Naar artikel

Kamperen en verzekeringen: van caravan en camper tot vouwwagen en daktent

Goed verzekerd op de camping

Kamperen wordt steeds populairder. Als alles is ingepakt en ingeladen, kun je heerlijk de vrijheid en natuur tegemoet gaan. Kampeerspullen zijn vaak kostbaar en wil je wel goed verzekeren. Hoe pak je dat goed aan en waarop moet je letten? Lees hier hoe je goed verzekerd kunt kamperen.

Tent verzekeren

Als je met je tent op een camping staat, dan valt deze onder de ANWB Reisverzekering. Hiervoor moet je de bagagedekking afsluiten. Het gaat hierbij dan om een losstaande tent. Een tent valt onder bagegedekking en is tot maximaal € 4.100,- verzekerd. Dit gaat ten koste van de overige bagage die je op vakantie mee hebt. 


Caravan of vouwwagen verzekeren

Ga je op vakantie met de caravan of vouwwagen? Dan ben je met de ANWB Caravanverzekering standaard verzekerd in geval van schade aan je caravan of vouwwagen of als deze gestolen wordt. Een aantal zaken kun je aanvullend verzekeren. Met de dekking Hagel- en stormschade is schade door plotseling noodweer gedekt. En met de Inventaris kun je aanvullend de inboedel meeverzekeren. Denk aan kookspullen, beddengoed en een televisie.

Caravan en andere verzekeringen

Je caravan is via de WA-dekking op je autoverzekering verzekerd als deze aangekoppeld is en dan schade bij een ander veroorzaakt. Schade aan anderen als deze niet is aangekoppeld, gaat via de Particuliere Aansprakelijkheidsverzekering. Schade aan de caravan zelf is alleen via de Caravanverzekering gedekt.

Groene kaart

Zodra je de grens overgaat met de caravan, heb je de groene kaart nodig. In bepaalde landen, Duitsland, Kroatië, Polen, Portugal en Spanje, is het vereist dat de caravan een eigen groene kaart heeft. De groene kaart voor de caravan kan alleen worden afgegeven door de verzekeraar van het trekkend voertuig.


Camper verzekeren

De camper is het enige kampeermiddel uit dit rijtje die je verplicht bent te verzekeren. Je moet minimaal een WA-verzekering sluiten. Met een WA-dekking is hulpverlening bij een ongeluk en schade aan anderen verzekerd. Met een (Beperkt) Casco-dekking is schade aan de camper zelf verzekerd.


Daktent verzekeren

Een daktent verzeker je met een ANWB Reisverzekering. Deze valt onder de aanvullende dekking Bagage en is dan verzekerd tot maximaal € 4.100.

Verzekering overige bagage

Je neemt op een kampeervakantie meer spullen mee dan alleen je kampeeruitrusting. Je overige bagage zoals kleding, laptop en telefoon kun je verzekeren met de Reisverzekering inclusief Bagagedekking. Standaard is je totale bagage verzekerd tot € 4.100 per verzekerde. De maximale vergoeding verschilt per soort item.

Zelf ook goed verzekerd

Niet alleen je spullen moeten goed verzekerd zijn, maar denk ook aan jezelf. Met de ANWB Reisverzekering ben je goed verzekerd en kun je 24/7 vertrouwen op de hulp van de Alarmcentrale. Sluit ook de dekking Medische kosten af als je naar het buitenland gaat.


Kamperen in Nederland of Europa

Je bent met de Reisverzekering en Caravanverzekering zowel in Nederland als in Europa verzekerd. Hieronder vallen ook de Niet-Europese landen aan de Middellandse Zee.