Naar artikel

Snelheid en verkeersveiligheid

We weten allemaal wel dat te snel rijden gevaarlijk kan zijn voor de veiligheid in het verkeer. Maar liefst rond de 33% van de ongevallen met een dodelijke afloop worden (mede) veroorzaakt door een te hoge of onaangepaste snelheid. Andere cijfers geven weer dat automobilisten die flink te hard rijden 13 keer meer kans hebben om in een botsing terecht te komen.

Tips

Houd je aan de snelheidslimiet

Het is misschien een open deur, maar het is echt belangrijk dat je je aan de maximale snelheid houdt die op een bepaalde weg staat aangegeven. De snelheid waarmee je rijdt, heeft veel invloed op de lengte van je remweg. Hoe harder je rijdt, hoe langer je remweg. Daarnaast is de kans op schade veel groter naarmate je harder rijdt.


Pas je snelheid aan de situatie aan

Heeft het gesneeuwd of geijzeld en is de weg glad? Of rijd je in een gebied waar veel kinderen op straat spelen? Dit zijn situaties waarin het verstandig is jouw snelheid aan te passen. Rijd langzamer dan de maximale snelheid, zo heb je voldoende tijd om te remmen als dat nodig is.

Schat de stopafstand juist in

Het is belangrijk om goed te kunnen inschatten hoe lang je ermee bezig bent om te kunnen stoppen in een bepaalde situatie. Om die zogenoemde stopafstand te bepalen, moet je rekening houden met de remweg en de reactieweg.
Reactieweg: als je een obstakel ziet, is jouw eerste reactie niet om te gaan remmen. Je schrikt eerst en vervolgens bedenk je wat je gaat doen. Tijdens deze schrik- en bedenktijd rijd je wel gewoon door met jouw beginsnelheid. Stel: je hebt een reactietijd van 1 seconde en je rijdt 108 km/u. In die seconde leg je 30 meter af, die 30 meter is jouw reactieweg.

Remweg: de afstand die je nodig hebt om tot stilstand te komen gemeten vanaf het eerste moment dat je begint te remmen. Hierbij tellen jouw snelheid en de gemiddelde remvertraging een rol. Remvertraging is het aantal km/u waarmee je snelheid elke seconde minder wordt. Daarbij is het goed om te weten dat de remweg toeneemt met het kwadraat van je snelheid.  Als je 2 maal harder gaat rijden, is je remweg 2 x 2 = 4 maal zo lang. Ga je in plaats van 30 km/u 90 km/u rijden dan is je remweg 3 x 3 = 9 keer langer.  

Houd rekening met de impact van de gereden snelheid bij een botsing

Hoe hoger de snelheid is waarmee je rijdt, hoe groter de krachten zijn die bij een ongeluk vrijkomen. En hoe groter het verschil is in snelheid van de weggebruikers die in botsing komen, hoe groter de kans is op letsel of overlijden. Een voetganger die met een snelheid van 50 km/u door een auto wordt geraakt, heeft 85% kans om te overlijden. Als deze snelheid 30 km/u is, is de kans op overlijden 10%. En bij een snelheid van 15 km/u is de kans op overlijden vrijwel nihil (gegevens VVN). Houd dus altijd rekening met de snelheid waarmee je rijdt en met je medeweggebruikers. Rijd je in een gebied waar veel voetgangers en fietsers zijn, pas dan je snelheid aan. 

Wij gaan ervan uit dat jij een veilige rijder bent

Daarom krijg je standaard elke maand 10% veilige rijderskorting. En kun je elk kwartaal tot 30% extra korting krijgen door veilig te rijden. De beacon (of dongel) in jouw auto verzamelt data over jouw rijgedrag. Ontvangen wij niet voldoende rijgegevens? Dan kunnen wij niet zien of jij veilig rijdt. De 10% veilige rijderskorting betaal je dan aan ons terug. Bekijk of de ANWVB Veilig Rijden Autoverzekering bij jou past en bereken direct je premie.

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.