Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Diefstal van je caravan voorkomen?

Zo maak je het campingdieven lastig

Diefstal en inbraak is ingrijpend. Vooral als de hele caravan gestolen wordt, ben je dubbel gedupeerd: caravan en bagage zijn dan weg. Het beveiligen van een caravan is niet makkelijk, maar je kunt het dieven wel lastiger maken.

Diefstal van je caravan voorkomen

Meest simpele is om de handgreep van de caravandeur met een eenvoudig slotje te blokkeren. Het is makkelijk te forceren, maar het is beter dan niets. Met een kap over de koppeling kun je behalve de koppelingsopening ook de handgreep en de bevestigingsbouten omsluiten. Verreweg de beste beveiliging en de beste preventie is een goed zichtbare wielklem.

Volgens de meeste polissen volstaat een koppelingslot. In een enkel geval is zowel een koppelingslot als een wielklem vereist. Als je je caravan van een unieke code voorziet, kunnen politie en caravandealers die met de speciale datatagscanner controleren om te achterhalen of een caravan gestolen is en wie de rechtmatige eigenaar is.

Preventietips op een rij

1. Plaats een koppelingsslot/disselslot. Hiermee plaats je een slot over de koppeling van de caravan en zet deze op slot. Je voorkomt dat de caravan aan een trekhaak gehangen kan worden.

2. Plaats een wielklem. Hiermee plaats je een klem om het wiel en zet deze op slot. Met een wielklem is het niet mogelijk om met de caravan te rijden. Je kunt ook een wiel afdraaien en tijdelijk vervangen door een krik.

3. Bevestig de caravan zoveel mogelijk aan een vast object, zoals een lantaarnpaal, boom of verankering in de oprit, en draai alle pootjes uit en voorzie deze van een hangslot.

4. Sluit de caravan goed af met een SCM-gecertificeerd deurslot. Dit geldt ook voor ramen en het dakluik.

5. Parkeer de caravan met de dissel naar de woning, zodat deze niet gemakkelijk aan een auto gekoppeld kan worden. En parkeer je caravan zo dicht mogelijk tegen andere voertuigen/ woning aan. NB: let op dat je geen parkeerschade veroorzaakt.

6. Laat geen waardevolle bezittingen achter in de caravan of bewaar deze in een ingebouwde kluis met een slot.

7. Zorg dat je eigendommen niet zichtbaar zijn. Doe je gordijnen dicht en het sluit de voortent goed af als je al op de camping staat.

8. Installeer een alarmsysteem of licht met bewegingssensoren in de caravan, of in de omgeving waar je caravan geparkeerd staat. (bijvoorbeeld je oprit).

9. Verkort de periode dat de caravan – beladen – bij huis staat.

Het inbouwen van een volgsysteem (track & trace) kan helpen je caravan (snel) terug te vinden, als deze toch wordt gestolen.

Verzekerd tegen diefstal van je caravan

Als je toch te maken krijgt met diefstal, dan kun jij je met de ANWB Caravanverzekering goed beschermen tegen onverwachte kosten. Voor nieuwe caravans geldt 5 jaar nieuwwaardegarantie en voor 2e hands caravans geldt 3 jaar aanschafwaardegarantie.

Ook diefstal van inventaris of inboedel kun je aanvullend verzekeren. Diefstal van eigendommen uit aanbouw of bijbouw, zoals een voortent of een opbergbox, vallen ook onder de dekking. De vergoeding die je krijgt hangt van de verzekerde waarde. Ga veilig en goed verzekerd op vakantie.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.