Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Inruilkorting auto: bespaar je echt geld of niet?

Korting bij inruilen: hier moet je op letten

Inruilbonus, inruilkorting, inruilpremie, inruilvoordeel, inruilactie, extra inruilwaarde, auto inruil actie. Het zijn allemaal kreten voor hetzelfde fenomeen, die autobedrijven inzetten om hun 'waar' aan de man te brengen. Zo'n actie kan een voordeel opleveren, maar niet altijd. Daarom zetten we de belangrijkste aandachtspunten op een rij en geven we tips om jezelf goed voor te bereiden.

Check eerst de waarde van je auto

Overweeg je om je auto in te ruilen met inruilkorting? Bereid je dan goed voor en zoek van tevoren uit wat de inruilwaarde en de dagwaarde van je auto is. Dat doe je heel makkelijk met behulp van de ANWB koerslijst.

Dagwaarde is iets anders dan inruilwaarde

De ANWB koerslijst geeft je de dagwaarde van je auto. Houd er rekening mee dat dit vaak niet het bedrag is dat je krijgt als je je auto inruilt. Een dealer zal doorgaans minder bieden dan de dagwaarde. Hij wil immers bij verkoop wat winst maken en moet soms in de auto investeren om hem weer te kunnen verkopen.

De reden van inruilkorting

Waarom geeft een verkoper je eigenlijk korting bij inruilen, vraag je je misschien af. Daar zijn een paar redenen voor:

  • Door meer geld te geven voor een inruiler, geeft de verkoper iets van de winstmarge op. Dat heeft hij er graag voor over, want het levert tenslotte een nieuwe klant op. 
  • Een dealerbedrijf krijgt soms een bonus van de importeur als het meer nieuwe auto’s verkoopt. De verkoper kan die bonus doorgeven aan jou als klant en noemt dit dan inruilkorting. Maar in feite krijgt hij dus geld van de importeur en kan hij jou daarom meer voor de inruilauto bieden. Niks mis mee trouwens, want je krijgt gewoon voordeel.

Inruilkorting beperkt je onderhandelingspositie

Krijg je als koper inruilkorting, dan is de kans groot dat dit je verdere onderhandelingspositie beperkt. De verkoper heeft immers voor zijn gevoel al geld ‘weggegeven’ en zal dus niet happig zijn om je ook nog een set winterbanden tegen korting te verkopen of om een gratis accessoire weg te geven. Dat is dus iets om rekening mee te houden.

  • Overweeg daarom vooraf goed wat voor jou belangrijk is: veel extra korting op de auto of liever een gratis grote beurt en winterbanden en wat minder korting. 
  • Voor een autoverkoper maakt het niet uit of hij een stukje marge weggeeft op een inruiler, of zonder inruiler iets van de prijs afdoet. Zonder inruiler kun je dus zeker ook over korting praten.

Bepaal vooraf je doel

Weet goed wat je per se wilt bereiken. Een zo hoog mogelijke korting, extra service (bijv. gratis grote beurt), korting op een set winterbanden of een ander gewenst (gratis of goedkoper geleverd) accessoir. Dit vanzelfsprekend in ruil voor of minder korting.

Inruilen is niet de enige optie

Overweeg of je überhaupt wilt inruilen. Je kunt je auto ook particulier verkopen via Marktplaats of andere autoverkoopsites.

Of nog makkelijker: verkoop je auto via de ANWB Autoverkoopservice

  • Gratis een gegarandeerde prijs binnen één werkdag
  • Je hoeft niet zelf te onderhandelen
  • Het geld staat binnen twee dagen op je rekening

Speciaal voor jou geselecteerd

Vanaf309,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Peugeot 208.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.