswerk dan bij een nieuwe. Om een goede indruk te krijgen van wat een bepaalde auto waard is kijk je naar vergelijkbare auto’s van diverse aanbieders. Dat doe je bijvoorbeeld op sites zoals Autotrack.nl, Gaspedaal.nl of Autotrader.nl. Let daarbij goed op de juiste motorisatie, uitvoering, de kilometerstand en het bouwjaar. Deze vier zaken bepalen voor een groot deel de waarde.
  • Op dezelfde manier kun je dan ook bepalen wat je eigen ongeveer auto waard is. Hou er wel rekening mee dat een dealer of handelaar altijd minder zal bieden dan waarvoor de auto op het internet ziet aangeboden. Immers, zij willen er bij verkoop weer winst op maken.
  • Gebruik de ANWB Autoverkoopservice als je zonder poespas snel van je huidige auto af wilt. Het kan voordelig zijn om zonder inruiler aan te komen bij een verkoper. Die is dan vaak eerder bereid om je korting te geven.
  • Bij aanschaf van een tweedehands auto kun je onderhandelen. Onderzoek vooraf wat een bepaald merk en type auto ongeveer waard is. De ANWB Autokoerslijst geeft inzicht en houvast bij de aankoop, inruil en verkoop van gebruikte auto's. Kom je zonder een inruilauto dan is dat een goed argument om op de prijs af te dingen.

Autokosten: vaste en variabele lasten

Als je een auto bezit heb je te maken met vaste en variabele lasten.

  • De vaste lasten keren maandelijks terug en zijn een vast bedrag, bijvoorbeeld wegenbelasting.
  • De variabele lasten kunnen verschillen. Dat zijn bijvoorbeeld de brandstofkosten – die verschillen naar gelang het gebruik van de auto.

Voor meer informatie over vaste en variabele autokosten kijk je bij auto kiezen en kopen.

Kijk bij tips en adviezen over besparen op opties en extra's (met VIDEO)