Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kentekenplaat verloren? Wat nu?

Lees in dit artikel wat je moet doen

Ben je je kentekenplaat verloren of is je kentekenplaat gestolen? Soms zat je kentekenplaat niet goed meer vast, waardoor deze is losgeraakt. Als je kentekenplaat gestolen is, dan kan het zijn dat er met jouw kenteken overtredingen worden begaan, bijvoorbeeld snelheidsovertredingen of een ramkraak. Wat is dan handig om te doen?

Wat moet ik doen als één of beide kentekenplaten kwijt zijn?

Ben je één plaat kwijt? Probeer terug te denken of je recent in de wasstraat bent geweest of bijvoorbeeld zachtjes tegen een paaltje bent gereden. Misschien is je kentekenplaat daar gevonden? Zo niet, volg dan de stappen hieronder.

  • Doe aangifte bij de politie. Het is niet verplicht, maar de RijksDienst voor het Wegverkeer (RDW) adviseert wel om aangifte te doen. Zeker als beide kentekenplaten gelijktijdig weg zijn, dan is duidelijk dat het om diefstal gaat. Als er met jouw kenteken op een andere auto een ongeval is veroorzaakt en de daders rijden door, zal in eerste instantie bij jou worden aangeklopt. Als je aangifte doet, ligt vast dat er vanaf dat moment mogelijk een ander op jouw kenteken rijdt.
  • Koop zo snel mogelijk nieuwe kentekenplaten. Dit doe je bij een door RDW erkende kentekenplaatfabrikant. Neem je kentekenbewijs én een geldig legitimatiebewijs mee. Voor een nieuwe set kentekenplaten betaal je maximaal €45,00.

Kentekenplaat verloren, mag ik nog rijden?

Bovenstaande vraag wordt vaak gesteld bij het verliezen van een kentekenplaat. Het antwoord op de vraag is nee. Je mag niet met je voertuig rijden als je je kentekenplaat bent kwijtgeraakt of als het is gestolen. Doe je dit wel, dan kun je een boete riskeren.

Kentekenplaat verloren in het buitenland

Is je kentekenplaat gestolen of ben je die verloren in het buitenland dan kun je ook op je bestemming het beste aangifte doen bij de lokale politie. De stappen die je kunt volgen, zijn vergelijkbaar met de stappen die je moet ondernemen als je je kentekenplaat in Nederland bent kwijtgeraakt of als deze gestolen is. Als je weer thuis bent, doe je ook aangifte bij de politie in Nederland. Daarnaast geeft de RDW advies over het bestellen van nieuwe kentekenplaten. 

Duplicaat code

Je krijgt altijd 2 nieuwe kentekenplaten. Ook als je er maar 1 kwijt bent. Op deze nieuwe kentekenplaten komt een duplicaatcode te staan. Als iemand anders met jouw oude kentekenplaten een overtreding zou begaan, dan is deze duplicaatcode het bewijs dat je daar niet verantwoordelijk voor bent. Bestel en monteer de kentekenplaten dan ook zo snel mogelijk.

Goed bevestigde kentekenplaat scheelt kosten

Een groot deel van de kentekenplaten verdwijnt, omdat ze niet goed vastzitten. De kentekenplaat zit bijvoorbeeld in een kunststof houder waaruit de plaat relatief makkelijk te verwijderen is. Beter bevestigen van kentekenplaten lost een deel van het probleem op. Je kunt bijvoorbeeld zelf je kentekenplaat vastzetten met popnagels of extra schroeven. Toch blijft een echt goede reparatie vakmanschap. Daarom hebben verschillende partijen zoals ANWB, Bovag, RAI en RDW samen de richtlijn kentekenplaatbevestiging opgesteld.

Deze richtlijn helpt autobedrijven bij het stevig en veilig bevestigen van de platen. Vraag je garage bij de volgende onderhoudsbeurt of ze willen kijken of je kentekenplaat goed vastzit. Ook kun je vragen of de monteurs je kentekenplaten preventief willen vastzetten met speciale anti-diefstalschroeven. Dit verkleint de kans dat je ze kwijtraakt. Zo krijg je minder snel te maken met vervangingskosten en met alle rompslomp bij overtredingen of ongelukken op je kenteken waar je zelf niets mee te maken hebt.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.