Reisdocumenten Zuid-Afrika

Zorg ervoor dat je alle benodigde papieren bij je hebt wanneer je op vakantie gaat. Hier vind je het overzicht van de papieren die je nodig hebt voor Zuid-Afrika.

Reisdocument

  • Een paspoort is vereist. Het document moet nog minimaal 30 dagen geldig zijn na vertrek uit Zuid-Afrika.

Visum

  • Een visum is niet nodig voor een toeristisch verblijf van maximaal 90 dagen.
  • Voor een langer verblijf moet binnen 60 dagen na aankomst toestemming aangevraagd worden bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken ter plaatse.

Reizen met minderjarige kinderen

  • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
  • Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen. Denk ook aan de landen waar je doorheen reist op weg naar de bestemming.
  • Voor Zuid-Afrika geldt het volgende:
    • Er is een officieel internationaal geboortecertificaat vereist voor elk meereizend minderjarig kind.
    • Dit geboortecertificaat kan alleen aangevraagd worden in de geboorteplaats van het kind. Het bevat informatie over de ouders, is ook in het Engels opgesteld en behoeft niet met eenapostillestempel gelegaliseerd te worden (dit geldt alleen voor Nederlandse officiële internationale geboortecertificaten).
    • Wanneer je alleen reist met de kinderen wordt er tevens om een akkoordverklaring van de niet meereizende ouder gevraagd tenzij er middels een officieel afschrift aangetoond kan worden dat er volledige voogdij en ouderlijke zeggenschap is over het kind. Als de andere ouder is overleden moet daarvan een overlijdensakte overlegd kunnen worden. 
    • Minderjarige kinderen die zonder hun ouders/wettelijke voogden reizen, maar vergezeld worden door andere volwassenen moeten kopieën bij zich dragen van de paspoorten van beide ouders/wettelijke voogden en een akkoordverklaring van beide ouders/wettelijke voogden voor de reis.
    • Alle documenten moeten voorzien zijn van een Engelstalige versie. Het is aan te raden deze documenten tijdig in orde te brengen.
    • Aangeraden wordt een geboortecertificaat en eventueel een toestemmingsformulier van de niet-meereizende ouder dat niet ouder is dan 3 maanden.

Bijzonderheden

  • Verplicht:
    • Een retour- of doorreisticket. 
    • Beschikken over alle documenten voor de volgende bestemming.
    • In het bezit te zijn van documenten die het doel van de reis aantonen.
    • Bewijs van voldoende financiële middelen voor de verblijfsperiode. Dit kunnen bankafschriften zijn, salarisstrookjes, garanties van de gastheer/vrouw ter plaatse, bewijs van ontvangst studiebeurs, ziektekostenverzekering, beschikbaar contant geld waaronder reischeques en creditcards.
    • Een vaccinatiebewijs tegen gele koorts als je het land inreist vanuit een gelekoortsgebied. Bij aankomst moet dit getoond kunnen worden, houd dit bij de hand. Zie voor meer informatie lcr.nl.
  • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.
  • Voor tips en advies over het gebruik van een paspoort of identiteitskaart in het buitenland kijk op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding.
  • Tekst bijgewerkt: november 2018. De informatie over verkrijgbaarheid van het visum en de geldigheid van paspoort en visum is sterk aan wijzigingen onderhevig. Raadpleeg voor de meest actuele gegevens de consulaire afdeling van de Zuid-Afrikaanse ambassade.

 

 

Rijbewijs

Auto of motor

  • Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Zuid-Afrika.
  • Voor een huurauto of -motor raden wij aan het IRB (internationaal rijbewijs) model 1949 mee te nemen.
  • Een IRB is (alleen voor Nederlands ingezetenen) verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel, ook voor niet-leden en moet persoonlijk afgehaald worden. Neem je Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee. Je krijgt het IRB direct mee. Het IRB is 1 jaar geldig.
  • Let op: verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Bromfiets of snorfiets

  • Voor het besturen van brom- en snorfietsen is een rijbewijs vereist.

Bijzonderheden

  • Deze informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

Voertuigdocumenten

Voor informatie over het bezoeken van Zuid-Afrika met eigen of andermans voertuig: informeer bij de ambassade, het consulaat en/of het verkeersbureau van dat land. Informeer ook bij de verzekeringsmaatschappij naar de voorwaarden en de dekking.

Meer praktische informatie voor Zuid-Afrika

Adressen en telefoonnummers
Betalen
Douaneregels
Gezondheid
Internet en bellen
Praktisch ter plaatse
Verkeer
Verkeersregels