Hoe veilig staat jouw auto in de garage?
Maak het inbrekers niet te gemakkelijk
Een garage is een veilige plek om je auto in achter te laten. Hoe veilig, dat bepaal je zelf. Een standaardgaragedeur is voor inbrekers meestal niet moeilijker open te krijgen dan elke andere deur. Dan is het toch weer net alsof je auto gewoon op straat staat. Maak het dieven daarom zo moeilijk mogelijk.
Hoe voorkom je dat je auto uit je garage wordt gehaald? Een stevige deur is een mooi begin, maar biedt geen 100 procent garantie. Slimme inbrekers laten zich niet door een slot weerhouden. Heeft je garage een raam, dan is dat in no time ingetikt. Daarbij maakt het uit of je een garage aan huis hebt, op je eigen terrein of ergens in de buurt. Direct aan huis is de kans dat je het intikken hoort best groot en daarom is dit vaak niet de eerste zet van een autodief.
Verklein het insluipgat en nog 8 tips
Zorg ervoor, bij huis of elders, dat je ramen extra zekert met veiligheidsglas of een metalen kruis om het insluipgat te verkleinen. Het is slechts een van de maatregelen die je kunt nemen. Afhankelijk van je budget zijn er vele mogelijkheden om het dievengilde buiten te houden. Een paar tips:
- Zorg voor voldoende verlichting aan de buitenkant van je garage. Liefst met bewegingssensor, zodat een eventuele inbreker zichzelf op een zee aan licht trakteert. Dit soort verlichting is echt niet duur meer.
- Installeer een beveiligingscamera. De prijzen hiervan hebben eveneens een flinke duikeling gemaakt. Op internet is in alle prijsklassen een goede oplossing te vinden. Bijvoorbeeld een onlinebewakingscamera die via je mobiel een seintje geeft bij ongewenste activiteit. Als dit gebeurt, sla dan wel de beelden gelijk op zodat je hiermee aangifte kunt doen. Maar zelfs een rood knipperend lampje kan ervoor zorgen dat een inbreker liever een deur verder kijkt.
- Zet je auto ook binnen op slot. Met – indien mogelijk – het alarm aan.
- Zorg voor hang- en sluitwerk met een keurmerk, zoals het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) of SCM-keurmerk.
- Plaats ’s avonds en tijdens vakanties houten latten in de rails van je garagedeur zodat het openklappen, rollen of schuiven wordt geblokkeerd.
- Plaats extra sloten aan de binnenzijde. Soms zijn garagedeuren al uitgerust met extra ogen voor bijvoorbeeld een hangslot.
- Monteer een alarm dat geluid produceert bij beweging of wanneer de garagedeur wordt geopend. Dat schrikt af. Ook hier geldt dat de prijzen de laatste jaren flink zijn gedaald en de keuze zeer riant is.
- Laat de wereld niet via social media weten dat je op vakantie of een weekendje weg bent.
Geen inboedel
Hoe goed je beveiliging ook is, hoeveel je ook investeert, soms gaat het toch mis en is je auto de volgende ochtend ongewenst van eigenaar verwisseld. Dan wordt het meestal een verzekeringskwestie. Hoe dit wordt afgehandeld, is afhankelijk van je verzekeraar en hoe je verzekerd bent. In de meeste gevallen valt een in een garage geparkeerde auto niet onder de inboedelverzekering, zoals dat voor fietsen en scooters vaak wel geldt. Wel kun je aankloppen bij je autoverzekering.
Ken jij de voorwaarden van je autoverzekering?
Check altijd de voorwaarden bij het afsluiten van een autoverzekering: wordt diefstal uit een garage vergoed? En hoe zit het bij een verderop gelegen garagebox of een gemeenschappelijke parking bij een appartementencomplex? Dan weet je wat je mag verwachten.
Wil je goed verzekerd zijn tegen autodiefstal? Kies dan voor de ANWB Autoverzekering met de dekking Beperkt Casco of Volledig Casco. Bij diefstal keren wij een vergoeding uit, zodat je een nieuwe auto kunt aanschaffen. De hoogte van de vergoeding hangt af van hoe je verzekerd bent en of je bijvoorbeeld een aanvullende dekking aanschafwaardegarantie hebt afgesloten.
Deel deze pagina