Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Openbaar vervoer in Praag

Het verkennen van Praag is grotendeels heel goed wandelend te doen. Ter indicatie: over de wandeling van het populaire Oude Stadsplein (Staroměstské náměstí) naar de Praagse Burcht (Pražský hrad) doe je ongeveer 20 minuten. Houd wel rekening met flink trappenlopen aan het einde: de Praagse Burcht (de grootste burcht ter wereld) torent hoog boven de stad uit.

Veel Praagse straten zijn voorzien van kinderkopjes: heel sfeervol, maar niet handig om met hoge hakken overheen te lopen.

Kaartverkoop

Het openbaar vervoer in Praag is goed geregeld. Een kaartje is geldig voor zowel tram, metro, bus alsmede alle treinen binnen de stadsgrenzen. Meer info op: dpp.cz. Op alle metrostations en diverse andere plekken bevinden zich kaartjesautomaten (contant en met bankpas). Daarnaast zijn kaartjes te koop op o.a. het vliegveld, bij sigaren- en andere winkels met een rood/gele sticker op het raam. Winkels verkopen alleen kaartjes voor 30 en 90 minuten.

Kaartjes voor het openbaar vervoer zijn er voor 30 minuten, 90 minuten, 24 uur of 72 uur en zijn geldig vanaf het moment van afstempelen. Een kaartje voor 30 minuten kost omgerekend ongeveer € 1,25; voor 72 uur ongeveer € 13,-.

Tip: Je kunt ook de officiële PID Lítačka app installeren waarmee je alle ticketsoorten kunt  aanschaffen en dat zelfs vanuit Nederland al regelen.
Als je vooral in de binnenstad van Praag blijft, zul je vaak gebruik maken van tram en metro. De bus is handig als je je de stad uit gaat of de randen van de binnenstad wilt verkennen.

Bedenk wel goed hoeveel je écht gebruik gaat maken van het openbaar vervoer voor je een of meerdere tickets aanschaft. En dat in Praag contant betaald wordt met Tsjechische Kronen.

Tram in Praag

De tram is het populairste vervoermiddel bij de bevolking; Praag heeft er ongeveer 20. Tijdens de spits hoef je nooit langer te wachten dan 8 minuten. Lijn 22 brengt je in ca. 45 minuten van de Praagse Burcht, langs andere highlights naar de arbeidersbuurten in het zuidoosten van Praag. Pas op: deze lijn wordt ook wel de ‘zakkenrollerslijn’ genoemd.
Praag kent ook een nachttram die de hele nacht doorrijdt. Je hebt hier geen speciaal kaartje voor nodig.

Metro in Praag

In de spits rijdt de Praagse metro in de spitsuren om de twee tot drie minuten, tussen 05.00 en 24.00 uur. In de weekenden en buiten de spits rijdt de metro minder frequent. De metro is verdeeld in 3 lijnen:

  • Lijn A – groen (het is de bedoeling om deze lijn in de toekomst door te trekken naar vliegveld Vacláv Havel Prague Airport).
  • Lijn B – geel
  • Lijn C – rood

Er zijn plannen voor een vierde lijn, lijn D. Deze staat voor 2029 in de planning maar is al meerdere keren uitgesteld. 

De drie metrostations Mustek, Muzeum en Florenc zijn belangrijk: hier kan je van de ene metro overstappen op de andere. Bovendien zijn er veel trams en buslijnen die bij deze stations stoppen. Handig is om van tevoren een kaart van de metro van Praag te printen en deze mee te nemen.

Let wel op dat je in de metro, net als op het andere ov-vervoer, altijd in bezit bent van een geldig, afgestempeld (!) kaartje. Daar zijn speciale afstempelautomaten voor. In de metro zijn deze geel en bevinden zich voor de roltrappen. Maak je gebruik van de speciale app, activeer je kaartje dan daar.

Bus in Praag

De bus is een goed alternatief voor de auto, niet in de laatste plaats omdat je in Praag bijna nergens je auto kwijt kunt. De bus is vooral handig als je wat grotere afstanden af wilt leggen of plekken wil bezoeken die met ander openbaar vervoer niet goed te bereiken zijn.

Vervoer van en naar het vliegveld

Vanaf vliegveld Vacláv Havel Prague Airport (voorheen Ruzynĕ Airport) gaan bussen naar de binnenstad van Praag. Je kunt gebruik maken van PIT-lijnbussen (lijn 100 en 119) of de speciale Airport Express. Let op dat de laatste bus van het vliegveld vertrekt om 23.40 uur! De bus doet er ongeveer 20 minuten over.
Het is de bedoeling om in de toekomst ook een metro naar en van het vliegveld te laten rijden.
Op pragueairport.co.uk/public-transport-from-to-the-airport/ worden alle opties en mogelijkheden zeer goed uitgelegd.

De kabeltram (Funiculaire) naar Petřín

De oudste nog in werking zijnde kabeltram van Europa, de kabeltram naar Petřín, maakt ook deel uit van het ov-systeem in Praag. Maar alleen voor de kaartjes die 24 of 72 uur geldig zijn! Anders moet je een los ticket voor ca € 2,50 kopen bij het grondstation van de Funiculaire Petřín.
De kabeltram begint in de wijk Malá Strana en eindigt bij de uitkijktoren Petřín. Je kunt hier de Petřín toren bezoeken, genieten van de fraai aangelegde bloementuinen of doorwandelen naar het Strahov kasteel en de Praagse Burcht.
De tram is in bedrijf tussen 08.00 en 23.00 en gaat om de 10 tot 15 minuten.

De Historische Tram van Praag

Tramlijn 42 is de beroemde historische tram van Praag. Deze Hop-on-Hop-off tram rijdt alleen op zaterdag en zondag, van half april t/m half oktober door het centrum van Praag en komt langs alle bezienswaardigheden

Hier heb je wel een apart (prijzig) kaartje voor nodig. Tram 42 rijdt een keer per uur.


Een stedentrip naar Praag boeken

Wil je Praag met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de tien allerbeste aanbiedingen voor je uit.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.