Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

6 meest gemaakte fouten tijdens tanken

En zo tank je foutloos

Even snel je tank vullen aan de pomp, is voor de meeste mensen een wekelijkse bezigheid waar je niet echt over nadenkt. Misschien bel je wel onder het tanken of ben je er niet bij met je gedachte en tank je diesel in plaats van benzine. Een foutje is er zo ingeslopen. Zo maak je de zes fouten tijdens het tanken niet (meer).

Dit zijn de 6 veelgemaakte fouten tijdens het tanken

1. Verkeerde kant van de pomp staan

Je kent het wel, rij je het tankstation op en ben je vergeten aan welke kant je dop ook alweer zit. De slang over de dak van je auto trekken lukt ook niet meer zomaar, de meeste slangen redden dat niet meer. Tip: check je brandstofmeter op je dashboard. Naast het pompicoontje zie je een klein pijltje staan: dit is de kant waar de brandstof erin gaat.

2. Verkeerde brandstof tanken

Vooral bij huurauto’s en dan komt benzine meestal in een dieselmotor terecht. Omgekeerd kan bijna niet omdat het mondstuk van de dieselpistool niet in de benzinetankopening past. Overkomt het je? Start de auto niet en bel de Wegenwacht. Want als de verkeerde brandstof in de motor komt, ben je duizenden euro’s reparatiekosten verder. Laten leegpompen is het enige devies. En denk ook niet: er zit maar een klein beetje verkeerde brandstof in, en vul je ‘m bij met de juiste brandstof, want ook dat komt je duur te staan.

3. Motor aan tijdens tanken

Tank niet met een draaiende motor. Want dat is niet alleen slecht voor het milieu en je portemonnee, er is ook een verhoogd risico op brand. Als de motor draait wordt er statische elektriciteit gegenereerd wat brandstofdampen kan laten ontbranden.

4. Tanken tot het randje

Tank niet tot aan het randje van de vulopening, want dat gaat vaak gepaard met gemors en geknoei. Dus tank tot één of twee ‘kliks’ waarmee het vulpistool feitelijk aangeeft dat de tank vol zit. Dat is ook de veilige manier van tanken zoals een autofabrikant dat vaak in de handleiding voorschrijft.

5. Telefoneren tijdens het tanken

Doordat er ontvlambare dampen ontsnappen tijdens het tanken, is telefoneren tijdens deze handeling niet toegestaan. De mobiele telefoon is namelijk een elektrisch toestel en kan kleine vonkjes veroorzaken. Een brand hierdoor is in de praktijk nog niet ontstaan, maar waarom zou je het risico nemen?

6. In en uit de auto gaan tijdens tanken

En dan bedoelen we derden (kinderen, partner etc.) die in en uit de auto gaan en uiteindelijk bij je komen staan terwijl jij staat te tanken. Omdat door wrijving tussen autostoel en kleding en schoeisel elektrisch geladen deeltjes vrij kunnen komen. Die kunnen in combinatie met de dampen van de brandstof of het overnemen van de stalen tankpistol brand veroorzaken.

Goedkoop tanken en biodiesel

Wil je weten waar je het goedkoopst kunt tanken? Download dan de Onderweg app. Hierin vind je de goedkoopste tankstations onderweg. Wil je biodiesel tanken? Check dan eerst het onderhoudsboekje van je auto of die daarvoor geschikt is.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Beslagen ruiten? 

Ga voor een auto ontvochtiger! Helpt tegen beslagen ruiten en andere vochtproblemen in je auto.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!