Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De beste fietshelm voor jouw avontuur

Een helm beschermt misschien wel je kostbaarste bezit, namelijk je brein. Gelukkig wordt het belang van een goede fietshelm steeds meer erkend. Of je nu op een trail rijdt of gewoon naar je werk fietst, een goede helm is van levensbelang. Al onze fietshelmen voldoen aan de Europese richtlijnen en zijn voorzien van een CE-markering en een nummer van de Europese norm: EN-1078 voor volwassenen en EN-1080 voor de kinderhelm.

Shop alle fietshelmen 

Hoe bepaal je de juiste maat van een fietshelm?

Het is belangrijk dat een fietshelm goed past. Is je fietshelm te klein dan zit dat niet fijn en als de helm te groot is dan blijft hij niet goed zitten. Dat is gevaarlijk, want dan ben je niet goed beschermd tijdens een valpartij. Je kunt eenvoudig je maat achterhalen door de volgende stappen uit te voeren.

Zo meet je de maat van je fietshelm:

Stap 1

Meet de omtrek van je hoofd rondom, tot net boven je oren en op ongeveer 2,5 cm (bij kinderen is dit 2 cm) boven je wenkbrauwen.

Stap 2

De omtrek in centimeters is ook gelijk de maat die je kunt kopen. De omtrek past bij een maat variërend van S tot en met XL. Op desbetreffende productpagina vind je welke maat en hoofdomtrek bij de desbetreffende fietshelm hoort. Let op! Dit kan bij elke fietshelm anders zijn. Een maat S heeft dus niet altijd dezelfde omtrek, kijk dus altijd goed naar de omtrek in centimeters die erbij staat.

Je hebt bij ons maar liefst 30 dagen de tijd om de fietshelm te retourneren, mocht de maat niet helemaal goed zitten.

Hoe moet een fietshelm zitten?

Zet de fietshelm op je hoofd, je voorhoofd en slapen moeten afgedekt zijn. Stel de riempjes af op de juiste lengte. Vaak zitten de riempjes als een 'driehoek' om je oren heen. Met een gesp zet je de helm onder je kin vast. Zorg dat je oren vrij blijven en dat de riempjes niet schuren. Tussen de riempjes en de kaak mag ongeveer een vingerdikte ruimte zijn. Strakker hoeft niet. Te strak kan bij valpartijen zelfs schadelijk zijn. Draag je een bril, zorg er dan voor dat de pootjes over de riempjes van de helm zijn geplaatst. Doe geen speldjes en dikke frutsels in het haar, draag dan liever een lage paardenstaart, in de nek.

Levensduur fietshelm

Wanneer je zuinig bent op je fietshelm, gaat hij langer mee. Beter nog: een helm in goede conditie biedt betere bescherming. Zo verleng je de levensduur van je helm:

  • Laat je helm niet vallen of hard ergens tegenaan stoten. Alleen als het eps-schuim in de helm intact is, kan het klappen opvangen.
  • Bewaar de helm niet in het (zon)licht: uv-straling tast het materiaal aan.
  • Maak de helm schoon met een vochtige doek. Niet onderdompelen in water.
  • Berg de helm niet op als hij nat is (regen, transpiratie). Laat hem eerst drogen.
  • De levensduur van een helm is 3 tot 5 jaar. Als de helm een stevige klap opvangt, kun je hem beter eerder vervangen.

In-mold technologie

Bij een In-mold gemaakte helm wordt het dempingmateriaal in de buitenschaal gespoten. Hierdoor worden de twee delen als het ware één en dat levert een sterkere en lichtere constructie op dan wanneer de helmschaal en het losse dempingmateriaal aan elkaar worden gelijmd.

Een fietshelm voor elk avontuur

Gelukkig wordt het steeds normaler om een helm te dragen, ook wanneer je op een gewone stadfiets of een e-bike door de stad rijdt. We zijn ons steeds bewuster van de gevaren en willen ons in de stad veilig kunnen bewegen. Niet alle situaties zijn voorspelbaar en als fietser ben je erg kwetsbaar. In de zoektocht naar een goede fietshelm voor dagelijks gebruik is naast de veiligheid ook het design belangrijk. Een urban fietshelm wordt gedragen door iedereen die dagelijks op de fiets zit, de fietshelm moet dus makkelijk te integreren zijn in je dagelijks stijl. Met het ruime aanbod aan merken zoals ABUS, AGU, Closca en natuurlijk ons eigen merk is er voor iedereen een passend model. De handige details zoals een geïntegreerd achterlicht en/of reflectie op de helm komen goed van pas wanneer de schemer zich aandient.

Fiets jij graag lange afstanden op een racefiets? Dan is het van essentieel belang om je hoofd te beschermen. Met een racefiets kun je een hoge snelheid behalen en daarnaast zijn de fietsen vaak vrij instabiel. Een fietshelm is veilig en biedt bescherming tegen ernstig hoofd- en hersenletsel. Je kunt een racefietshelm herkennen aan de druppelvorm, dit is namelijk de meest aerodynamische vorm. Bovendien zijn racefietshelmen zeer licht van gewicht. Beide functionaliteiten zijn belangrijk om zo min mogelijk weerstand te bieden. Goede ventilatie is ook van belang, zeker tijdens de warmere dagen. De ventilatiegaten bij een racefietshelm zijn zo geplaatst dat de lucht perfect door de helm kan stromen. Voor op een mountainbike zijn er speciale fietshelmen met een een klepje voorop de helm om vuil en zon uit je gezicht te houden. Je kunt ook prima een racefietshelm op de mountainbike dragen, dan kun je eventueel een koerspetje gebruiken onder de helm om vuil uit je gezicht te houden.

Een speed pedelec is een high speed e-bike, een e-bike met trapondersteuning tot wel 45 kilometer per uur. Voor een speed pedelec gelden andere regels dan voor een gewone e-bike. De speed pedelec moet namelijk een gele bromfietskentekenplaat hebben en RDW-geregistreerd zijn om ermee op de openbare weg te mogen rijden. Daarnaast moet je als bestuurder minimaal 16 jaar zijn en in het bezit zijn van een bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM). Verder is het verplicht om een goedgekeurde bromfietshelm (norm ECE 22.05) of een goedgekeurde speed-pedelec-helm (norm NTA 8776) te dragen. De speciale speed pedelec helmen zijn lichter dan de bromfietshelmen en bieden genoeg bescherming voor de snelheid waarmee je fietst. Bovendien zijn de speed pedelec helmen in de meeste gevallen voorzien van krachtige achterlichten, veilige reflectoren en een vizier die je ogen beschermd tegen vliegjes of regen. Met een goede helm ga je ook als snelheidsduivel veiliger de weg op.

Ook onze kleintjes beschermen we graag als ze zelf de weg op gaan of als ze in het kinderzitje zitten. In Nederland leren we al van jongs af aan fietsen. Als ouder heb je natuurlijk al jarenlang ervaring met fietsen, toch kan een ongeluk in een klein hoekje zitten. Zorg er dus voor dat je kind ook in het kinderzitje goed beschermd is. Sommige kinderfietshelmen zijn voorzien van een vlakke achterkant, waardoor je kind recht en comfortabel in het kinderzitje kan plaatsnemen. Dat is wel zo fijn, zeker tijdens lange fietstochten. Haalt jou kleine zelf al capriolen uit op de fiets, dan wil je ze zeker goed beschermen.

Een kinderfietshelm moet voldoen aan de Europese norm EN1078. Verder moet de helm bij een val goed op het hoofd blijven zitten, dus je moet 'm goed passend op het hoofd kunnen verstellen. De ventilatiegaten aan de bovenkant zorgen voor verkoeling en dankzij de reflectie is je kind ook beter zichtbaar in het donker. Om de juiste maat te bepalen kun je de omtrek van het hoofd ongeveer op 2.5 centimeter boven de wenkbrauwen opmeten. Is dit bijvoorbeeld 50 cm, dan kan jouw kind uit de voeten met een S. Dankzij de speelse kleurstellingen maak je het voor de kids aantrekkelijk om een kinderfietshelm te dragen.

Merken

Van helmen voor baby’s en kinderen, een urban helm voor in de stad tot high end sporthelmen. ABUS biedt innovatieve fietshelmen die het hoofd uitstekend ventileren, over een fijn draagcomfort beschikken en aan de vorm van het hoofd zijn aan te passen. Bovendien zorgt een geïntegreerd achterlicht bij veel kinder- en cityhelmen voor een extra stukje veiligheid. De fietshelmen van Abus beschikken daarnaast over een zogenaamde In-Mold constructie, waarbij de buitenschaal en de binnenvoering met elkaar versmolten zijn. Met ruim 98 jaar ervaring is ABUS een van de toonaangevende merken op het gebied van fietshelmen.

AGU is een écht Nederlands bedrijf dat als sinds 1966 fietskleding maakt. Fietsen is een onderdeel van de Nederlandse cultuur en het zit dan ook in het DNA van AGU. AGU maakt producten met een bescheiden maar stijlvol design die lang meegaan. De perfecte fietshelm is lichtgewicht, ventileert goed en biedt natuurlijk het ultieme niveau van bescherming. Bij AGU ontwerpen en ontwikkelen ze helmen om een ​​perfecte pasvorm, comfort en veiligheid te garanderen. Technologieën die ze met Team Jumbo-Visma ontwikkelen, van de optimale pasvorm tot aerodynamica, passen ze toe in alle producten. Waarbij de kwaliteit hoog in het vaandel staat. Hoe langer een product meegaat, hoe minder je hoeft te kopen, des te beter voor het milieu.

Een design fietshelm die past bij de esthetiek van de stad en de fietser, eentje die onderdeel wordt van je dagelijkse stijl. De Closca fietshelmen zijn ontworpen in Valencia en worden gekenmerkt door het strakke design. Ze zijn licht van gewicht en inklapbaar. Het geniale vouwsysteem bestaat uit 3 concentrische, in elkaar verzinkbare ringen die in één seconden in elkaar gedrukt kunnen worden, zo bespaar je 45%van de ruimte. Ideaal, want zo past de helm gemakkelijk in je fietstas of rugzak.