Zuinig rijden met je auto

Bespaar op je brandstofkosten met ANWB Connected

Wist je dat je zuinig rijden voor een groot deel zelf in de hand hebt? Door zelf bewust te zijn van je eigen rijstijl kun je eenvoudig brandstof besparen. Met de ANWB Connected heb je inzicht in je rijgedrag. Trap je te snel op je rem? Of rijd je te hard? De Eco score in de Connected Car app toont hoe zuinig je rijdt en waar nog iets te verbeteren valt. Door zuinig rijden kun je tot wel 15% op je brandstof besparen.

Besparen op brandstof met de ANWB Connected Car connector en app

Hoe kan ik zuiniger rijden?

Hoe je omgaat met je auto is van invloed op je brandstofverbruik. Daarnaast is het soort auto waarin je rijdt afhankelijk van de hoeveelheid brandstof je je verbruikt. Het gewicht, de aerodynamica en de cilinderinhoud van de motor bepalen onder andere de zuinigheid van een auto. Daarnaast is het van belang dat de auto technisch goed onderhouden is. Of het nu gaat om een schakelbak of automaat, een goed onderhouden motor presteert optimaal en zorgt voor een lager brandstofverbruik dan een slecht onderhouden benzine- of dieselmotor. Onder andere een verstopt luchtfilter, een vervuild koelsysteem, versleten bougies en voor- of na ontsteking kunnen leiden tot een hoger verbruik. Bovendien is de kans op pech veel kleiner met een goed onderhouden auto. Kortom: door zuinig te rijden kun je pech voorkomen.

Ook als automobilist kun je zelf veel doen om brandstof te besparen. Zo heb je zuinig rijden vaak zelf in de hand. Zuinig rijden wordt ook wel “het nieuwe rijden” genoemd. Het nieuwe rijden zorgt voor een flinke brandstofbesparing, is minder belastend voor het milieu en staat synoniem aan een veilige rijstijl. Door je rijstijl aan te passen kun je eenvoudig zuinig rijden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tijdig opschakelen (veel nieuwere auto’s beschikken over een schakelindicator) of de auto in de versnelling laten uitrollen wanneer je een verkeerslicht nadert. Wil jij zuiniger rijden en brandstofkosten reduceren? Wij geven je 10 tips waarmee je kunt besparen op brandstof.

10 tips om zuinig te rijden

 1. Schakel zo snel mogelijk op
  In de regel geldt: hoe lager het toerental van de motor, hoe minder brandstof wordt verbruikt. Het verschil in brandstofverbruik tussen een hogere en lagere versnelling is aanzienlijk. Rijd je in de vijfde versnelling in plaats van de tweede versnelling? Dan kan dit tot wel 50% schelen in het brandstofverbruik. Let hierbij wel op: door té vroeg op te schakelen kan de motor vervuild raken en beschadigen.
 2. Laat de auto uitrollen
  Nader je een kruispunt, verkeerslicht of scherpe bocht? Neem dan tijdig gas terug en laat de auto uitrollen. Probeer hierbij zo min mogelijk op de rem te trappen en de auto zelf tot stilstand te laten komen. Bij het remmen op de motor verbruikt deze geen brandstof.
 3. Trek geleidelijk op
  Snel optrekken is misschien leuk, maar het geeft een verwaarloosbare tijdwinst en kost veel brandstof. Daarnaast zorgt het voor overbodige slijtage aan banden en overbrenging. Door geleidelijk op te trekken bespaar je dus meer dan alleen brandstof.
 4. Zet de motor af
  Moet je wachten voor een openstaande brug of spoorwegovergang? Doe dan je motor uit. Want ook als de motor stationair draait, verbruikt de motor brandstof. Als je langer dan een minuut stilstaat is het al de moeite waard om de motor af te zetten.
 5. Rijd minder hard
  In veel gevallen is de tijdwinst minimaal bij hard rijden. Bovendien gaat het brandstofverbruik enorm omhoog door het hoge toerental en door de toename aan luchtweerstand. Door minder hard te rijden kun je eenvoudig brandstof besparen. Bij een constante snelheid van circa 80 tot 90 km/uur werkt de motor het meest efficiënt en rijd je zuinig.
 6. Houd de snelheid constant
  Door een constante snelheid aan te houden zorg je ervoor dat je zuiniger rijdt. Een constante snelheid kun je aanhouden door minder te remmen en gas te geven. Gebruik, indien mogelijk, de cruise control om ervoor te zorgen dat je de snelheid constant houdt.
 7. Controleer regelmatig de bandenspanning
  Door maandelijks de bandenspanning te controleren voorkom je dat je rondrijdt met slappe banden. Een te lage bandenspanning zorgt voor extra brandstofverbruik, meer slijtage, meer CO2 uitstoot en een langere remweg.
 8. Beperk het gebruik van de airco
  Een ingeschakelde airconditioning systeem zorgt voor een flinke toename van het brandstof verbruik. Bovendien kan de airco de CO2 uitstoot laten toenemen. Beperk daarom zoveel mogelijk het gebruik van de airco, met name met korte afstanden. Als je op een warme dag de auto instapt, zet dan eerst de deuren tegen elkaar open, zodat de ergste warmte eruit kan. Zo hoeft de airco minder hard te werken. Heb je toch de airco nodig voor de nodige verkoeling? Voorkom dan dat de airco op vol vermogen hoeft te werken.
 9. Neem geen onnodige bagage mee
  Als het gaat om het gewicht van de auto dan luidt de vuistregel: hoe zwaarder de auto, hoe meer brandstofkosten. Voorkom dus extra ballast en gewicht aan je auto. Rijd niet met onnodige bagage en demonteer de dakkoffer wanneer deze niet wordt gebruikt. 
 10. Gebruik ANWB Connected
  Wist je dat ANWB Connected jouw van tips voorziet om zuinig te rijden? Met ANWB Connected krijg je inzicht in je rijgedrag. Via de bijbehorende Connected Car App krijg je een analyse van o.a. de snelheid, acceleratie, rembewegingen en het stationair draaien van de motor. Om jou inzicht te geven hoe economisch je rijdt vind je in de app een Eco score. Hoe hoger je score, hoe lager je brandstofverbruik. Zo zie je in één oogopslag hoe zuinig je rijdt.

Hoe zuinig rijdt mijn auto?

Om na te gaan hoe zuinig jouw auto rijdt kun je het onderhoudsboekje van de fabrikant raadplegen. De door de fabrikant opgegeven verbruiksgegevens verschillen echter wel vaak met de praktijk. Het praktijkverbruik is echter zeer eenvoudig zelf uit te rekenen. De formule om het brandstofverbruik te berekenen luidt:

Gemiddeld verbruik = aantal gereden kilometers / aantal verbruikte liters

Ben je benieuwd hoe zuinig jouw auto rijdt? Maak dan gebruik van de zuinig rijden app van ANWB. Met de Connected Car app heb jij inzicht in je rijgedrag. Daarnaast krijg je tips om je rijstijl te verbeteren en zuiniger te rijden.

 

ANWB Smart Driver

Ons nieuwe product is ANWB Smart Driver, nadrukkelijk gericht op het voorspellen en voorkomen van pech en op het versnellen en verbeteren van pechhulp.  Als we storingen zien aankomen, voorzien onze experts je van advies. Heb je toch pech, dan komt de Wegenwacht geïnformeerd naar je toe. Ook biedt Smart Driver crash assistentie: als je betrokken bent bij een ongeval, bieden we hulp.

Smart Driver is dan ook een uitbreidingsoptie bij het Wegenwacht-pakket. Je krijgt zelf een gratis autocheck van een van onze Wegenwachten.

Meer informatie over ANWB Smart Driver