Naar artikel

Een caravanverzekering: zin of onzin?

Een reis- en annuleringsverzekering geeft vakantiegangers vaak een gerust gevoel. Maar een aparte caravanverzekering, is die echt nodig? Daarom: 15 prangende vragen en antwoorden.

1. Wat is een caravanverzekering?

Een caravanverzekering verzekert je tegen schade aan of diefstal van je caravan. Schade die je met je caravan aan een ander toebrengt, valt meestal onder de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) of onder de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) van je auto. Een AVP en caravanverzekering zijn niet verplicht, een WA wel.

2. Ik heb al een WA-verzekering. Waarom ook een caravanverzekering?

Een caravan die je achter je auto trekt, is automatisch meeverzekerd via je WA-verzekering. Dat betekent dat schade die je toebrengt aan een ander (bijvoorbeeld bij achteruit parkeren) is gedekt. De caravan maakt, mits aangekoppeld, tenslotte deel uit van je auto. Maar de schade aan de caravan zelf is zo niet verzekerd. De caravan hangt daarnaast niet de hele vakantie achter de auto. Op de camping bijvoorbeeld. Als je dan te maken krijgt met schade aan of diefstal van je caravan, valt dat onder de caravanverzekering.

3. Geef eens een voorbeeld van schade aan mijn caravan?

Een dikke tak of boom die op je caravan valt tijdens een storm. Een paaltje dat je raakt tijdens het verplaatsen met je mover. Een stevige hagelbui die tientallen deukjes in je dak achterlaat. En wat als je caravan wordt gestolen? Een caravanverzekering dekt in zulke gevallen (deels) de schade. Daarnaast valt vandalisme ook onder de caravanverzekering.

4. Wat valt er nog meer onder?

Als de caravan niet meer kan rijden, worden jullie naar huis gebracht. Een vervangende caravan of vervangend verblijf als je nog niet naar huis wilt, kan natuurlijk ook. Sommige dekkingen zitten standaard in de caravanverzekering, en anders kun je je daarvoor bijverzekeren.

5. Is een caravanverzekering verplicht?

Nee. Je bepaalt uiteindelijk zelf of je het risico wilt lopen. Wel geeft het een gerust gevoel als je weet dat niet alleen je auto, maar ook je caravan goed verzekerd is. De premie van zo'n verzekering valt overigens erg mee. Wist je dat je de premie van de ANWB Caravanverzekering eenvoudig online kunt berekenen?

6. Is alles gedekt in de standaard caravanverzekering?

Nee, niet alles. Daarom zijn er optionele dekkingen. De belangrijkste zijn: rechtsbijstand, een dekking voor de inventaris en een dekking voor storm- en hagelschade.

7. Dekking voor storm- en hagelschade... Is dat echt nodig?

Veel schade aan je caravan heb je zelf in de hand, maar hagel- en stormschade is lastiger te voorkomen. Steeds meer caravans hebben daarom een hagelbestendig dak. Als jouw caravan dat niet heeft, zal het dak bij hagelschade vervangen moeten worden door een kostbaar hagelbestendg dak.

8. Hoe zat het ook alweer met korting op de hagelpremie?

Heb je al een hagelbestendiger dak op je caravan? Dan krijg je vaak korting op de premie van de hagelschade. Die korting verschilt per verzekeraar. Bij de ANWB ontvang je in dat geval 70% korting op de premie voor de aanvullende dekking voor hagel- en stormschade.

9. Kan ik schade zomaar overal laten repareren?

Dat kan, maar veel verzekeraars werken met aangesloten schadeherstellers. Als je daar je schade laat repareren, krijg je korting op je eigen risico. Doe je dat niet, dan loop je die korting mis. Bij de ANWB Caravanverzekering betaal je in dat geval zelfs helemaal geen eigen risico.

10. Is het altijd slim om schade te claimen?

Aan een caravanverzekering zit vaak een eigen risico vast. Dit is het bedrag dat je zelf betaalt per schade. De hoogte van van dat bedrag verschilt per verzekeraar. Als de kosten van de schade lager zijn dan het eigen risico, of als je een klein deukje niet erg vindt, kun je er ook voor kiezen om de schade niet te claimen. Bij de ANWB Caravanverzekering is het eigen risico standaard 75 euro, tenzij je de schade door een aangesloten hersteller laat repareren. Dan vervalt het eigen risico.

11. Is er ook een optionele verzekering voor de inventaris?

Jazeker. Het is goed te weten wat daaronder valt. Alles wat vastzit aan de caravan (deurtjes, tafels, bedden etc.) valt onder de standaardverzekering. Alles wat geen standaarduitrusting is, valt onder de (optionele) inventarisdekking. Denk aan bestek, borden, meubilair, gordijnen en linnengoed. Wat je van huis meeneemt (zoals je kleding, camera en je mobieltje) valt weer onder de reisverzekering.

12. Geldt mijn caravanverzekering ook in het buitenland?

Een caravanverzekering heeft een Europa-dekking (die ook voor de niet-Europese landen aan de Middellandse Zee geldt). Als je een caravanverzekering van ANWB of Unigarant hebt, komt de ANWB jouw caravan ophalen (repatriëren) als je deze niet meer kunt rijden. Was de vakantie nog lang niet afgelopen? Dan heb je ook recht op vervangend verblijf.

13. Ik hoorde iets over een nieuwwaarderegeling?

Dit heeft te maken met de schadevergoeding bij totaal verlies (total loss). De nieuwwaarderegeling betekent dat als de caravan total loss is of als hij wordt gestolen, je de oorspronkelijke cataloguswaarde (nieuwwaarde) terugkrijgt. De claim moet dan wel binnen een afgesproken periode vallen, bijvoorbeeld 5 jaar. Na die periode geldt de dagwaarderegeling en wordt alleen de waarde van dat moment (dagwaarde) uitgekeerd.

..en wat als ik een tweedehands caravan heb?

Bij de ANWB en Unigarant bestaat ook nog een aanschafwaarderegeling voor tweedehands caravans. Die is ingevoerd omdat verzekeraars merkten dat veel caravans onderling werden verkocht. In het geval van totaal verlies of diefstal (binnen 3 jaar na aankoop) van een tweedehans caravan, krijg je de aankoopwaarde uitgekeerd. Belangrijk is wel dat je het aankoopbewijs of de bankoverschrijving kunt laten zien!

14. Moet ik de extra onderdelen van de caravan apart opgeven?

Ja, dat is zelfs erg belangrijk. Anders zijn die namelijk niet meeverzekerd. Denk aan de voortent, luifel, mover, airco, satellietschotel of fietsenrek. Dat hoort allemaal bij de caravan, maar moet van tevoren wél worden opgegeven. Deze zaken komen apart op de polis te staan.

15. Worden er ook eisen gesteld aan de stalling van een caravan?

Jazeker. De eisen staan in de voorwaarden van de verzekeraar. Zo kan de verzekeraar eisen dat er een SMC-goedgekeurde wielklem of disselslot op de caravan zit. Dat geldt ook voor de ANWB Caravanverzekering. En als hij gestald wordt, moet hij in een goed afsluitbare of bewaakte ruimte staan (ook in het buitenland!). Lees daarom de polisvoorwaarden altijd goed door.

Ben je overtuigd?

Als ANWB-lid krijg je 5% korting op de ANWB Caravanverzekering voor jouw (sta)caravan, toercaravan of trailer en rechtsbijstand is nu gratis! De ANWB Alarmcentrale staat natuurlijk dag en nacht voor je klaar.


Ook interessant voor jou
Nu15%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu 15% korting op Wegenwacht Europa Standaard!

NU5%korting
ANWB Caravanverzekering 

Compleet verzekerd met standaard laag eigen risico en 5% korting voor leden.

Doorlopende ANWB Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

Shop nu
Shop alles voor op de camping 

Van handige koeltas tot comfortabele campingstoel. Shop hier alles voor je kampeervakantie!