Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zo bepaal je je budget als je een auto wilt kopen

Bereken hoeveel je kunt uitgeven

Ga je op zoek naar een andere auto, dan is het verstandig om van te voren je budget te bepalen. Daar komt meer bij kijken dan checken welk bedrag er op je rekening staat. We gaan je stap voor stap helpen bij het vaststellen van een realistisch budget voor het kopen van een auto.

1. Check hoeveel je huidige auto waard is

De eerste stap bij het bepalen van je budget is uitzoeken wat je huidige auto opbrengt. Daarvoor hoef je niet langs de dealer of garage; dat kun je heel eenvoudig checken met de ANWB Koerslijst. 

Goed om te weten: er zijn verschillende manieren om je auto te verkopen. De ene manier levert meer geld op dan de ander. Het is dus de moeite waard om je daarin te verdiepen. 

2. Bepaal hoeveel je wilt uitgeven aan een auto

De kans is groot dat de waarde van je huidige auto niet genoeg is om je volgende auto te bekostigen. De tweede stap is daarom bepalen hoeveel geld je daar bovenop wilt uitgeven. Tel deze twee bedragen bij elkaar op en je weet hoeveel je te besteden hebt.

3. Neem de maandelijkse kosten mee in je budget

Let op: het bedrag dat je te besteden hebt, is niet hetzelfde als de maximale prijs die je voor de auto kunt betalen. De kosten van een auto gaan namelijk verder dan de aankoopprijs; je moet ook rekening houden met de maandelijkse kosten. 

Een andere auto betekent misschien een andere verzekeringspremie, een ander tarief voor de motorrijtuigenbelasting en meer of juist minder onderhouds- en brandstofkosten en afschrijving. Worden die maandelijkse kosten hoger? Trek dit verschil dan van je budget af. Ga je voor je nieuwe auto juist minder betalen? Dan kun je dat verschil eventueel bij je budget optellen.

Deze berekening is een schatting. Houd er rekening mee dat de kosten mogelijk hoger kunnen uitvallen door onvoorziene kosten. Zeker bij oudere auto’s is het belangrijk om hier een bedrag voor achter de hand te houden – wat je dus weer van je budget af moet trekken.

Vergeet ook de kosten voor financiering niet

Ga je geld lenen om een auto te kunnen kopen? Vergeet dan ook niet om de rente die je betaalt af te trekken van je budget.

4. Calculeer extra kosten vooraf in

Goed om te weten: in advertenties staat vaak een lage zogeheten meeneemprijs. Dat is een lokkertje. Meestal ben je uiteindelijk meer kwijt voor de auto, omdat het toch wel fijn is als er een afleverbeurt is gedaan, de auto is gepoetst en de garantie goed geregeld is. Zoek dus bij voorkeur naar auto's die ruim binnen je budget passen, zodat je wat ruimte voor dit soort extra kosten incalculeert. 

Je budget bepalen voorkomt onaangename verrassingen

Zoals je ziet, kost het bepalen van je budget best wat tijd en werk. Toch is het wel verstandig om deze stappen te doorlopen. Dat dwingt je om keuzes te maken en voorkomt dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.

Ook het overwegen waard: private lease

Kom je tot de conclusie dat je budget niet toereikend is om de auto te kopen die je op het oog hebt? Of vind je het prettig om precies te weten hoeveel je elke maand kwijt bent aan je nieuwe auto? Dan is private lease misschien wel iets voor jou.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Auto verkopen? 

Je auto verkopen zonder ongemakkelijke onderhandelingen? Ontvang gratis een gegarandeerde prijs voor je auto.

Vanaf309,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Peugeot 208.