Naar de inhoudlogo ANWB - ga naar homepageANWB Homepage

Welke emissieklasse heeft mijn auto?

Steeds meer Europese steden voeren milieuzones in - ook in Nederland. Of je met jouw voertuig zo’n zone mag betreden, hangt af van de emissieklasse van je auto. Maar wat is een emissieklasse precies? Welke emissieklassen zijn er? En hoe kun je een emissieklasse check doen voor je eigen auto?

Emissieklasse bepalen: hoe doe je dat?

De emissieklasse geeft aan hoeveel schadelijke stoffen een voertuig uitstoot, zoals fijnstof, koolstofmonoxide en stikstofoxiden. Hoe hoger de klasse, hoe schoner de auto.

Wil je weten welke emissieklasse jouw auto heeft? Op de kentekencard staat onder ‘Milieuklasse EG-goedkeuring V.9’ soms de emissieklasse vermeld. Helaas is dit niet altijd ingevuld of staat er alleen een technische code.

Emissieklasse check

Staat de emissieklasse van jouw auto niet op het kentekenbewijs? Dan kun je online een emissieklasse check doen. Dit kan op verschillende manieren:

Wat is een emissieklasse?

De emissieklasse geeft aan hoeveel schadelijke stoffen een voertuig uitstoot, zoals fijnstof, koolstofmonoxide en stikstofoxiden. Hoe hoger de klasse, hoe schoner de auto. De schaal loopt van emissieklasse 0 (het meest vervuilend) tot emissieklasse 6 (het schoonst). Deze classificatie is gekoppeld aan de Europese Euronorm. Zo valt een auto die voldoet aan Euro 3 automatisch in emissieklasse 3, en een voertuig met Euro 6d in emissieklasse 6. 

Wanneer de Euronorm van een voertuig niet bekend is, dan wordt de emissieklasse bepaald aan de hand van de datum eerste toelating. Dit is de datum waarop de auto voor het eerst op kenteken geregistreerd is. 

Emissieklasse 6

De strengste norm op dit moment is emissieklasse 6, met varianten als 6b, 6c en 6d. De uitstootlimieten zijn voor al deze varianten gelijk. Het verschil zit in de testmethode:

  • Euro 6b: getest met de verouderde NEDC-test.
  • Euro 6c: getest met de realistischere WLTP-test.
  • Euro 6d: WLTP-test en een praktijktest op de openbare weg.

Alle varianten vallen onder emissieklasse 6, maar auto's met Euro 6d zijn in de praktijk het schoonst.

Emissieklassen en milieuzones in Nederland

In navolging van omringende landen krijgen we ook in Nederland steeds meer milieuzones. Per 1 januari 2020 zijn nieuwe richtlijnen ingevoerd. Hiermee wordt de wildgroei aan verschillende milieuzones – met hun eigen voorwaarden - tegengegaan. Gemeenten kunnen kiezen uit twee soorten milieuzones:

  • Groene milieuzone: toegang voor dieselauto’s met emissieklasse 4 of hoger.
  • Blauwe milieuzone: toegang vanaf emissieklasse 5.

Deze nieuwe milieuzones zijn gekoppeld aan de emissieklasse. Ze gelden alleen voor voertuigen op diesel. Benzineauto’s mogen beide zones betreden, ongeacht hun emissieklasse. Je herkent de milieuzones aan de onderborden die je hieronder ziet.

Waar zijn op dit moment milieuzones in Nederland?

Een overzicht van de huidige milieuzones voor zowel personenwagens, bestelwagens en vrachtwagens vind je op milieuzones.nl en op opwegnaarzes.nl. Vul je kenteken in om te controleren of je wel of geen toegang hebt tot milieuzones.

Zero-emissiezones voor bestelwagens

Vanaf 2025 voeren sommige steden zero-emissiezones in voor bestelauto's en vrachtwagens. Alleen elektrische voertuigen mogen daar rijden. Er is discussie over een mogelijke overgangsregeling voor Euro-6 bedrijfswagens tot 2029, maar veel gemeenten zijn daar fel op tegen.

Handhaving milieuzones

Gemeenten controleren met camera’s of voertuigen voldoen aan de eisen van de milieuzone. De kentekens worden automatisch vergeleken met het RDW-register. Bij een overtreding volgt een boete:

  • €120 voor personenwagens en bestelwagens
  • €310 voor vrachtwagens

Beide bedragen zijn exclusief administratiekosten. 

Milieuzones in het buitenland

Ga je met de auto naar het buitenland? Check dan vooraf of je milieuzones tegenkomt en of je auto aan de voorwaarden voldoet. Vaak moet je auto ook voorzien zijn van een milieusticker of vignet

De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Vanaf249,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand.

Gratis
Alles voor onderweg in één app 

Met onder andere pech melden bij Wegenwacht, navigatie, mobiel parkeren, tankstations en laadpunten.