Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

67% van de Nederlandse automobilisten bereid rijgedrag te delen

Rijgedragverzekering leidt tot minder schade

67% van de autorijders is bereid om hun rijgedrag te delen als ze hiermee korting kunnen krijgen op hun premie. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door online consumentenadviseur Pricewise, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.

Ondanks dat we steeds meer horen over rijgedragverzekeringen, zijn er maar weinig verzekeraars in Nederland die deze verzekering aanbieden. En dat terwijl de rijgedragverzekering volgens de ANWB tot minder schades leidt.

Pay how you drive steeds populairder

Bij een rijgedragverzekering wordt je rijgedrag gemeten. Afhankelijk van hoe veilig je rijdt, krijg je korting op je premie. Via een app wordt je rijstijl bijgehouden op de onderdelen: snelheid, bochten, remmen, optrekken en telefoongebruik. Volgens Pricewise-directeur Hans de Kok neemt de rijgedragverzekering de afgelopen jaren toe in populariteit, maar zijn er niet veel aanbieders op de markt: “Een paar jaar geleden, toen de rijgedragverzekering net opkwam, werd verwacht dat er snel meer van dit soort verzekeringen zouden komen. Dat is tot nu toe niet het geval geweest. Een gemiste kans voor zowel de autoverzekeraar als de consument.”

De ANWB, die een dergelijke verzekering wél aanbiedt, ziet ook toenemende belangstelling in hun Veilig Rijden Autoverzekering, waarmee tot wel 30% extra korting op de premie te verdienen valt. Ivonne van den Heuvel, Commercieel Directeur van ANWB Verzekeren: “Het aantal klanten dat gebruikmaakt van ANWB Veilig Rijden is het afgelopen jaar met 46% gestegen.” En deze Veilig Rijders doen het ook goed op de weg. Zo’n 90% krijgt korting op hun premie en de gemiddelde rijscore is 76 uit 100.

Minder schades

Ook zorgt het veilige rijgedrag voor minder schade. “Met de gegevens van de afgelopen drie jaar zien we inderdaad een daling van de schade. We kunnen vaststellen dat de korting die we gemiddeld verstrekken, wordt gecompenseerd door het dalen van de schade,” aldus Van den Heuvel. Automobilisten die nog geen korting ontvangen, krijgen feedback om hun rijgedrag te verbeteren. Zo kunnen zij alsnog korting gaan verdienen.

 “Voor automobilisten die nu een hoge premie betalen, is de rijgedragverzekering, als zij een veilige rijstijl hebben, een uitkomst. Zeker als een dergelijke verzekering tot minder schade leidt. Je kunt in veel gevallen tot wel 30% korting krijgen op je premie. De schadevrije jaren zullen ook toenemen, waardoor de premie nog lager kan uitvallen,” beaamt De Kok.