Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zo vind je jouw ideale beginnersauto

Gefeliciteerd, je hebt je rijbewijs gehaald! Een heerlijk idee dat je nu kunt gaan en staan waar je wilt, zéker als je straks je eerste eigen auto hebt. Je zoekt waarschijnlijk een beginnersauto die veilig, betrouwbaar en betaalbaar is, maar er ook nog een beetje leuk uitziet. Hoe pak je dat aan? We helpen je in drie stappen, plus we zetten vijf leuke beginnersauto's op een rij.

1. Kies voor een veilige auto

Veiligheid is bij een beginnersauto extra belangrijk. Moderne auto's zijn uitgerust met allerlei rijhulpsystemen die daarbij helpen. Deze systemen zijn verplicht gesteld door de Europese Unie, maar ze maken de auto ook duurder. Gelukkig hebben zelfs oudere auto's standaard remsystemen zoals ABS en ESP. Sinds november 2011 is het mogelijk om te remmen en uit te wijken tegelijkertijd; auto's met deze veiligheidsvoorzieningen koop je al vanaf € 2.500. Zaken als stuurbekrachtiging, een goede zitpositie en vrij zicht rondom helpen ook om veilig te rijden.

2. Bepaal van tevoren je budget

Je rijbewijs halen kostte al een rib uit je lijf, dus de kans is groot dat het budget voor je beginnersauto niet enorm is. Onthoud dat de aanschaf van de auto slechts het begin is: je moet ook denken aan verzekering en onderhoud. En vergeet niet dat een auto brandstof nodig heeft, dus houd ook daar rekening mee in je budget. 

3. Ga voor een betrouwbare auto

Heb je niet veel te besteden, let dan vooral op de onderhoudshistorie. Het is beter om een auto te kiezen die er wat minder mooi uitziet dan een die achteraf allerlei verborgen gebreken blijkt te hebben. Geloof een verkoper niet blindelings en maak altijd een proefrit. Neem ook iemand mee als je naar potentiële auto's kijkt; twee paar ogen zien meer dan één!

5x een leuke beginnersauto

Weet je niet waar je moet beginnen met zoeken? Wij tippen vijf leuke beginnersauto’s die de Wegenwacht positief beoordeelt. 

1. Citroën C1 / Peugeot 107 / Toyota Aygo

De Citroën C1, Peugeot 107 en Toyota Aygo zijn kleine stadsauto's uit 2005. Je ziet ze nog steeds heel veel rijden. Niet zo gek, want ze zien er leuk uit, zijn zuinig in het brandstofverbruik en hebben weinig onderhoud nodig. Je haalt met gemak een verbruik van 1 op 20 met deze auto's.

2. Ford Fiësta

De Ford Fiesta is niet alleen fraai om te zien, maar ook leuk om te rijden. Het merk heeft wat dat betreft een reputatie hoog te houden. Er zijn geen grote problemen met deze auto bekend, maar het is wel verstandig om na te gaan of de vorige eigenaar er niet alleen maar mee heeft lopen scheuren.

3. Daihatsu Sirion

Deze auto ging in Europa ten onder aan zijn eigen succes: de Japanse wagentjes waren zó goed, dat er nooit iemand mee naar de garage kwam! Nieuw zijn ze niet meer te koop, maar tweedehands kun je ze gelukkig nog volop krijgen.

4. Volvo C30

Volvo staat bekend om z'n veilige auto's. Niet alleen de grote stationwagens zijn veilig; dat geldt ook voor de kleinere modellen van dit merk, zoals de Volvo C30. Deze auto is trouwens ook een aanrader als je op zoek bent naar een sportief model.

5. Seat Ibiza

Wist je dat een Seat Ibiza 'onderhuids' dezelfde auto is als een Volkswagen Polo? Omdat Polo's heel populair zijn, zijn ze behoorlijk aan de prijs. Een Seat Ibiza tik je voor een stuk minder geld op de kop. Wees dus slim en ga voor een Seat Ibiza!

Liever een jonge auto?

Wil je liever in een jonge auto rijden, maar heb je het benodigde bedrag niet op je rekening staan? Misschien is private lease dan iets voor jou. Voor een vast bedrag per maand ben je verzekerd van een jong gebruikte of gloednieuwe auto, waarvoor je verder alleen de brandstof hoeft te betalen.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Vanaf249,-p.m.
Private lease van ANWB 

Het meest complete Private Lease pakket. Nu als aanbieding de nieuwe Kia Picanto.

Downloadgratis
ANWB Onderweg app 

Alles voor onderweg in 1 app: brandstofprijzen en laadpalen zoeken, files vermijden, parkeren en pech melden.