12 tips voor vakantie met een elektrische auto
Met deze (laad)tips ga je goed voorbereid op vakantie
Als je met een elektrische auto op vakantie gaat, is het handig enige voorbereidingen te treffen. Met wat voorwerk weet je wat je te wachten staat, ben je voorbereid en kun je zonder al te veel laadstress op pad. We gingen je voor en geven je praktische (laad)tips.
Laden in het buitenland gaat niet even makkelijk als in Nederland. De laadinfrastructuur is minder, de snelheid lager en er is ook regelmatig sprake van defecte apparatuur. In het algemeen geldt daarbij: hoe verder je zuidelijk of oostelijk afzakt, hoe slechter de beschikbaarheid van laadinfrastructuur.
1. Neem meerdere laadpassen mee
Uit eigen onderzoek blijkt dat Nederlandse EV-rijders gemiddeld 2,7 laadpassen hebben. Slim en noodzakelijk, want wij konden niet altijd terecht met onze drie laadpassen (ANWB, Shell Recharge en Travelmap). Behalve met een laadpas kun je bij onder andere Fastned ook met pin betalen (als geen enkele laadpas werkt) en bij veel partijen ook met creditcard of via een speciale app. Maar dat laatste kost wel weer gedoe en tijd. Goed om te weten: Fastned, Allego en Ionity en de grote Duitse aanbieder EnBW accepteren vrijwel altijd Nederlandse laadpassen. En download apps als Chargemap en onze eigen ANWB Onderweg-app.
2. Reserveer een laadpaal bij je vakantiebestemming
Laden bij hotels is in de praktijk makkelijker gedacht dan geboekt. Want zeker in het hoogseizoen ontvangt een hotel met laadpalen vrijwel zeker méér mensen met EV’s dan er laadpunten zijn. Dan zijn die laadpalen vaak ook nog langzaam of verouderd. Soms blijkt ‘de laadpaal van het hotel’ in werkelijkheid een publieke laadpaal iets verderop. Bij Booking.com en Tripadvisor kun je filteren op ‘oplaadpunten elektrische auto’s’. Ook de site van Accor Group (bekend van de ‘onderweghotels’ Ibis, Novotel en Mercure) biedt die optie. De andere grotere hotelketens bieden vrijwel allemaal een laadpaal maar check het even voordat je boekt. Bij vrijwel geen enkel hotel kun je een laadpaal reserveren maar als je tijdig belt dat je eraan komt, is een hotel vaak bereid een laadpaal voor je vrij te houden.
3. Houd laadpaalinformatie bij de hand
Op je telefoon kun je in de ANWB Onderweg app zoeken naar nabijgelegen laadpunten. Ook in de vernieuwde ANWB Routeplanner vind je dergelijke informatie terug. Bovendien kun je zien hoeveel de laadsnelheid bedraagt. Grote aanbieders van laadpalen vermelden in hun telefoonapplicaties vaak niet alleen de locatie, maar ook de status (vrij/bezet/buiten gebruik) van de laadpunten in het gebied rond jouw bestemming.
Dit moet je weten over laden in het buitenland
4. Maak gebruik van regeneratief remmen
Als het rempedaal licht wordt ingetrapt en er op de elektromotor wordt geremd, wordt bij de elektrische auto's het regeneratief remmen ingeschakeld. Gebruik in de bergen deze maximale recuperatie, zo belast je tijdens een afdaling je remmen het minst én win je energie. Zet je auto tijdens het rijden naar je vakantiebestemming dus altijd op de hoogste regenratiestand. Je kunt dit met flippers achter het stuur instellen, kies voor de Eco-stand als jouw auto geen specifieke instelmogelijkheden heeft. Heeft jouw auto een B-stand (Brake), dan schakel je die in.
5. Neem een 230V/Type 3-laadkabel mee
Neem voor de zekerheid het 230V-laadsnoer mee. Mocht er onverhoopt iets misgaan en je de volgende laadpaal niet meer kunt bereiken, dan kun je – zij het zeer langzaam – bijladen aan een normaal stopcontact. Met name in Frankrijk en Italië kan het voorkomen dat een laadpaal alleen een type 3-aansluiting heeft. Voor die landen kan een extra Type 3-laadkabel voor je auto handig zijn.
6. Denk ook aan gebruikelijke reisbenodigdheden
Een elektrische auto is net een 'gewone' auto, vergeet dus ook niet aan de gebruikelijke zaken te denken, zoals millieustickers, de per land verschillende verplichte uitrusting, handige vakantiespullen en eventueel winterbanden.
7. Plan je route voor vertrek
Op de bonnefooi vertrekken en ‘we zien wel waar we laden’ is geen goed idee voor lange afstanden en zeker niet in het hoogseizoen. Bepaal daarom vooraf je route met de ANWB Routeplanner en een andere EV-routeplanner. Deze planners maken een ideaal laadplan, afgestemd op jouw route en auto. Houd er met je routeplanning rekening mee dat rijden in de bergen en rijden in kou of hitte nadelig is voor je actieradius en je wellicht dus een extra stop moet inplannen. Plan het zo dat je een redelijke actieradius, liefst 100 kilometer of meer, overhoudt tussen het laden. Zo heb je speling, mocht een laadstation enorm druk zijn of palen defect. Check voor snellaadstations en laadpalen buiten de snelweg de ANWB Onderweg-app.
8. Bespaar op je accu
Rijd niet te hard. Stel je cruisecontrol in op 90 of 100 kilometer. Dit scheelt heel veel energie. En besef dat het gebruik van de airco (en verwarming) veel energie vraagt.
9. Kijk vooraf op Google Maps
Voor een laadstation bij een supermarkt – en bijna altijd ook voor Tesla Superchargers – moet je een stukje van de snelweg af. In Frankrijk vaak ook nog door een tolpoortje. Zo heb je al snel tien minuten extra reistijd. Kijk daarom vooraf op Google Maps waar het laadstation precies zit om geen reistijd te verliezen.
10. Kies een slimme route
Met name in Wallonië en Noord-Frankrijk vind je nog ‘laadwoestijnen’. In Duitsland is het veel beter geregeld. Daarom kan het voor een trip naar Zuid-Frankrijk ondanks de extra kilometers sneller en goedkoper zijn om door Duitsland te rijden, en dan door te steken bij Basel/Mulhouse. Hierbij stippen we wel aan dat de A36 tussen Mulhouse en de aansluiting op de Route du Soleil/A6 (iets onder Dijon) niet bepaald rijkelijk voorzien is van snellaadstations aan de snelweg.
11. Laad op tijd
Rijd niet door tot je nog zo’n 10 tot 20 procent acculading hebt. Probeer te laden als je nog zo’n 30 procent acculading hebt.
12. ‘Gastladen’ bij Tesla
Ook niet-Tesla’s mogen ‘gastladen’ bij een – beperkt – aantal Tesla Superchargers in België, Nederland, Duitsland Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje en een paar Scandinavische landen. Vooralsnog is dit een proef, maar wel een heel fijne. Want alleen al op het traject Route du Soleil tussen de Belgisch-Nederlandse grens en Orange voegt Tesla 179 snelladers toe aan. Bijna altijd bereikbaar vanuit beide richtingen. Zónder deze Tesla Superchargers zijn er op deze route maar 82 snelladers. Je zoekt ze met de Tesla-app en vervolgens kun je via de app afrekenen met je creditcard.
Minpunten: Gastladen is behoorlijk duur en je kunt er alleen met een CCS-stekker terecht.
Plan je reis met je elektrische auto
Lees alles over op vakantie met de elektrische auto.