Nationale Tanktest 2022

Pijn aan de pomp

Nog nooit was tanken zo duur als nu. Eind 2021 verzamelde Kampioen de prijzen van álle 3839 Nederlandse tankstations voor consumenten. Klein pluspunt: juist door die hoge prijzen zijn de prijsverschillen groter. Een slimme tankstrategie scheelt honderden euro’s op jaarbasis.

Kosten allerduurste liter benzine 2021

Eind 2020 vulde je je tank nog met een grote glimlach. In jaren waren de prijzen niet zo laag geweest. Maar vanaf januari 2021 begonnen de prijzen ineens onheilspellend snel te stijgen. Begin lente kwam de even magische als gevreesde – nooit doorbroken – grens van € 2 per liter benzine in zicht. Toen dat gebeurde, was het hek van de dam. Vooral langs de snelwegen betaalde je je steeds blauwer. Eén tank kostte tientjes meer dan een paar maanden geleden. Esso maakte het het bontst. Daar betaalde je de állerhoogste prijs per liter benzine/E10: om precies te zijn € 2,21 (eind november; diverse Esso-snelwegstations). Ook voor diesel/B7 vroeg Esso de hoofdprijs: € 1,86 per liter (eind oktober; diverse Esso-snelwegstations). Ter vergelijking: in 2019 was het goedkoopste litertje diesel van Nederland nog € 1,05.

Dubieuze prijsverschillen

Toch hebben die gigantische prijsstijgingen en buitensporige bedragen een minuscuul voordeel. De prijsverschillen worden groter, zodat je met een beetje moeite zelf flink wat kunt besparen. Want met deze hoge prijzen zijn de verschillen tussen stad of dorp, tussen provincies en tussen ketens onderling groter.

Zo is het bepaald geen geheim dat je langs de snelweg de hoofdprijs betaalt. Maar de verschillen zijn nu groter dan bij ons laatste prijsonderzoek uit 2019. Zowel diesel als benzine is per liter gemiddeld nu 14 cent duurder dan bij tankstations weg van de snelweg. In 2019 was dat verschil nog 10 cent. Tanken buiten de snelwegen loont dus nóg meer.

Ook langs de snelweg zelf verschillen de prijzen fors. Natuurlijk tussen de ketens onderling, maar óók tussen stations van dezelfde keten. Esso spant daarbij alweer de dubieuze kroon: in de top tien van de duurste snelwegstations staan maar liefst negen Esso-vestigingen. Een voorbeeld: van Esso Steenenhoek (A15, Hardinxveld-Giessendam; E10/benzine € 2,13 per liter) is het een halfuurtje rijden naar Esso Galgeveld (A27, Breda; E10 € 1,90 per liter). Dat scheelt 23 cent per liter en € 11,50 per tankbeurt van 50 liter.

Serieus besparen

Wil je serieus besparen? Dan moet je er bijna een studie van maken. De beste optie is een brandstof-app. De vier beoordeelde apps hebben elk pluspunten, maar de ideale ‘brandstofbespaarder’ zit er nog niet bij. Voorbeeld: de populaire navigatieapp Waze geeft een handige lijst met tankstations in de buurt. De meeste tarieven zijn echter sterk verouderd: tot wel zeshonderd dagen oud (!). Aan die prijsinfo heb je dus niets. De andere geteste apps bieden alle drie geen navigatie, maar wél actuele prijsinformatie.

Tip! Check in de Routeplanner de brandstofprijzen langs je route.

Ook per provincie verschillen de prijzen; zo is Groningen veruit de goedkoopste tankprovincie. Het gaat natuurlijk wat ver om te verhuizen vanwege brandstofprijzen. Slimmer is het om te kijken naar de prijzen in je buurgemeenten. Zo is Amsterdam nog altijd de duurste tankstad van het land, terwijl Zaanstad juist in de top vijf ‘goedkoop’ staat. Tank ook altijd voor je de ferry naar de Waddeneilanden op rijdt. Om begrijpelijke redenen behoren de stations daar tot de duurste van het land.

Bekijk hier het gehele rapport met nog meer informatie over de benzineprijzen.

Tanktoeristen

Zuur voor pomphouders aan de grens, maar geen pandemie kan tanktoeristen stoppen. Niet zo vreemd als je bedenkt dat je zowel in België als Duitsland makkelijk € 25 kunt besparen op een tank van 50 liter. Dat valt Nederlandse pomphouders niet te verwijten: de accijns op bijvoorbeeld benzine is de hoogste binnen de hele EU. Het grootste gedeelte van je dure liters verdwijnt dus in de zakken van de staat. Wie in de buurt wil kunnen blijven tanken, doet er goed aan lokale tankstations te steunen.

Een andere manier om de kosten te verlagen, is je rijgedrag aanpassen. Controleer regelmatig je bandenspanning en rijd niet te hard. Ook cruisecontrol en snel doorschakelen besparen je vele liters op jaarbasis. Combineer dat ‘nieuwe rijden’ met je eigen prijsonderzoek via een app. Dan kun je op jaarbasis makkelijk € 500 of meer besparen. Zélfs als de prijzen weer dalen.

Meer over brandstoffen.

Conclusie

De makkelijkste manier om een tientje of meer per tankbeurt besparen is een brandstof-app te raadplegen vóór vertrek. De ANWB is geen voorstander van tanken over de grens, maar met prijsverschillen van zo’n € 25 per tank valt tanktoerisme simpelweg niet te stoppen. Tot slot een lichtpuntje: op dit moment zijn de brandstofprijzen weer licht aan het dalen.

Wat doet de ANWB?

De accijnzen en btw in Nederland op brandstof behoren tot de hoogste van de EU. Daardoor zijn de prijzen van diesel en benzine veel hoger bij ons dan in bijvoorbeeld in België of Duitsland. De ANWB houdt dit scherp in de gaten en wil deze tarieven in lijn brengen met omliggende landen. Lees hier de standpunten van de ANWB, waaronder ons standpunt over brandstofprijzen.