Naar artikel

Voorkom schade aan je caravan

Wat zijn de meest voorkomende schades en hoe voorkom je ze?

Op vakantie gaan met de caravan is weer helemaal in! Om onbezorgd te genieten van je vakantie ben je natuurlijk voorzichtig op je caravan en probeer je schade te voorkomen. Toch zit een ongelukje helaas in een klein hoekje. 

In het hoogseizoen vinden tientallen schades per dag plaats, blijkt uit cijfers van ANWB Verzekeringen. En een schade is vrij kostbaar, gemiddeld € 900,-. De meeste caravanschades vinden plaats in Nederland, gevolgd door Frankrijk, Italië, Spanje en Duitsland.

Top 5 meest voorkomende caravanschades:

1. Eenzijdig ongeval (parkeerschades, overkappingen)
2. Storm
3. Verkeersaanrijding
4. Hagel
5. Inventaris en externe oorzaken

Circa 1 op 6 schades betreft eenzijdige ongevallen, zoals deukschade bij het parkeren of aanrijdingen met paaltjes, hekjes en overkappingen. 25% van de caravanschades komt door allerlei soorten weersomstandigheden: storm en hagel veroorzaken de meeste schade, en staan op positie 2 en 4 in de top 5.

Bijna 16% van de schades vindt plaats tijdens het rijden met de caravan. Schade die je hierbij toebrengt aan anderen wordt vergoed via de WA-verzekering van je auto. Schade aan je eigen caravan via de caravanverzekering. Externe oorzaken zijn voorwerpen die omvallen tegen de caravan en deuk –of lakschade veroorzaken; als deze in de caravan omvallen veroorzaken zij schade aan inventaris en inboedel.

Preventietips

Om de kans op schade te voorkomen geven we je graag per oorzaak een belangrijke tip:

  • Maak gebruik van een mover om diefstal te voorkomen. Meer anti-diefstal tips
  • Rij actief op auto -en (extra) buitenspiegels om (eenzijdige) aanrijdingen te voorkomen. Meer tips veilig rijden met caravan
  • Zet bijbouw, zoals je voortent, goed vast met stormbanden en scheerlijnen. Meer tips tegen stormschade
  • Zet je caravan op een beschutte plek of onder een overkapping. Meer tips hagelschade
  • Sluit kasten en laden goed af zodat spullen niet kunnen gaan schuiven tijdens het rijden, en zet je caravan niet onder een boom om schade door afvallende takken te voorkomen.

Wil jij je caravan goed beschermen tegen schade? Sluit dan de ANWB Caravanverzekering met de aanvullende dekking Storm- en hagelschade.