Vanaf 1 juli schade melden bij eigen verzekeraar
9 juni 2021
Als een andere automobilist schade veroorzaakt aan jouw auto, heb je de mogelijkheid om de schade te verhalen bij je eigen verzekeraar. Ook als je alleen WA of Beperkt Casco verzekerd bent.
Schade door een ander bij je eigen verzekeraar indienen?
Stel, je krijgt een botsing omdat iemand geen voorrang verleent, of jou niet op tijd heeft gezien. Zo’n ongeval is natuurlijk al heel vervelend, zeker als je de schade moet verhalen bij de verzekeraar van de tegenpartij en deze niet (direct) meewerkt. Vanaf 1 juli a.s. kan iedereen in deze gevallen de schade ook indienen bij zijn eigen verzekeraar. Ook als je alleen WA of Beperkt Casco verzekerd bent.
De afgelopen jaren is er door Het Verbond van Verzekeraars en de verzekeraars gewerkt aan een nieuw soort afhandeling van autoschades. Als een andere automobilist schade veroorzaakt aan jouw auto, heb je de mogelijkheid om de schade te verhalen bij je eigen verzekeraar. Dit noemen wij Directe Schadeafhandeling omdat de schade direct wordt afgehandeld. Dit kon al als je een Volledig Casco autoverzekering had. Met de komst van Directe Schadeafhandeling kun je je eigen verzekeraar ook benaderen als je alleen WA of Beperkt Casco verzekerd bent. ANWB is groot voorstander van deze verbetering omdat het de klant ontzorgt en wij de schade uit handen kunnen nemen.
Wat verandert er?
Directe Schadeafhandeling is een extra mogelijkheid die je hebt bij het verhalen van schade door een tegenpartij. Het verandert verder niks aan je eigen autoverzekering. Je kan er nog steeds voor kiezen om schade door een tegenpartij in te dienen bij de verzekeraar van de tegenpartij. Je bepaalt zelf of je gebruik maakt van Directe Schademelding.
Kies je ervoor om de schade bij jou eigen verzekeraar te melden? Dan kijkt de eigen verzekeraar of de tegenpartij ook echt aansprakelijk is, zodat hij de schade daarop kan verhalen. Als dat het geval is, bepaalt de verzekeraar de omvang van de schade en ontvang je een schade-uitkering.
Voorbeeld
Een andere automobilist knalt bij je achterop. Gevolg: de bumper van je auto is gebarsten en de klep kan niet meer dicht. Je meldt dit bij je eigen verzekeraar, die de schade vaststelt en vergoedt. Terwijl je alleen een WA-verzekering hebt. Daarna verhaalt jouw verzekeraar deze op de verzekeraar van de tegenpartij.
De voordelen van WA direct op een rijtje
- Schade wordt eenvoudiger en efficiënter afgehandeld
- Je meldt schade bij ons en je hoeft zelf niet in gesprek met de tegenpartij
- Wij benaderen de (verzekeringsmaatschappij van de) tegenpartij namens jou
- Je kunt de schade aan jouw auto vlot en vakkundig laten repareren bij een bij ons aangesloten hersteller. Wij betalen het deel van de kosten dat wij kunnen verhalen op de tegenpartij, direct aan de hersteller. Je hoeft dit bedrag dus niet eerst voor te schieten.
Aanspraak maken op WA direct? Dan moet je aan deze voorwaarden voldoen
- Het gaat om een botsing van een personenauto, verzekerd op een particuliere polis, met een ander motorrijtuig
- De bestuurder van het andere motorrijtuig is geheel of gedeeltelijk aansprakelijk voor de botsing. Als de schuldvraag nog ter discussie staat of niet goed te beantwoorden is, kan Directe Schadeafhandeling niet gebruikt worden
- Beide voertuigen hebben een Nederlands kenteken
- De aansprakelijke partij is bekend en verzekerd
- Er is geen sprake van letsel of overlijden
- Er is geen sprake van gebruik van alcohol, drugs, medicijnen of andere middelen die de rijvaardigheid beïnvloeden, fraude, of een bestuurder die niet mag rijden.
Liever geen gebruik maken van Directe Schadeafhandeling?
Dat kan. Je kunt de schade verhalen bij jou rechtsbijstandsverzekering of bij de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij.
WA direct is niet van toepassing bij
- Letsel- en overlijdensschade
- Als de aansprakelijke partij onbekend of onverzekerd is
- Als de aansprakelijkheid niet komt vast te staan
- Als er geen geldige Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen (WAM)-verzekering is (geschorst, niet toegestane WAM-uitsluiting).
Lees meer en de meest gestelde vragen over Directe Schademelding.
Deel deze pagina